Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Hova tűntek a győri szabólegények?Utánpótlás nélkül Bárónak, miniszternek is varrt A név kötelez

Rövid időn belül hiányszakma lehet a női-férfi szabóé – állítja a mesterség győri doyenje, aki egykor Kolozsváron tanulta annak csínját-bínját. Nagy Sándor nyolcvanon túl is fáradhatatlan, és a fiataloknak szívesen átadná a tudását.
Nyolcvanon túl is naponta bejár a műhelyébe és hajtja a varrógépét.

Nyitva a műhely ajtaja, így aztán a kíváncsi szem előtt semmi nem maradhat titok. Sissy képe mellett megfér egy új snitt, s a díszmagyar-ruhabemutatóra szóló meghívó az idei naptárral és jó néhány oklevéllel.

A mester naponta jön-megy, s ahogyan mondja, ez élteti. Amíg szuflával bírja, tervez, varr, hajtja a gépet. Mert jöhet bármilyen modern kor, a kézzel készült munkának soha nem lesz párja. Meg azután itt az a temérdek javítani- s kiengednivaló. A földi ember már csak ilyen: hízik vagy éppen fogy. A többség mégsem engedheti meg magának az új ruhát. Így míg világ a világ, szükség lesz szabókra.
Csakhogy míg húsz éve Győrött több mint százan dolgoztak önállóan, az ipartestület egykori szakosztályi elnöke mára mindössze öt nevet sorol.

– Több okból sem választják ezt hivatásul a fiatalok – állítja az aranykoszorús mester, aki szinte sértőnek tartja, hogy „csak" ruhakészítőknek titulálják őket. – A még aktívak jobb megélhetést biztosító, más pálya után néztek, a mesterség rangja sem a régi. A legjobban mégis az bánt, hogy senkinek nem adhattam át a tudásomat. Ha meghalok, senki nem csinálja a korhű díszmagyar ruhákat, atillákat, bocskaikat Győrben.

Oklevelek, tanúsítványok kerülnek elém, megszámlálhatatlanul sok van belőlük. A női atilla védjegyén ismerős az aláírás – Lezsák Sándoré. A drusza, Nagy Sándor arra a legbüszkébb, hogy híres embereknek, főkapitánynak, miniszternek és neves orvosoknak is varrt ruhát. A Svédországban élő Andrássy gróf komplett díszmagyart rendelt, de a Habsburg család rokonságából is felkeresték. Női atillát több református lelkésznek készít és az esküvői ruha megtervezése, megvarrása is különleges kihívást jelent.

Az alkalmi viselet persze a legfinomabb szövetek egyikéből készül, a munkával tilos a kapkodás. A nyolcvanas éveit taposó mester márkának tartja a nevét és mindazt, amit eddig alkotott. Tervezi, hogy könyvet ír életéről, amiből talán kiderül, hova tűntek Győrből a szabólegények...


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserkésztisztek vizsgáztak

Tisztképző táborban vizsgáztak azok a tanárok, orvosok, műszaki diplomások, akik elkötelezettséget… Tovább olvasom