Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Helyreállt a béke a drosztokon

Győr - Úgy tűnik, helyreállt a nyugalom a győri taxisdrosztokon: azok üzemeltetését az ipartestülettől a város vette át. A döntést hosszú vita, veszekedés előzte meg.

A legutóbbi önkormányzati közgyűlés új rendeletet hozott a győri taxiállomáshelyek (drosztok) működtetéséről. A városban dolgozó taxisok – többeket megkérdeztünk közülük – kedvező változásokat várnak. Nem szívesen beszélnek a múltról, névvel pláne nem, azt mondják, ami volt, elmúlt, el kell felejteni a háborút...

Vita, veszekedés volt bőven a drosztokat eddig üzemeltető Győri Ipartestülettel. A taxisoknak legalábbis egy csoportja úgy gondolta, ha már fizetnek a drosztok használatáért, kapjanak is valamit.

A taxisok korábbi kérését a változtatásról a városvezetők nem támogatták, arra hivatkozva, hogy a Győri Ipartestület a drosztok kezelésével kapcsolatos teendőit 1994 óta megfelelően végezte. Azért sem, mert időközben a Gazdasági Versenyhivatal megszüntette az ipartestület ellen az eljárást, amelyet a versenyt korlátozó magatartás és erőfölénnyel való visszaélés miatt indított. Feltétel: az ipartestület nem korlátozza a droszthasználati szerződések számát, nem tesz különbséget a használati díjban a testületi és nem testületi tag között. A történet – lerövidítve – végül úgy végződött, hogy tavaly az ipartestület úgy határozott, elég volt a vitából, a második félév elejétől nem működteti tovább a drosztokat. Ezt kérte az akkori 135 győri taxis közül 86 írásban is. A dátum a polgármesteri hivatal érvelésére – éves szerződést ne szüntessenek meg év közben – az év végéig meghosszabbodott.

Kiss Antal másfél éve taxizik, de biztonságból megtartotta főállású munkahelyét is.
Kiss Antal másfél éve taxizik, de biztonságból megtartotta főállású munkahelyét is.

A taxibeállóhelyeket így idén már a város üzemelteti. A taxisoknak a droszt igénybevételéért évi 30 ezer forintot (plusz a mindenkor érvényes áfa) kell fizetniük. Ez se több, se kevesebb, mint eddig volt, mondják, de legalább a városé lesz a pénzük. (A rendelet szerint „a közterületek hasznosításából befolyt összegeket a meglévő közlekedési létesítmények, zöldterületek fenntartására, felújítására, továbbá a bérleti szerződés nélküli közterület-használat felszámolására kell fordítani".

Nyoma máris van a változásnak, mondják a taxisok, máris elkezdték takarítani a drosztokat. Ilyet a korábbi „gazdájuk" nem tett. Abban sem volt semmi érdekvédelem, hogy a kijelölt taxibeállókat ne foglalják el „civilek", vagy tavaly például gyakran a német, osztrák kirándulóbuszok. A városnak csak lesz hatósági joga ilyesmiben intézkedni...

A változás már érezhető, de a tábla még a régi. Fotó: Bertleff András
A változás már érezhető, de a tábla még a régi. Fotó: Bertleff András

Győrött jelenleg 49 kialakított taxiállomáshely van: a vasútállomásnál 16, az Aradi vértanúk útján 4, a Tihanyi Árpád úton 10, a Lajta úton 5, a Jereváni úton 2, a Mátyás téren 2, a Szent Imre úton 8, a Kodály Zoltán úton 2. A taxisok szerint többre nincs is szükség. A városban most körülbelül 15 autó működik taxiként társaságon kívül, a Volán Taxinak harminc-egynéhány, a Duna Taxinak pedig 75–80 autója van. A számok változók.

Mindig vannak újabbak, akik szerencsét próbálnak a taxizással, s olyanok is, akik abbahagyják.

Maguk mondják: ritkán kevés csak a taxi, például szilveszterkor vagy karácsonykor, egyébként pedig inkább több, mint amennyire igény van. Azt mondja egy taxis, aki már húsz éve „űzi az ipart": négy éve nem volt olyan utasa, aki az utcán, menet közben intette volna le, és például az Ergényi úti lakótelepre tavaly egyáltalán nem hívták...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A föld felé irányítják a fényt

Győr - Lapunkhoz többször is érkezett fényszennyezést kifogásoló konkrét panasz amatőr… Tovább olvasom