Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Hallhatóvá tennék a látványt

Vakokat segítő kutatás: a korábban hátizsák méretű eszköz ma egy mobiltelefonban elférhet.

Hallhatóvá tehető, rezgésekkel érzékeltethető a bennünket körbevevő világ azoknak, akik gyengén vagy egyáltalán nem látnak. A Széchenyi-egyetem szakembere is részt vesz a nemzetközi kutatásban, melynek célja egy vakokat segítő eszköz létrehozása.

A látássérültek más érzékszerveikre támaszkodnak a szemük helyett. A legfontosabb számukra a hang, ezért a Széchenyi István Egyetemen már több olyan akusztikai kutatást végeztek – olvasóink bevonásával is –, ami segítheti, hogy különböző eszközöket fejlesszenek ki nekik. Egy idén kezdődött programban hordozható készülék tervezésén dolgoznak, amely egyszerre ad jelzéseket hangok és rezgések révén.

Dr. Wersényi György kutató egy fejre rakható rezgető eszköz alaptípusát is tesztelte, vezeték nélküli, továbbfejlesztett változata majd vakokat segíthet.

A „Sound of vision", azaz a „Látvány hangjai" elnevezésű európai uniós kutatási program célja egy olyan eszköz létrehozása, ami kicsi, könnyű, mégis hosszú üzemidejű. Dr. Wersényi György, a távközlési tanszék docense elmondta, hogy egy szemüveg és sisak ötvözetét jelentő készüléket kell elképzelni, amely két kamerával pásztázza a környezetet. A háromdimenziós képből olyan modellt alkot, amelyben a legfontosabb dolgok felismerhetők, azonosíthatók. Nem csupán tárgyakat, de feliratokat, akadályokat, embereket is észlelnie kell, ráadásul térbeli elhelyezkedésüket és esetleges mozgásukat is. Ha ez sikerül, akkor megfelelően kiválasztott hangokkal és rezgésekkel információt tud szolgáltatni a környezetről a vakoknak és a gyengénlátóknak.

 

– A technológiai fejlődés lehetővé tette, hogy sok műveletet elvégezni képes számítógépeket alkalmazzunk kis méretben. A korábbi navigációt segítő rendszerek nagyok voltak, nehezek és lassúak. Senkinek sincs kedve hátizsák méretű eszközzel sétálni. Ma ugyanezt egy mobiltelefon is képes lehet megvalósítani, bár léteznek jobb megoldások is. A legnagyobb kihívás abban rejlik, hogy miként azonosítsuk és osztályozzuk a környezet tárgyait, hogyan egyszerűsítsük le a rengeteg vizuális információt kezelhető mennyiségűre, a legfontosabbakat kiemelve. Ügyelni kell arra is, hogy a hangok közvetítésére nem alkalmazhatunk szokványos fejhallgatót, mert a vakok közlekedés közben nem fedhetik el fülüket, fontos, hogy hallják a környezet zajait is – magyarázta el a kutató.
Dr. Wersényi György olyan mikrofonnal ellátott fejhallgatókat is kipróbál, amelyek a környezet hangjait továbbítják és azokhoz keverik hozzá a mesterséges hangokat, emellett csontrezgéssel működőket. Utóbbiak a fül mögött a koponyacsontra illeszkedve közvetítenek hangokat, rezgéseket. Léteznek fejpántok, karkötők, gyűrűk, sőt mellénybe vagy cipőbe szerelhető rezgéskeltők is, amelyek vezetéknélküli kapcsolattal működtethetők. A különböző érzékelők, rezgetők és fejhallgatók vizsgálata azért fontos, hogy kiválaszthassák a prototípust, amelyet aztán a gyengénlátók a használhatóság szempontjából tesztelhetnek. A Széchenyi-egyetem jelenleg egy hároméves uniós projekt keretében folytatja a kutatómunkát, izlandi, román, olasz, lengyel egyetemekkel és látássérült szervezetekkel együttműködve. Az eredményeket a Kutatók Éjszakáján szeptember 25-én és ősszel a Nyugdíjasegyetemen is bemutatja a docens.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 autó karambolozott Győrszemerénél a 83-as főúton - Nincs sérült

Három autó és egy teherautó ütközött szombat reggel. Teljes útzár a főúton. Tovább olvasom