Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Három tonna a levegőben, leemelték a Mária-szobrot: videóval

Győr – Sikeresen levágták a Mária-szobrot a Széchenyi-térről a szakemberek hétfőn. A több mint háromszáz éves szobor jövő márciusra kerülhet vissza a helyére.


A komoly előkészületek már kora reggel elkezdődtek a Széchenyi-téren: a 17. századi szoborral nagyon elővigyázatosak voltak a szakemberek.Szoboremelés daruval. Videó: Cseh Róbert.Jövő márciusra visszakerülhet a térre a szobor


Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a körülbelül három tonnát nyomó szobrot olyan daruval biztosították, melynek a teherbírása 20 tonnára kalibrált.A Mária-szobor levágása és -emelése. Fotók: Bertleff András.

"A szobrot Veresegyháza mellé, Őrbottyánra szállítjuk úgy, hogy előtte húsz centis homokba fektetjük. A győri önkormányzat és Kulturális Örökségvédelem azt a célt tűzte ki, hogy 2010 márciusára kerüljön vissza helyére a szobor. Ezt az időpontot tarthatónak gondolom, de a jövő márciusi visszahelyezés azért függ majd az időjárástól is" – mondta a kisalfold.hu-nak Schütz Zoltán, okleveles restaurátor művész.

A szobor rendbe tételét a Kulturális Örökségvédelem engedélyezte.

Piszkos anyagiak: "ez nagyban függ a korrózió mértékétől"

Arra a kérdésünkre, hogy körülbelül mennyi pénzbe kerülnek majd a munkálatok, Schütz Zoltán nem tudott egyértelmű választ adni, mint megjegyezte: "ez nagyban függ a korrózió mértékétől, s így mennyit kell használnunk a helyreállítást segítő anyagokból".

Jelenleg az oszlop fele egyelőre a téren van; ezt a részt még hétfő délután levágják a szakemberek.

Az alapzat négy sarkán álló kisebb szobrot pedig holnap szállítják el.


"A műemlék rossz állapotban van" 

Mint azt korábban megírtuk: több tízmillió forintot kíván költeni a Széchenyi téri Mária-oszlop felújítására a győri önkormányzat. Csak műhelyben derül ki, milyen technikával végezhető el a restaurálás. Az biztos, hogy a műemlék rossz állapotban van.


Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. petike880603 2009. május 30. 11:31
  „Kedves adalfold!

  Balázs Géza előtt meghajtom a fejem, de ha valóban a tanárod, megkérdezhetnéd tőle a miértjét. (Mert az, hogy valaki valamit mond, számomra nem indok.) Valószínűleg nyelvi liberalizmussal indokolja - amivel én személy szerint nem értek egyet, de kétségkívül létezik. Mindennek ellenére még egyszer mondom, Balázs előtt meghajtom a fejem.”
 • 20. adalfold 2009. május 28. 10:33
  „Kis 20 éves petike!
  tudod ki az a Balázs Géza?
  tőle hallottam. a tanárom.
  nyelvész prof. az eltén.
  műsorok, könyvek stb.
  go back to highscool..”
 • 19. kisem 2009. május 26. 22:13
  „A mi kis mindenhez értő Zolikánk megindokolta, miért most kellett a szobrot eltávolítani. Szóval, hogy ne az elkészült térburkolatra kelljen a nehéz daruval felállni. A visszahelyezés meg majd helikopterrel történik? Jobb indok is előkerülhetett volna. Például az igazság.
  Az az érzésem, hogy az alap is elfog tűnni, lesz helyette egy új, de az besüllyesztve a térburkolat síkjába. (Nehéz ám lépcsőt építeni.)
  Az viszont biztos, hogy az eredeti terv nem tartalmazta a szobor restaurálást. Az meg éppenséggel hajánál előrángatott dolog, hogy csak most "sikerült pénzt szerezni rá", amikor egy szempillantás alatt plusz 230mFt-ot szavaztak meg a "felelős" döntéshozók az egyetlen pályázati összeg alapján.
  Másként fogalmazva, a mi kis Zolikánk által emlegetett, kőtől eltérő hőtágulással bíró, cementbe ágyazott "fém" mintegy 20 éve teszi próbára az oszlop tűrőképességét, de csak mára adta fel a harcot a repesztő hatású "fémmel" szemben.
  Akárhogy is nézzük, ez az egész az öntörvényű döntéshozatal alapján végzett munka negatív eredménye, amelynek költségeit a döntéshozóknak kellene állni, de nem közpénzből!

  A témával kapcsolatban feltett műszaki jellegű kérdésekre senki nem válaszolt. Az egyik ezek közül az, hogy nem kézi munkával kellett volna kitermelni a felesleges talaj egy jelentős hányadát, régészi felügyelet mellett? Nem pedig 3 nap alatt gépekkel kitermelni a talajt, ráadásul máig nem tisztázott mélységben. A károkozás és az egyéb gazdasági kérdések már ezek folyománya.”
 • 18. sziszifusz 2009. május 26. 21:58
  „Ez egy emlékezetes tudósítás - talán boldogabb és szabadabb időben oktatni is fogják.
  Most csak - mint a komenizmusban - találgatni lehet.
  Mi van?
  Melyik alpolgármester mit mondott.Mit szabad és mit nem - öncenzúra - megírni:rozsda marja?Reng ,kimozdult a kiásott tér- háromszáz év multán mégis mozog a lemélyített föld a téren?
  Ez már olyan mint a színház- egyre jobb.
  A Kisalföld vagy a cikk írója is rossz állapotban .”
 • 17. urbaniastapista 2009. május 26. 17:53
  „Gerald!
  Ne csúsztassunk kérem, a Széchenyi tér költsége még alig hagyta el az 1 milliárdot.

  Ha a szombathelyi számnak meg a duplája az igazság, akkor is brutális, mi történik a győri adófizetők pénzével.
  1 000 000 000 / 6000 = 167 000 Ft/m2.
  Egy lakást meg lehet építeni ennyiből.
  Képviselőink, kinek a képét viselitek?”
 • 16. gerald 2009. május 26. 14:03
  „"Már a Mária-oszlop is dől"
  "Már a Mária-oszlop is dől. A rezgésektől esélyes a leborulás. Egyébként is meg van repedve az oszlop és Szt. Antal egy kicsit megdőlt." - olvasható a keddi blogbejegyzésben. (http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/bulldozerek_a_teren_nem_maradt_lelet_a_13-14_szazadbol/2094509/

  Akkor most azért kell elszállítani a Mária oszlopot, mert a túl méretezett gödör miatt (hogy elférjen a Gardéniából származó beton törmelék) megdőlt és életveszélyessé vált a szobor?
  Kiállja a számlát? Vagy rá kell fogni úgyis fel kellet újítani? Vagy ez is át kerül a Városháza mellé? Az már úgyis olyan mint egy Nagyi gagyitára.”
 • 15. gerald 2009. május 26. 13:48
  „Elgondolkodtató:
  Szombathely Főtér teljes felújítás közel 40.000 m? 2006-ban 1 milliárd Ft
  Győr Széchenyi tér teljes felújítás közel 6.000 m? 2010-ben 2 milliárd Ft fölött (2009. május)”
 • 14. mitirjak 2009. május 26. 13:41
  „A Mária szoborról van szó,nem nyelvismeretről! Majd egyszer talán-talán visszakerül,ha engedik VIKKTORRÉK!”
 • 13. petike880603 2009. május 26. 13:08
  „adalfold!

  Várom az indoklást. Én utánanéztem, nem én találtam ki, amit leírtam. Ha indoklod az állításod, elismerem az igazad. (megjegyzem, nyegle szóhasználatod - nyelvjárás - nem feltételez nagy szakmai jártasságot)”
 • 12. adalfold 2009. május 26. 13:01
  „szechenyiter.blog.hu

  és be fogtok kakálni...hogy mit pusztíttatott el a bérenc,suhanc városi fityeszség.”
 • 11. adalfold 2009. május 26. 12:59
  „Hát petike elcseszted.
  ugyanis a motor mindkét verziója helyes.
  nézz utána miért is.
  de elárulom nem csak nyelvjárás miatt..”
 • 10. SCC 2009. május 26. 12:54
  „Köszönöm, ez a válasz már kielégítő! Fiatal korod ellenére - már ha a nevedből következtethetek a korodra - dicséretre méltó a szeretett nyelvünkhöz való hozzáállásod! Én nem vagyok nagy nyelvművelő és nincs is nagy érzékem hozzá, mert anno nem érdekelt! Bár nem mondhatom magamról azt sem, hogy rosszul használom a nyelvet!”
 • 9. gerald 2009. május 26. 11:17
  „Az ütemezés az már biztos: tré, balfék,
  A tér elkészül a szobrot meg most jut eszükbe felújíttatni állítólag a Főokos talált pénzt. Hála néki.
  so so akkor lesz egy flancos tér kopáron körülötte meg dzsumbuj egy évig
  No hogy hívják az ilyet:
  maya-rock kampány beruházásának (június 7. EP választás)
  Mondjuk ha 2007-ben elkezdik az előmunkálatokat (pénz akkor is meg volt lsd. Rába-részvény eladás) értsd közműcserék, régészeti feltárások a tér egészére szükséges restaurálások akkor most lehetne június 7-re egy Széchenyi tér.
  Szombathelyen más kampány miatt elég szépen sikerült mindenki örömére egy gyönyörű teret építeni, grátis még egy Szenthármasság szobor is belefért az ottani szociktól. Ügyes!”
 • 8. petike880603 2009. május 26. 11:01
  „Kedves SCC!
  Válaszomban a szép- után szakirodalom is szerepelt. (pl. A magyar helyesírás szabályai, 11. bővített kiadás)

  Valóban érzem a hasonlóságot, de nem mind arany, ami fénylik.
  A motor szócsaládja nyelvújítás utáni; tehát e család szótöve a motor. A szobor régebbi szó, szótöve elhomályosult, de valaha a szobr volt. Ezt közvetve, a szótő szócsaládjával tudom csak indokolni:
  szobrász
  szobros
  szobrozik
  szobra
  ellenben:
  motoros
  motorozik
  motorja.
  De nem tartom kizártnak, hogy a folyamatos szabálymódosítások során elhomályosuljon a motor is, mint szótő és motr maradjon belőle.
  Remélem kielégítő így a válasz, bár nem vagyok nyelvész, csak egy a magyar nyelvet magáénak érző laikus.”
 • 7. SCC 2009. május 25. 23:20
  „Petike, továbbra is várom a magyarázatot! Rosszul fogalmaztam meg a kérdést, mi a különbség és mi rá a nyelvtani szabály! Remélem érzed a hasonlóságot a két szó között

  szobor - szobrot
  motor - motort

  és nem fordítva

  szobor - szobort
  motor - motrot

  Ha olvasnál nyelvtani szakirodalmat nem csak szépet akkor talán tudnál nekem kielégítő választ adni! Előre is köszönöm!”
 • 6. esmer 2009. május 25. 22:12
  „A szobor 1984-ben volt utoljára restaurálva, és akkor 20 évre szólt a restaurálás tartóssága.”
 • 5. petike880603 2009. május 25. 21:52
  „SCC!

  Ha nem csak újságokat olvasnál, hanem valamiféle szép- vagy szakirodalmat, könnyen beláthatnád, hogy a "szobrot" kifejezés helyes. A "motrot"-ról csak annyit, ha ezt két megyével délebbre vagy keletebbre kiejted, képen röhögnek és visszakérdeznek, hogy mit szeretnél.”
 • 4. drdoc 2009. május 25. 21:43
  „Hello Mindenki!

  Nekem sem tűnik túl régi eseménynek a korábbi restaurálás. Érdekes... vagy összezavarodott a memóriám... A fenntartási munkákat egyébként nem előzi meg egy árajánlat??? Majd nagyot nézünk, ha merik közölni a tényleges bekerülés árának a felét a polgárokkal. A könyvelésben meg a duplája lesz... Vagy csak rosszmájú vagyok? Jó éjt!”
 • 3. LiamDevlin 2009. május 25. 18:07
  „nyugi csak hülyéskedek:):):)”
 • 2. SCC 2009. május 25. 16:00
  „Azért is örülök ennek a cikknek, mert talán valaki fel tud homályosítani az ügyben, hogy a címben leírt szobrot vagy a szobort (valamint ennek mintájára motort-motrot) kifejezés a helyes? Előre is köszönöm, ha valamelyik újságíró kiokítana ez ügyben!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mint a kisangyal - Munkában senki vs. mindenki

Győr-Moson-Sopron - Csáfordjánosfa, Csér, Gyalóka - a munkaügyi központ legfrissebb adatai szerint e… Tovább olvasom