Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Hétszázötvenmillió az előkészítésre

Győr-Moson-Sopron - Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a kormány hat uniós, környezetvédelmi projekt előkészítésének a támogatásáról döntött a minap. Ezek között szerepel a Szigetköz, valamint a Mosoni-Duna és a Lajta rehabilitációját célzó két projekt, melyekről korábban beszámoltunk.
A Budapesten tartott sajtótájékoztatón Szabó Imre környezetvédelmi miniszter elmondta: a Szigetköz mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszere ökológiai célú továbbfejlesztését biztosítja az a 6 milliárd forintos projekt, amelynek segítségével helyreállítják a Szigetköz vízrendszerét és visszaállítják az 1950-es évek vízszintjét, miközben javulnak a vízi élőlények életfeltételei és biztosítottá válik a mezőgazdaság öntözési igénye is. A fejlesztések hatásait 18 településen 150 ezer lakos élvezheti majd.

A 4,86 milliárd forint értékű, a Mosoni-Duna és a Lajta folyó térségi vízgazdálkodásának rehabilitációja eredményeként javul a térség vizeinek állapota, megoldódik a vízpótlás, lehetővé válik a vizes élőhelyek ökológiai rehabilitációja, a szigetek és mellékágak helyrehozásával pedig a vízi turizmus is fejlődhet – ismertette Szabó Imre. A folyók vízlevezető képességének javításával a térség 22 településén élő 192 ezer lakos életminősége és árvízi biztonsága is nő – tette hozzá. A két projekt előkészítésére összesen több mint 750 millió forintot hagyott jóvá a kormány.

A döntés nyomán Molnár Csaba országgyűlési képviselő, államtitkár sajtóközleményt tett közzé, melyet válasznak szán a „Fidesz panaszkórusának". Egyebek között megállapítja:
„A Szigetközben elvégzendő előkészítő munkákra 359 millió forintot szavazott meg a kormány, míg a Mosoni-Duna esetében 291,5 millió forintra rúg a támogatás. Az előkészítő munkák után közel 11 milliárd forintból frissülnek fel vizeink. Ezzel a sikerrel újra világossá vált: a győri szocialista politikusok és a kormány továbbra is elkötelezett Győr környezetének és életminőségének javítása iránt.

Győr fejlődésének egyetlen és biztos garanciája az a több mint 21 milliárd forintnyi támogatás, melyet az elmúlt másfél évben a szocialista kormány szavazott meg a győriek számára. Városunkat karöltve a helyi szocialistákkal a 179 győztes pályázó – köztük győri kisvállalkozók, egyházak és civilek – együtt építi.

A szerdai kormánydöntés ékes bizonyítéka tehát annak, hogy Győr nem ellenzéki város, hiszen városunkat és környékét még mindig a szocialisták építik. Tesszük a dolgunkat, a Széchenyi tér következik."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évnyitók hétvégéje a megyében

Győr-Moson-Sopron - A két iskola összevonásából 450 gyermeket befogadó intézménnyé váló győri… Tovább olvasom