Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hogyan ismerjük fel a pánikbetegséget?

A pánikbetegség a szorongással járó pszichés problémák körébe tartozik. Hazánkban mintegy 100.000 ember szenved benne, és igen sokan közülük tartósan szenvednek tüneteitől, mivel a panaszok eredete sok esetben tisztázatlan marad.
A testi kivizsgálás eredményei ugyanis negatív eredményűek, vagyis azzal zárulhat a kivizsgálás, hogy a panaszok hátterében nem tárható fel – testi – betegség. Legrosszabb esetben képzelt betegként, hipochonderként tartja számon környezete a pánikbeteget.

Panaszok, tünetek

Melyek a leggyakrabban jelentkező panaszok, melyek pánikbetegség fennállására utalnak?
Legjellemzőbbek az úgynevezett pánikrohamok: a pánikrohamok általában teljesen váratlanul jelentkező, néhány percen belül igen heves intenzitással megnyilvánuló tüneteket foglalnak magukba. Ezek közül kiemelendő az igen heves szívdobogásérzés, szívtáji nyomás/szorítás, megnövekedett pulzusszám. Az érintetteket kiveri a víz, leizzadnak, kipirulnak, légszomj, szédülés, remegés tör rájuk, olyan mértékben, hogy nem kevesen attól tartanak, hogy szívrohamot kapnak, sőt, meg fognak halni.

Következmények

A rohamoknak kettős következményük szokott lenni: kiszámíthatatlan és váratlan jelentkezésük miatt állandósult úgynevezett anticipátoros szorongáshoz vezetnek, vagyis állandó rettegésben tartják az embert, mikor is törnek elő újra. Másrészt – úgyszintén attól tartva, hátha újból előjönnek a panaszok – az illető nem mer egyedül maradni, nem mer egyedül közlekedni, buszra, liftbe szállni. Ennek nyomán pedig beszűkül életterük, elveszthetik önállóságukat, mivel mások segítségére, támogatására szorulnak. A tartósan fennálló szorongás, korlátozottság előbb-utóbb a hangulatot is kedvezőtlenül befolyásolja és enyhébb-súlyosabb depresszió alakulhat ki.

Éjszakai rosszullétek

Külön kiemelendő a pánikrohamok fellépésének egy különleges formája, az éjszakai pánikbetegség, ilyenkor általában az elalvást követően közvetlenül jelentkeznek a fenti tünetek – általában hirtelen szívdobogás, légszomj formájában –, ami felriadáshoz és nagy ijedséghez vezethet. A pánikbetegségnek ezen utóbbi formája különösen nehezen szokott kideríthető lenni, valójában a szakembernek kell mindig gondolnia rá.

A kezelés

Először is a legfontosabb: mivel testi panaszokról van szó, a pánikbetegség diagnózisa csak azt követően mondható ki, ha a testi vizsgálatok eredménye negatív eredménnyel zárul. A kivizsgálás tehát nélkülözhetetlen, negatív eredmények esetében azonban, ha a panaszok jelen vannak és zavaróak, a terápiát ennek megfelelően kell megkezdeni. Szakorvos irányításával az egyénre szabott kezelési módok megszüntetik a tüneteket, a szorongást, a depressziós hangulatot és a nemritkán fennálló alvászavart is, teljes gyógyulást eredményezve.

(Szerzőnk pszichiáter, pszichoterapeuta főorvos.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő barátság

Ilyen forgatókönyvet a drámaiságával, fordulatosságával csak az élet képes írni. Egy győr-likócsi… Tovább olvasom