Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Hivatalosan is a közlekedőké a Kossuth híd Győrben - videó

A Kossuth híd felújítása nem ért véget, a jövőben az aszfaltburkolat teljes felújítását tervezi a város.
Befejeződött a Kossuth-híd második ütemű felújítása – jelentette be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kedd délelőtt dr. Somogyi Tivadar és Fekete Dávid alpolgármester, önkormányzati képviselő és Stanitz Tamás a Győri Útkezelő Szervezet helyettes vezetője.

Az 1928-ban megépített, 1950-ben újjáépített rácsos, acél gerendahíd szerkezetű Kossuth-híd idei évre tervezett felújítása a BARA-DORO Kft. kivitelezésében határidőre, 126 millió forintból valósult meg.A Kossuth-híd 1982-ben esett át nagy felújításon, ezt követően 2006-ban végeztek rajta részleges korrózióvédelmi és sóvédelmi, festési munkálatokat – hangzott el a tájékoztatón. A híd fővizsgálat kimutatta, hogy a konzolok felújítása, a járdaburkolatok cseréje a következőkben szükségessé válik.

2011-ben a ma már kerékpárútként működő konzolt újíttatta fel a város – kiszélesíttették –, a most lezárult második ütemben pedig a gyalogosok számára kijelölt járdakonzol felújítása és szélesítése történt meg.

A felújítás alatt elbontották a járdaburkolat, a vasbeton járdalemezt, valamint a gyalogjárda hossztartóit a korláttal együtt. Ezután derülhetett csak ki pontosan, hogy a megmaradó acél tartószerkezeteket milyen mértékben kell megerősíteni.

Az új, 2,4 méter széles – azaz 40 centiméterrel szélesebb – vasbeton konzolra védőbevonat került, a régi hídkorlátot pedig – az új szabvány szerinti – pálcasűrítés és magasítás után helyezték vissza. Elkészült a felújított acélszerkezetek korrózióvédelme és a csatlakozó betonfelületek javítása és felületvédelme is a hídszerkezet alsó részén.

A Kossuth híd felújítása nem ért véget, a jövőben az aszfaltburkolat teljes felújítását tervezi a város. A pontos időpont a költségvetéstől függ. Ki kell majd cserélni a dilatációs eszközöket, le kell festeni a híd pályaszint feletti részét és egy korszerű, a megújuló Dunakapu térhez illeszkedő díszvilágítást kell kiépíteni.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. háté 2013. október 02. 18:39
  „Valójában nem a bicikliseket féltik, ezek akik soha nem ültek rajta! - ellenőrizhetetlen, pénzszerzési lehetőség, ahogy a többi munkálat is.”
 • 20. bringaval 2013. október 02. 11:52
  „Gig, szerintem is teljes köztünk az egyetértés.
  Idézek a Nemzeti Kerékpáros Koncepció szövegéből:
  "1.4. Alapvető szempontok, feltételek
  ? A közúti törvény 2012-ben történt módosítása szerint a közlekedésfejlesztések során valamennyi, a közúton közlekedni jogosult érdekét figyelembe kell venni. "
  Magyarán 2012 előtt nem így volt, a tavaly módosított törvény 1988-ból származik. Kb. akkor kezdték tönkretenni Győrben a biciklizési lehetőségeket, az illetékesek feje aligha működik másként tavaly óta.
  Meg is látszik.”
 • 19. gig 2013. október 02. 10:29
  „18. Bringaval: szerintem egyetértünk, az utolsó következtetést is ki kellett végre valakinek mondania...

  A közlekedés fejlesztéséről nem a mérnökök döntenek, ők megrendelésre dolgoznak, így nem is övék e téren a felelősség.”
 • 18. bringaval 2013. október 02. 08:40
  „17. Gig: "A legjobb, ha azt feltételezzük róluk, hogy egyszerűen nem értenek ahhoz, amit művelnek"
  Sajnos a tervezőnek azt kell elkészítenie, amit rendelnek tőle.
  Kerékpárutak tervezésével foglalkozó mérnök szájából hallottam, szégyelli, ami kikerül a keze alól, mert azon sok esetben nem lehet végigmenni, ahogy ez megmutatkozott már átadóünnepségen is. Mégsem tehet semmit ellene, egyrészt a megrendelő akarata miatt, másrészt a félelmetes tempóban sokasodó, szerinte legtöbbször megindokolhatatlan, ám kötelezően betartandó szakmai előírás miatt.
  A Kossuth híd és környezete tipikus állatorvosi ló. Igazából már nem is él...”
 • 17. gig 2013. október 01. 23:49
  „13 és 15, ott a pont!

  Egyrészt a kerékpárút le van zárva épp, másrészt eszement ötlet volt külön terelni a kerékpárokat az autóktól egy ilyen típusú hídon, harmadrészt ha meg lenne nyitva a kerékpáros oldal, akkor is legfeljebb az itt sikerpropagandázókat büntetném azzal, hogy naponta többször ráhajtsanak így a hídra a Dunakapu tér irányából. Minősíthetetlen útburkolat, oszlopkeringő, sávszűkület. Az a 3-4 méter önmagában az életveszélyes, semmi más. A gyalogos oldalra helyezett plexi pedig feltette a koronát a mekkmesteri műre.

  Veszélyesen száguldozó kerékpárost amúgy még nem láttam (az elektromos kerékpárokkal a zajtalanságuk miatt lehet baj) Győrben, kerékpáros övezetben össze-vissza tekergő, kerékpárúton sétáló, álldogáló gyalogosokról viszont hosszú regényt lehetne írni. Figyelnünk kell egymásra, főleg azért, mert a helyi közlekedésfejlesztők nem értünk, hanem ellenünk dolgoznak. Lehet, hogy nem így akarják, de a végeredmény nyilvánvaló. A legjobb, ha azt feltételezzük róluk, hogy egyszerűen nem értenek ahhoz, amit művelnek.”
 • 16. ferdo 2013. október 01. 22:23
  „12. yenkiman

  Olvasd át még egyszer, amit írtam, és értelmezd. Köszönöm...”
 • 15. urbaniastapista 2013. október 01. 20:42
  „Na még egyszer:
  A Jedlik híd átadásával a Kossuth híd forgalma felére esett vissza, ezért is dilettáns döntés volt a kerékpárosokat a plexifalas táblaerdőbe terelni. Az egész világ - a győri útkezelőket kivéve - elfogadta már azt a TÉNYT, hogy egy településen a kerékpárosnak - az extrém nagy forgalmú utakat kivéve - az úttesten a helye, úgy biztonságosabb, olcsóbb, gördülékenyebb, gyorsabb. Vagyis az autózás helyett a sokkal környezetbarátabb és a közösségnek sokkal kevesebbe kerülő kerékpározásra ösztönöz.
  A helyzethez az is nagyban hozzájárul, hogy a városvezetésben csak díszbiciklis van, az A6 elvette a mértékletes gondolkodás képességét.
  Meg persze a belvárosi főnökök szuperaktivitása a forgalom házuk előli elterelése érdekében.”
 • 14. Lacika62 2013. október 01. 19:57
  „12. yenkiman 2013.10.01. 19:10 Valamilyen szinten igazad van, de nem minden bicajos kamikaze Az nekem sem tetszik amikor forgalommal szemben teker és azt mondja ez is kerékpér út.....amikor az elektromos járgányokkal kb 30-40-nel mennek. Kora reggel a Fehérvári út végénél piros lámpa ellenére egy házaspár szokott át hajtani a tornádójukkal (elektromos kerékpár) . Őket követve a sok bugyuta bicajos.. Az is jó lenne, ha illetékesek műszak váltás környékén a Szigethy A út és Fehérvári út kereszteződésében rendszeresen ellenőriznének tetemes bevételre tennének szert, igaz máskor is piros lámpa, forgalommal szemben, világítás nélkül, közlekednek sokan és rendszeresen.”
 • 13. Búzakörte 2013. október 01. 19:53
  „Én gyalog, autóval és biciklivel is napi rendszerességgel többször is közlekedem e hídon. A fő baj, hogy külön útra terelték a biciklist, noha jelenleg nem használható a kifolyási oldal bicikli útja. Negyven éve tekerek a hídon, de balesetet még nem láttam. Az igazi veszélyhelyzet a külön bicikliút a nem megoldott kapcsolódási pontok miatt. Én is lazán tekerek reggelente a kölyökkel a csomagtartón, majd a belvárosi oldalra érve jelzek és sorolok balra be középre, majd kanyar a zebrára és irány be a Jedlik utca. Mert másképp nem lehet s ez így még rendjén van, az autós látja a jelzést és a sorolást. Mit kell ezen ennyit pampogni? Elkefélték a belváros közlekedését s most mindenki megy, ahogy tud. Ennyi.
  És tessék mondani, mit keresnek a plexi terelők a gyalogos oldalon? Kit védenek és mitől? A híd 1929-ben épült, azóta úgy van. Most hirtelen mi lett vele a baj? Ki az az elvetemült kretén, aki körbeplexizteti és miért?”
 • 12. yenkiman 2013. október 01. 19:10
  „10ferdo
  Azért a mai kerékpárosok zöme kamikaze módon közlekedik és tényleg a vak szerencse és a közlekedés többi résztvevőjén múlik,hogy kevés a kerékpáros baleset!Gyalog átkelőhelyen keresztben körültekintés nélkül átvágni kerékpárral nem csak az úrvezetőket sodorja veszélyhelyzetbe hanem a hivatásosokat is.Lehet,hogy autó ellenes vagy megértem de nem csak a gyalogosnak és a kerékpárosanak van igaza!”
 • 11. háté 2013. október 01. 19:06
  „Nagyon különleges a Révfalui híd, mert minden évben százmilliókat nyel el.
  Megy a többszörös,-lóvé az ellenőrizhetetlen melókra, nagyzsebes nadrágok csak úgy szaladgálnak!”
 • 10. ferdo 2013. október 01. 17:31
  „2. Tündenéne
  Lezárták a kerékpáros oldalt, szóval nem nagyon volt lehetősége máshol "imbolyogni". Mellesleg tapasztalatom szerint nem a vak szerencse mentette meg, hanem az odafigyelő autósok. Szerencsére vannak néhányan, akik képesek értelmezni a 30as táblát, és rájönnek, hogy nem kell veszélyes manőverekkel előzgetni a 20-szal közlekedő kerékpárost, mert a híd hosszában egészen pontosan 12db másodpercet nyernének négy ember veszélyeztetése árán, ami nem éri meg.

  Sajnos ez még nem jutott el néhány ember tapasztalatok szerint csöppnyi agyáig, de amíg ez megtörténik, lehet azt az embert kellene szapulni, aki a kerékpározásra szoktatja a gyerekeit, hanem azt, aki egyedül ül az autójában egy olyan hídon, amelyikre még rámenni is logikátlan az új forgalmi rend miatt.”
 • 9. borsmenta 2013. október 01. 15:51
  „Egyébként mindenhez értő Somogyi doktortól kérdezem, hogy hol van az új bácsai út végéről a bicikliút? Ezen az oldalon ígérte meg, hogy még az idén elkészül...”
 • 8. borsmenta 2013. október 01. 15:49
  „Hányingerem van az ilyenfajta sikerkommunikációtól.
  A híd biciklisávos oldalán nem lehet közelekedni.”
 • 7. Búzakörte 2013. október 01. 14:32
  „Óóó már hiányzott a Batthyány téri rém és famulusa, a Fejhús!”
 • 6. neumannbernat 2013. október 01. 14:21
  „Szintén osztom a 2. hozzászóló véleményét!
  Ha már egyszer van külön gyalog-, és kerékpárút, a gyalogosok használják nyugodtan a járdát, a kerékpárosok hadd haladhassanak zavartalanul a kerékpárúton. Vagy ha nagyon a kerékpárúton akarnak sétálni, akkor a szélén menjenek libasorban!
  Köszönöm előre is!”
 • 5. Sceptic 2013. október 01. 13:55
  „Kutyafülét. Ahogy megnyílt a gyalogosoldal, ízibe´ le is zárták a bringás oldalt a Dunakapu-szaurusz aktuális munkálatai miatt, így aztán, kedves Kisalföld, a fenti cikk már a megjelenésének pillanatában sem volt aktuális. Tudom, hogy nagy munka, de hol marad a hitelesség így?”
 • 4. ATX 2013. október 01. 13:31
  „2-vel egyetértek. A közlekedési morálon sajnos nem változtatott az a plusz 40 cm szélesség...”
 • 3. Baxx 2013. október 01. 12:36
  „A Révfalusi híd Győr 4-es metrója!”
 • 2. Tündenéne 2013. október 01. 11:23
  „Akkor most talán lehetne tájékoztatni a kerékpározókat, pl. azt az "apukát", aki a minap akik 3 gyerekkel (!!!) a legnagyobb csúcsforgalomban a híd kellős közepén imbolygott, és úgy zúgott át a zebrán (!) balra a kislányaival együtt, hogy gyakorlatilag csak a vakszerencse mentette meg őket attól, hogy halálra ne gázolja őket valami, hogy talán nem így kéne...
  Ugyanúgy a gyalogosoknak is érdemes lenne most már akkor a megfelelő oldalon gyalogolni, hogy a bicajosok viszont elférjenek...”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piásan, biztosítás nélkül vezetett József Győrben

A Peugeot 44 éves sofőrjének vérét vették igazoltatás után. A jogsi is ugrott. Tovább olvasom