Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Hőközpontban jártunk Győrben, mindent megtudtunk a fűtésről - videó, fotók

Kerékpártúra, üzembejárás és sok érdekesség várta a látogatókat a Távhőszolgáltatás napján a Győr-Szol Zrt-nél.
Idén is csatlakozott a Győr-Szol Zrt. a Távhőszolgáltatás Napjához, melyet 2014 óta minden évben megrendeznek április 13-án. A távhőszolgáltatók ezen a napon közösségi programokon keresztül mutatták be a környezetbarát, biztonságos és kényelmes távhőszolgáltatást a lakosságnak.

A vállalakozó kedvű érdeklődők a programot a Marcalváros II. Mécs László utca 18. szám alatt található hőközpontban kezdték, innét kerékpárral tekertek végig a távhővezeték mentén a Rozgonyi utcai telephelyre.
 

A Mécs László utcai hőközpontban Pátka Attila, szolgáltatási- üzemeltetési vezető mutatta be a szolgáltatás technikai hátterét. Elmondta, hogy ebben a hőközpontban találkozik a távhővezeték a központi fűtés vezetékeivel, valamint itt állítják be a kimenő meleg víz hőmérsékletét és nyomását is. Ez a központ, amely egyike a Győr-Szol Zrt. tulajdonában lévő 247 db hőközpontnak, több épület mintegy nyolcszáz lakásának biztosítja a fűtést és a meleg vizet.

 
Távhőszolgáltatás Napja - Nyílt nap a Győr-Szol-nál

Pátka Attila bemutatta a fűtési blokkokat, amelyek a radiátorokban keringő meleg víz nyomását és hőmérsékletét biztosítják. Az időjáráskövető szabályozásnak köszönhetően - a központ külső hőmérőinek adatai alapján - az aktuális hőmérséklethez viszonyítva tudják a legoptimálisabb értékre beállítani a fűtési meleg víz hőmérsékletét. A rendszert folyamatosan figyelik és valós időben, távfelügyelettel érik el az adott hőközpontot, és szükség esetén be is tudnak avatkozni. Ezt a távfelügyeleti rendszert is láthatták az érdeklődők. Szó esett a szivattyúkról is, amelyek a jó időnek köszönhetően - 22 Co-t mutattak akkor épp a külső hőmérők - némák voltak, nem volt szükség a működésükre.
 
Lengyel Albertné, aki - aki abban a Pácai utcában lakik, amit ez a központ lát el meleg vízzel és távfűtéssel - elmondta, hogy nagyon elégedett a szolgáltatással és lenyűgözték a hőközpont korszerű berendezései és az a technika, amit megismerhetett a létesítményben.
Fotó: Cseh Róbert

Miután töviről-hegyire mindent megtudhattunk a hőközpont berendezéseiről - nem maradt rejtve egyetlen csap, szivattyú és dugattyú sem -, a nyílt nap résztvevői nyeregbe pattantak, és a távhővezeték mentén áttekertek a Rozgonyi utcába, ahol csatlakoztak a többi érdeklődőhöz. Itt szakemberek kíséretében járhatták be a győri távhőellátás „szívét", a Rozgonyi utcai fűtőerőművet.

Közelről láthatták, hogy hol termelik meg azt a hőt, ami a távhőhálózaton és a hőközpontokon keresztül eljut a város 24 ezer lakásába. Megnézhették a kazánokat, a hővezénylő központot, a gázmotoros erőművet, sétálhattak a 80 és 101 méteres kémények tövében. Megismerhették, hogy miért környezetbarát, miért biztonságos a távhőellátás, miért lehet fontos eszköz a megújuló energia hasznosításában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai jótékonysági futás Győrben

Először lesz a megyeszékhely belvárosában éjszakai jótékonysági futás. Tovább olvasom