Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Hoffmann Rózsa Győrben járt

A győri plenáris ülésen megjelent dr. Hoffmann Rózsa is. Az oktatásért felelős államtitkár A megújuló oktatási rendszer válaszai korunk kihívásaira címmel tartott előadást Győrben.


Meggyőződésem, hogy a nemzedékek közti együttműködés felbomlása az oka annak, hogy a tudományok foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Úgy gondolom, hogy a felvilágosodás korában indult meg a szembenállás a generációk között a múlt eltörlésének liberális eszméjével. Azóta egyre szélesedik az árok a generációk között.

A szolidaritás és párbeszéd hangsúlyozására, programjaira, szoftverfrissítésre van szükség ahhoz, hogy megértsük egymást. A problémára megoldás az oktatás. Az oktatási rendszer olyan átalakítása, ami az egészséges társadalom üzenetét viszi magával" ezekkel a szavakkal nyitotta meg prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora XVI. Apáczai Napok Tudományos Konferenciát. Az idei konferencia témája "Szolidaritás és párbeszéd a nemzedékek között", erről szólt köszöntőjében a rektor.

Szerinte a megújítás során az a helyes út, ha azt, ami jó, megtartjuk, s alkalmazkodunk az új követelményekhez is. Szavaiból kitűnik: az oktatási rendszer megújításának is eme kettősség mentén kell történnie, a megőrzés és az újdonság ötvözésével. Mint mondta: "Az emberség, a tudás, a szeretet magyar iskoláját kell létrehozni".

A plenáris ülésen megjelent dr. Hoffmann Rózsa is, az oktatásért felelős államtitkár A megújuló oktatási rendszer válaszai korunk kihívásaira címmel tartott előadást. A konferencia témájához kapcsolódva megjegyezte: a szolidaritás és a párbeszéd állandó feladat, a magyar köznevelés és felsőoktatás átalakításában is szerepet kap.

Az államtitkár szerint az oktatási törvények módosítását, alkotását azért követi nagy figyelem, mert az egészségügy mellett ez az a terület, ami a társadalom legnagyobb részét érinti, a tízmillió magyar polgár mintegy felét. Ez is azt mutatja, hogy "a tanító embereknek, nekünk, akik ezt a szakmát művelik, igen nagy a felelősségünk" - jegyezte meg Hoffmann Rózsa. Elmondta: új törvényekre azért volt szükség az oktatás területén is, mert a legutóbbi törvényalkotás óta "elemi változások történtek az országban, új alkotmányunk van".

Hozzátette: "Az alaptörvény jól mutatja azokat az értékeket, amelyek mentén az országot újjá szeretnénk építeni, és amelyeket meg kell jeleníteni az oktatásban is. A tisztesség, az igazmondás alapvető, nem vitatott érték kell, hogy legyen.

Nem jó olyan országban élni, ahol bizonytalanság van, ahol összekeveredik a jó és a rossz". A megújítás mindemellett fontos azért is, hogy "versenyképességünket megőrizzük, fokozzuk". Az államtitkár hangsúlyozta: az, aki nem versenyképes, kevésbé jut forrásokhoz és elgyengül.

Hoffmann Rózsa egyetért a rektor azon gondolatával, hogy az átalakítás során meg kell őrizni azt, ami jó, s nem csak újat alkotni. Ezt a szemléletet követve az oktatás célja - mint mondta - a felhalmozott tudás továbbadása, és az, hogy képessé tegye az új nemzedéket arra, hogy maga is új ötleteket alkosson, meghaladva elődeit.

Ezen kívül fontos szempont a gazdaságos működtetés is - fűzte hozzá. Szerinte "a társadalom széles rétege érti a változás okait, ismeri a célokat és el is fogadja azokat".

Az államtitkár előadásában kitért a nevelésre is. "A nevelés eredményei nem mérhetők, de az erkölcsi nevelésnek nem is ez a lényege, hanem az, hogy amikor a nevelő nem fogja a gyerek kezét, akkor is jót cselekedjen. A pedagógus ebből tudja, hogy nem hiábavaló munkája". Hoffmann Rózsa közölte: "a nevelés nem beleszólás a gyermek életébe, hanem segítés. Irányt kell mutatni ahhoz, hogy kibontakozhasson".

Úgy véli: a sport, a mindennapos mozgás a nevelés része, hiszen nem csak a fizikum, a testi-lelki egészség szempontjából fontos, hanem megtanít a kudarcra és a győzelemre is, ami - mint mondta - szintén cél. A sport áldásos hatásai között említette az akaraterőt, a csapatmunkát és a kitartást is, s arra kérte a pedagógusokat: akkor is legyen minden nap mozgás, ha a körülmények nem száz százalékban adottak. Megjegyezte: "Nem szabad arra várni ilyen gazdasági helyzetben".

A tantervek meghatározásáról, kialakításáról így szólt: van szabadsága az iskolának, kialakíthatja saját arculatát. Annak azonban véget kell vetni, hogy a gyerekek tudása attól függ, hogy melyik iskolába jártak. Úgy véli: vannak ismeretek, amit mindentől függetlenül, mindenkinek tudnia kell. Példaként említette Arany Jánost.

Mint mondta: Arany Jánost mindenki ismerni fogja. "Tudom, hogy továbbra is lesznek gyerekek, akik nem tudják felmondani a Toldi első sorát, de tudni fogják, hogy ki volt az az Arany János. Csakúgy, mint azt, hogy miért beszélnek Kolozsváron magyarul".

A konferencia témája, a generációk közti szolidaritás a köznevelési törvényben is helyet kapott közösségi munka formájában (2014-től az érettségi jelentkezés feltétele 50 óra közösségi munka - szerk.). "Fontos, hogy a felnövekvő nemzedékek tapasztalatot szerezzenek a másokért végzett önzetlen munkában. Nem azon kell panaszkodni, hogy miként lehet ezt megszervezni.

Nem igényel nagy szervezést, hiszen az országban egymillió nyugdíjas él. Semmi más nem fog ebből kisülni, mint hogy egy idős ember és egy fiatal találkozik, netán az idős kap egy unokát" - magyarázta Hoffmann Rózsa.

A felsőoktatás átalakítása mellett azzal érvelt az államtitkár, hogy ma Magyarországon mintegy 8000 szakon folyik oktatás, sok a párhuzomosság. "Fiatalok tucatjai kapnak olyan diplomát, amivel nem nagyon tudnak mit kezdeni".

A felsőoktatási intézmények a jövőben is "részben közszolgálatot látnak el", az állam azokat a szakokat továbbra is támogatni fogja, amelyek fellendítik az országot. Erre példaként a műszaki- és a pedagógusképzést említette. A többi szakot, képzési területet a piac finanszírozza majd.

Az átalakítás másik fontos elemeként a hallgatói szerződést nevezte meg. Előadásából kiderült: egy magyar diploma mintegy 15-20 millió forintjába kerül az országnak, ezért cserébe jogos kérés, hogy itthon is kamatoztassa tudását.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2012. október 29. 16:42
    „Sajnálom ezt a nőt, mindig úgy látszik, hogy ő hazudik, pedig csak a fidesz kényszeríti hazugságokra.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh Ildikó grafikus kiállítása Győrben - képgaléria

Megnyílt a József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra Ferenc tér 1.) Balogh Ildikó grafikus… Tovább olvasom