Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Hol jó élni Győrben?

Győrben Révfalu, Kisbácsa és a Belváros a legnépszerűbb, de a győriek 67 %-a nem költözne el a városból.
Győr nemrégiben elkészült rendezési tervéhez lakossági véleményfelmérést is végeztek, amelynek során 800 helybelit kérdeztek meg. Az ennek alapján dr. Szakál Gyula, a Széchenyi István Egyetem docense által írt elemzés a dokumentáció részét képezi.
A kérdések egy része annak kiderítésére irányult, hogy a győriek hol szeretnének lakni a városon belül. Mindenki három városrészt nevezhetett meg.

Böröczkiné Fodor Erika
A legvonzóbbnak Révfalu bizonyult, ahova a megkérdezettek 36,5 százaléka szeretne első, második vagy harmadik helyen költözni. Utána Kisbácsa következik (31,1 százalék), majd a Belváros (23,7 százalék). Népszerűnek találtatott még Nagybácsa (23,1), Szabadhegy (19,3), Ménfőcsanak (16,8) és a József Attila-lakótelep (16,5). A válaszokból kiderült az is, a győriek hol kívánnának a legkevésbé élni. Itt is első, második és harmadik helyen lehetett megemlíteni egy-egy városrészt.

A legkevésbé kedvelt városrészek listáját Újváros vezeti (összesen 50,3 százalékos említéssel), utána Marcalváros I. (34,9) és Marcalváros II. (30,6) következik. Nem sokkal maradt le a „dobogóról" Sziget (28,0), Gyárváros (23,1) és Adyváros (19,3). A kutató úgy vélte, nyolc olyan városrész van, ahol sem a vonzás, sem a taszítás nem jelentős mértékű: Gyirmót, Jancsifalu, Kismegyer, Likócs, Ménfőcsanak, Nádorváros, Pinnyéd és Szentiván.

Előnyök és hátrányok

A felmérés a szimpátia és az unszimpátia indítékaira is fényt derített. Révfalu előnyei közé tartozik, hogy szép, nyugodt, kellemes, jó hely, amely nincs távol a centrumtól. Kisbácsa amiatt vonzó, mert csendes, falusias, ahol minden közel van. A Belváros annak köszönheti népszerűségét, hogy minden elérhető és kapható, szépek a házak, nyüzsgő, mégis biztonságos városrész. Néhányan azt is megemlítették, hogy státus ott élni.

Újvárosból a döntő többség a lakosság összetétele, a rossz közbiztonság és az elhanyagolt, leromlott környék miatt költözne el. Marcalváros I. és II. hátránya sokak szemében, hogy panelrengeteg, zsúfolt, zajos és rossz hangulatú.

Győr megtartóereje

A kérdések egy része Győr megtartóerejére irányult, amely – ahogy a válaszokból kitetszik – erős: a megkérdezettek 67 százaléka nem költözne el, 17 százaléka igen, 16 százalék pedig nem válaszolt.
A maradás indokai között a legnagyobb arányban a „szeretek itt lakni" vélemény és a munkalehetőség szerepelt, de viszonylag sokan mondták a megszokást, a családi, baráti kötődéseket, a dinamikus fejlődést, a város szépségét. A távozás mellett leginkább a magasabb keresetek szólnak – külföldön, Budapesten, másutt. A többi válaszban inkább egyéni helyzetek, személyes gondok jelentek meg. Csak elvétve fordult elő, hogy valaki azért költözne el, mert rossz a közlekedés, a várospolitika vagy mert nagy a zaj.

Mire büszkék a helybeliek?

A felmérés arra is kitért, hogy a győriek mire a legbüszkébbek. Ezek szerint a büszkeség legfontosabb elemei a Belváros (20,7 százalék), az új termál (12,5), a színház és a balett (10,6), a műemlékek (5,8), a város fejlettsége (5,3), szépsége (4,4), kulturális-művészeti központ volta (4,2), a Széchenyi István Egyetem (4,0), a városháza (4,0), a sétálóutca (4,0) és a kulturális rendezvények (3,4).

A kérdezők ennek ellentétére is kíváncsiak voltak. E szerint a győriek a legkevésbé a közlekedési helyzetre (16,3 százalék), Újvárosra (13,2), a szemetelésre (9,0), a panelekre (9,0), az ETO labdarúgócsapatára (6,5), a városvezetésre (5,3), az etnikai közösségre (3,1), az ipartelepre (2,7), a kórházra (2,6) és a vasútállomásra (1,7) büszkék.

Kapcsolódó anyagok >>

Új telkek, hidak, utcák, vasutak és sétányok (2005-10-18) >>
Vasút vagy villamos? (2005-10-28) >>
Vasútfejlesztések 2018 után (2005-11-22) >>
Több százan a rendezési tervnél (2005-10-11) >>
Rendezési terv: tiltakoznak a magasházak ellen (2005-11-16) >>
Készül a győri rendezési terv (2005-04-15) >>
Kifüggesztik a rendezési tervet (2005-09-30) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a Bem téri fényfüzért

Miután kigyulladtak az ünnepi fények Győrben,… Tovább olvasom