Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Hosszúkardvívás - újraéledő középkori sport Győrben

Az Ars Ensis – az ország legnagyobb létszámú középkori hosszúkardvívással foglalkozó egyesülete – március 10-én Győrben rendezi meg az első Szabadvívó Szemináriumát.

Egész Európában reneszánszát élik az európai harcművészetek. Szaporodnak a hosszúkardvívással foglalkozó egyesületek, nemzetközi tornák és találkozók, ahol hazánk képviselői is elismert vendégek. Egyre többen mérik össze vívótudásukat a középkori szabályok szerint és sokan dolgoznak azon, hogy a XV-XVI. század népszerű harcművészete egy modern, ízig-vérig európai küzdősport legyen.

A szombati győri egész napos rendezvény során a résztvevők megtanulhatják, milyen módszerekkel tudnak felkészülni a hosszúkardvívás jelentette fizikai, szellemi, technikai és lelki kihívásokra. A szemináriumot képzett sportedzők tartják, akik a legmodernebb edzésmódszereket ötvözik a több száz éves hagyományokkal.

Az elképzelés hatékonyságát mutatja, hogy 2011-ben az egyesület versenyzőjének sikerült megnyernie feder kategóriában az egyik legrangosabb nemzetközi tornát, a Dijonban rendezett HEMAC Tournamentet és a magyar vívók most is komoly esélyekkel néznek a nemzetközi versenyek elé.

Az egyesület célja, hogy felélessze és széles körben ismertté tegye a Nagy Lajos és Mátyás uralkodása ideje alatt kifejlődött európai harcművészeteket.

A magyar és az európai hagyományok ápolásán túl az Egyesület azon dolgozik, hogy a maga korában rendkívüli népszerűségnek örvendő – a mai labdarúgáshoz hasonlítható tömegsportként űzött – párbajvívást felélesztve, tartalmas, a keresztény etikán és szellemiségen alapuló modern harcművészetet hozzon létre.

Az egyesület a mostani rendezvényen is ezt a célt tűzte ki maga elé, egyesíteni a múlt értékeit a modern kor kihívásaival és lehetőségeivel. Részletek: www.arsensis.hu.

Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület (Az Ars Ensis szó jelentése: A Kard Művészete) egy non-profit egyesület, amelynek tagjai középkori európai harcművészetek oktatásával, kutatásával foglalkoznak, főként az úgynevezett hosszúkard használatával. A hosszúkard egyenes, kétélű, egy vagy két kézzel forgatható fegyver, pengéje 90–107 centiméter hosszú, teljes tömege 2 kilogramm körüli (1,8 kiló az ideális). (http://hu.wikipedia.org/wiki/Hossz%C3%BAkard). A feder a XVI. században kifejlesztett, kimondottan a versenyszerű vívás céljait szolgáló gyakorlókard. (http://en.wikipedia.org/wiki/Federschwert)
A HEMAC (Historical European Martial Arts Coalition) a középkori európai harcművészettel foglalkozó kutatókat és egyesületeket tömörítő nemzetközi szervezet, amelynek az Ars Ensis megalakulása óta tagja. (http://www.hemac.org)


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termékbemutatók után csoportban csaltak adót

Rendkívül magas összegű adóeltitkolás és körbeszámlázás alapos gyanúja miatt vizsgálódik a NAV egy… Tovább olvasom