Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Hungarikum lehetne a disznóvágás

Dunasziget - Sajtóértesülések szerint a kormány 2010-től tervezi bevezetni azt a higiéniai nemzeti útmutató rendeletet, ami gyakorlatilag betiltaná a hagyományos disznóvágást.


A tervezet szerint például a házigazda leölt disznajának húsából készített ételt nem teheti az asztalra a vendégei elé. Erre kizárólag akkor lenne lehetősége, ha saját vágóhidat létesítene, vagy a disznót elviszi a legközelebbi üzembe. Ezzel azonban elvész egy ősi hagyomány, hiszen a külföldi és magyar vendégek éppen azért vesznek részt disznóölésen és az azt követő lakomán, mert a hangulata utánozhatatlan.

Amennyiben bevezetik az új szabályozást, magánvágást saját fogyasztásra továbbra is lehet otthon végezni. Ha azonban a disznóvágásból származó terméket értékesíteni kívánják, arra már külön szabályok vonatkoznak majd.

Az úgynevezett falusi vendégasztal szolgáltatás nem számít magánfogyasztásnak. Ebben  az esetben a disznót el kell majd szállítani egy engedélyes vágóhídra, majd újra hazavinni a feldarabolt állatot. Ezt lehet otthon feldolgozni és a vendégek asztalára tenni. Amennyiben a vágási rítust is be akarják mutatni a vendégeknek, azt csak másik disznóval lehet majd megtenni, de az ebből származó hústerméket csak a gazda családja eheti meg.

Háztáji vágás: Bochkor Gábor, Árpa Attila, Gesztesi Károly és Trunkó Bence szívesen segített Cseh Józsefnek a böllérkedésben.
Háztáji vágás: Bochkor Gábor, Árpa Attila, Gesztesi Károly és Trunkó Bence szívesen segített Cseh Józsefnek a böllérkedésben.

A megfelelő higiéniai feltételek és állatorvosi felügyelet mellett
továbbra is engedni kellene a háztáji vágásokat- mondta Cseh József, turisztikai vállalkozás vezetője.
Sokan szerveznek csoportoknak ˝látványdisznóvágást˝ a Szigetközben is. Ezeken a programokon újra felelevenítik a régi hagyományt, a résztvevők a leöléstől kezdve a feldolgozáson át egészen a pazar esti lakomáig követhetik nyomon a parasztporták egykori legnagyobb ünnepét. Ennek a hagyománynak az eltűnésétől és nem utolsósorban több turisztikai kisvállalkozás ellehetetlenülésétől tartanak a disznóvágások szervezői. A dunaszigeti Cseh József már huszonöt éve foglalkozik háztáji vágásokkal. A vállalkozó szerint évről évre egyre nagyobb az igény a  programok iránt. Számos csoportot fogadott már az ország minden részéről és külföldről is sokan érdeklődnek. Éppen ezért tartja elfogadhatatlannak és egyben érthetetlennek  a tervezett  szabályozást.

– Az elmúlt években hozott szigorú szabályok a környéken korábban működött kisvágóhidak szinte mindegyikét ellehetetlenítették, így kénytelenek voltak bezárni – mondja Cseh József. – Jelenleg a legközelebbi, még működő vágóhíd csaknem ötven kilométerre van Dunaszigettől.  A megfelelő higiéniai feltételek és állatorvosi felügyelet mellett továbbra is engedni kellene a háztáji vágásokat. Nem megszüntetni kellene, sokkal inkább felvenni a hungarikumok sorába – vélekedett Cseh József.

A „látványdisznóvágások" egyre inkább a falusi turizmus szerves részeivé válnak. Nagy az igény az ilyen programokra, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy még a hírességek is érdeklődnek a disznóölések iránt.

Az elmúlt télen például Cseh József Árpa József producer felkérésére tartott  vágást Dunaszigeten. A böllérkedésben pedig segítségére volt sokak mellett Bochkor Gábor, Gesztesi Károly, Árpa Attila és Trunkó Bence is.

Olvasóink írták

 • 4. Egészségóvó 2009. július 31. 00:34
  „Nagy disznóság, hogy eddig jutott kis hazánk. Őseink hagyományát néhány disznó megsemmisítheti? Szomorú.”
 • 3. Muaddib 2009. július 30. 19:54
  „Szerintem lassan meg kéne adóztatni a hülyeséget, mert van, akinek ebből túltengése van.”
 • 2. mosonmegye 2009. július 30. 17:05
  „Nem <moderálva>... nőtt fel, hanem a pártbizottsági, meg munkásőr apukának a Bábolnai, meg más Állami Gazdaság csirke-, meg más húsüzemeiből a cég kocsiján szállított(?) a szépen előhűtött és csomagolt csirkecombon, meg tőkehúson. A vadról már ne is beszéljek.
  Vagy a sachter vágta nekik (no neki nem a gyesznyót)
  Mivel nem volt jellemző, hogy egész évben disznóvágás van a falvakban, hogy legyen nyáron is friss(?) hús, akkor még mint kiskölykök, hogy jusson friss argentín fagyasztott hús hétvégére, ha nem volt csirke, vagy nyúl, vagy selejtezésre ítélt kakas, esetleg tyúk, a városiakhoz hasonlóan hajnalok hajnalán már sorba álltunk a boltnál. Kacsa, esetleg liba nálunk is nagyon nagy ünnepen volt csak.
  Ki az az elvetemült, aki még most is ezt az időt , és ezt a csürhe bandát (MUNKÁS KÁDEREK) sírja vissza?
  Egy idős úrtól hallottam még 1990-ben Az Isten mentsen meg bennünket a kommenistáktól, de a fattyaiktól aztán igazán!
  Még mielőtt valamelyik agyoniskolázott rákérdezne, hogy kerül ez ide, a válasz nagyon egyszerű:
  1./Horn Gyuszis stílusban: csak, na és
  2./ de az a tisztességes válasz: AZ OK OKOZATI ÖSSZEFÜGGÉS ALAPJÁN!
  Tessenek már elgondolkodni!”
 • 1. PaPa 2009. július 30. 15:33
  „Ennyire buta a magyar kormány. Már megint átestünk a ló túloldalára, ha így megy, tovább leszokunk a magyar sertés húsáról mert nem lesz érdeke a tartására. az a szerencsétlen bunkó aki ilyen törvényt <moderálva>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha baj van: szolgáltatók tesztje

Győr - Nem szeretünk várni. Különösen, ha nincs villany vagy csőtörés történik és hirtelen… Tovább olvasom