Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Hőkamerás teszt Győrben: hol szökik meg a meleg? - fotók

A kisalfold.hu tesztcsapata hőkamerával pásztázta végig többek közt a Városházát, a Megyeházát, de vizsgáltuk a hőszigetelt és fel nem újított paneltömbök közötti különbséget is Győrben.
Legújabb tesztünkben Kiss Árpád, a győri Árpádház Arrabona Kft. építészmérnöke volt a segítségünkre, aki hőkamerával készít energetikai vizsgálatokat, elemzéseket is.


Kiss Árpád a hőkamerával - kép: Cseh Róbert.
Kiss Árpád a hőkamerával - kép: Cseh Róbert.

Körutunkat a Széchenyi Egyetemnél kezdtük, hisz az egymás közelében fekvő, néhány hete átadott Új Tudástér és a főépület kiváló terepet kínált energetikai szempontból a múlt és jelen összehasonlítására. 


Széchenyi Egyetem: Új Tudástér, régi főépület, felújított kollégium
Ezt követően a Megyeháza és Városháza hőtérképét tekintettük meg; a hetvenes években épült "Vízügyi Palota" és a több mint 100 esztendős Városháza szintén kínált érdekességeket.


Városháza és Megyeháza Győrben


A Honvéd térnél a Révai Gimnázium, az okmányiroda és a közelben lévő vasútállomásadott adott ideális "célpontot" hőkameránknak, majd végül, de nem utolsósorban Adyvárosban megvizsgáltuk a már hőszigetelt és egyelőre fel nem újított paneltömbök közötti különbséget a Földes Gábor úton, valamint egy régi bérháznál is kameráztunk Nádorvárosban.

Videó: Cseh Róbert

Honvéd tér (Révai Gimnázium, okmányiroda, szálloda, vasútállomás)

Panelok Adyvárosban, bérház Nádorvárosban

Videós riportunkból számos fontos tudnivaló, praktikus tanács kiderül a hőkameráról, illetve minden egyes helyszínen kértünk egy rövid elemzést a győri okleveles építészmérnöktől a tapasztalatokról.

Ha a hőkamerás képeket megtekintik galériánkban, akkor az élénk, sárgás-vörös színű fényekkel jelzett részek ábrázolják a hőhidakat (vagyis ahol szökik a meleg az épületből), de azért érdemes a videóra kattintani, mert számos esetben csalóka lehet következtetéseket levonni egy-egy fotó alapján.

Hőskála egy hőkamerás felvételhez.
Hőskála egy hőkamerás felvételhez.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. frissdiplomás 2011. március 07. 10:20
  „Üdv!
  Ezt a youtubon lévő marhaságot nem tudom szó nélkül hagyni.... Alap műveltség részének kellene hogy legyen a hő négy terjedési formája közül legalább a kettő legfontosabbat leghétköznapibbat ismerjük! Egyik a sugárzás amit a videó be is mutat de mi van a hőátadással? Amikor két közeg között történik a hőátadódás? Maximum a hősugárzást szűri ki, ami a hazánkban uralkodó időjárási viszonyok mellett édes kevés......”
 • 28. elemér 2011. február 18. 20:05
  „Csak ugy kiváncsiságbol utánanéztem az áraknak $4,700-12,000 és külföldre ez korlátozott. Nem árulják akárkinek-hivatalosan. Granger is árulja az USA-ban.”
 • 27. elemér 2011. február 18. 11:51
  „Ez ugy müxik hogy aki ezt készitti az kitölti a riportot. Ott van hogy milyen gép, hol, mikor és miért volt rendelve ez a felmérés. Minden képhez van hely, ahol elmagyarázhatja vagy kommentálhat. Szóval ez a software hozzá. Mivel ilyen gép drága, ezt vagy kölcsönzik, vagy cégek akik ezzel foglalkoznak használlják.
  A spanyoviasz manapság az inglish lengvidzs. Enélkül csak tapogatozol a sötétben.”
 • 26. annobon 2011. február 18. 10:03
  „26-hoz: "Nem Mo.-n találták fel a spanyolviaszt " Nem mondod! Csak nem Spanyolországban? :)”
 • 25. elemér 2011. február 18. 02:05
  „Tény hogy a hö kamerával megvan a korrekt szakvéleméy és a részletes jegyzőkönyv amivel az ügyfél valamit tud kezdeni. Tudnillik ahoz van software amit letöltenek és az mindent megad. Nem Mo.-n találták fel a spanyolviaszt és nem Magyarul.”
 • 24. Gombperec 2011. február 17. 21:48
  „Így szigetelheted az ablaküveget: http://www.youtube.com/watch?v=JqD5fdEj8t8&feature=related”
 • 23. Gombperec 2011. február 17. 21:44
  „8. Pedró: akciós hőkamerás vizsgálat? :-) Szerintem a termográfia nem az a műfaj, ahol akciózni kellene. Inkább a korrekt szakvéleméy és a részletes jegyzőkönyv az amivel az ügyfél valamit tud kezdeni.”
 • 22. elemér 2011. február 17. 19:27
  „Ez is frankó.
  http://www.youtube.com/watch?v=Maph1a2qFf4”
 • 21. elemér 2011. február 17. 16:04
  „Hőkamerás teszt Győrben, miért nem mutatták ezt elöbb ? Valószinü azért, mert ez itt helybelileg friss és aktuális. Hogy lehet ablaküveget egyszerüen szigetelni ? Ez nagyon egyszerü egy film borittékal. Remélem ezzel segitettem.;))

  http://www.youtube.com/watch?v=Oci-i-3BuM0”
 • 20. bn 2011. február 17. 13:51
  „#16: egy képnél van csak színskála, ami illusztráció....
  A videón is látszik, mikor állítja az alsó és felső tartományt, de hogy a képek készültekor mi volt beállítva azt nem tudni, lehet képenként eltérő is.”
 • 19. ccc 2011. február 17. 13:36
  „és hozzá lehet tenni a témához,: ha pályázol, akkor csak "listás" minősített vállalkozókkal végeztethezted a kivitelezést/felújítást, akik jó magyar közbeszerzési szisztéma szerint a piaci ár háromszorosáért vállalják a melót. Ha van a háznak előtakarékossága és hozzáraknak egy kicsit, akkor kell keresni egy korrekt kivitelező céget és jobban járnak mint a pályázatos bulival ami másoknak jobb.”
 • 18. zopika02 2011. február 17. 11:49
  „Az <moderálva> műanyag nyílászárói, kritikán aluli minőségűek. Ez a képeken is jól látszik. Meg kellene nézni milyen műszaki paramétereket vállaltak a pályázatok benyújtásakor, elnyerésekor Aki teheti, ne vásároljon tőlük nyílászárót.”
 • 17. Kócoska 2011. február 17. 11:27
  „Biztos nagyon jó dolog a panelházak hőszigetelése fűtési szempontból, csak a betonvasak hegesztésének halála az állandó pára, dunszt. Nem egy esetben csomagoltak házakat esőben, hóban. Kíváncsi leszek rájuk mondjuk 20 év múlva.”
 • 16. hellboy780917 2011. február 17. 11:19
  „van ott színskála...”
 • 15. annobon 2011. február 17. 10:51
  „Egyszer még anno gimnazista koromban (80-as évek eleje) japán (!) küldöttség látogatott a sulinkba télen. A kis ferdeszeműek mindenre kíváncsiak voltak, például mintát vettek a távolugró-homokból. Nem akarták elhinni, hogy tényleg homok és nem granulátum! Aztán - és most csatlakozom a cikkhez - észrevették, hogy az iskola udvarán keresztben egy kábé 2 m-es sávban elolvadt a hó! Kérdezték, hogy ez mitől lehet? Válasz: ott megy a távfűtés vezetéke. Na ezen komolyan elképedtek és fejüket csóválva mentek tovább. Egyszerűen nem tudták elképzelni, hogy ez milyen nagy pazarlás, hogy nincsenek a csövek rendesen leszigetelve. Őnáluk ugyanis a fűtéscsövek fölött sosem olvad el a hó... Mindez a 80-as évek elején volt, hangsúlyozom még egyszer!”
 • 14. bn 2011. február 17. 10:25
  „Kivételesen tényleg érdekes a cikk.
  Az egyetem új épületénél ledöbbentem, hogy hogy sikerült ennyire sz@rul megoldani...
  Egyetlen apró megjegyzés: A képek mellé kellett volna tenni az a színskálát, ami a két végpont (legsötétebb, illetve a legvilágosabb színt) hőmérsékletét mutatja. Ez ugyanis állítható, vagyis be lehet állítani azt, hogy pl 0 fok legyen a sötétkék, és 2 fok legyen a fehér. Ez a legjobban a megyeházánál a 3-as és 5-ös képen látszik jól, ott eltérő határérték van beállítva a két kép között. Az egyiknél kisebb a tartomány, vagyis "érzékenyebb", a másiknál nagyobb a tartomány. De ez csak egy apró észrevétel.”
 • 13. jamesson 2011. február 17. 09:58
  „Úgy tudják elővarázsolni a 30%-ot, hogy a pályázatíró hiénák lakásonként 30.000ft-ot akarnak beszedni. Csak azért írom le nehogy a csodavárásközben kiürüljön a pénztárcátok.

  Panelfelújításokat hőszigetelés, ablakcsere és egyedi, fűtés szabályzott korszerű radiátorokkal együtt szabadna engedni.
  Néhány tömbben ablakcsere nélkül hőszigetelnek, a másikban fűtéskorszerűsítést végeznek hőszigetelés nélkül, a harmadik értelmetlen megoldás mikor egy, vagy kétoldalt szigetelnek egy épületen. Egyáltalán erre miképp lehet építési engedély szerezni az külön rejtély.”
 • 12. Leopold 2011. február 17. 09:25
  „érdekes, igen! kár, hogy nem a saját ötletük volt ez sem......
  az Index kb. 2 hete csinált egy ilyen cikket.........”
 • 11. Infamous 2011. február 17. 08:56
  „végre egy értelmes cikk...”
 • 10. kikelet_ 2011. február 17. 08:51
  „ritkán lehet gratulálni a Kisalföldnek a cikkekért, de ez most tényleg érdekes volt :)”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szük családi album

Szük családi album címmel nyílt kiállítás szerdán Szük Ödön fotóművész – nyugdíjas kollégánk… Tovább olvasom