Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Hagyományápoló tábor a Csutorával

Győrújbarát - A közelmúltban tartotta hagyományápoló táborát a szigetközi Csutora egyesület. A szervezők örömére egyre több gyerek, fiatal kóstol bele a népi kultúra gyümölcseibe.

Több mint száz általános és középiskolás diák vett részt a szigetközi Csutora Hagyományápoló Egyesület idei táborában. A résztvevők a néptáncon kívül hangszeres népzenével, népdalokkal foglalkoztak, de emellett néprajzi előadásokat hallgattak, kézműves- és játszóházi foglalkozásokon vettek részt.

– Nagy öröm, hogy egyre többen érdeklődnek a magyar hagyományok iránt és kóstolnak bele a népi kultúra gyümölcseibe – említette Szűcs Károly, az egyesület elnöke, aki Honfi Beatrix koreográfussal közel két évtizede szervezi a győrújbaráti együttlétet. – A győri és Győr környéki diákok mellett korábban erdélyi, szlovéniai, felvidéki magyar gyerekek is jártak táborunkban. Idén egy dunaszerdahelyi szlovák csoport volt a vendégünk, akik saját kultúrájuk bemutatásával színesítették a programot.

Szűcs Károly, a Csutora egyesület elnöke
Szűcs Károly, a Csutora egyesület elnöke

Szűcs Károly elmondta: minden évben más tájegység táncaiból tanulnak egyet-egyet. Most Gula Miklóstól a szatmári, Vrábel Jánostól és feleségétől a felcsíki alapjait sajátították el a gyerekek. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató pedig a helyi balladákról, a népi humorról és a magyar nép hiedelemvilágáról beszélt a résztvevőknek.

Mozgásban: Idén egy szatmári és egy felcsíki táncot tanultak a gyerekek a csutorás táborban. Fotó: Bertleff András
Mozgásban: Idén egy szatmári és egy felcsíki táncot tanultak a gyerekek a csutorás táborban. Fotó: Bertleff András

A szlovák csoport vezetője, Brandl Ferenc ˝visszajáró lélek˝. A dunaszerdahelyi koreográfus hangsúlyozta: gyerekei nagyon élvezték a tábort, szívesen tanultak magyar táncokat és biztos, hogy gazdagon megrakott tarisznyával térnek haza. Szavait a kilencéves Hodosi Zoltán – aki szlovákul osztotta meg velünk lelkesedését – és Bodor Barbora is megerősítették. Számukra elsősorban a népi gyerekjáték és a kézműves-foglalkozás jelentett élményt. Fogarasi Gréta harmadszor táborozott a csutorásokkal. Ő is, miként Olaj Kitti, citeratudását gyarapította az egy hét alatt. Mindketten olyan fogásokat tanultak, amiket otthon kamatoztathatnak. Král Róbert és Baráth Kittigyerekkoruk óta táncolnak, a Csallóköz néptáncegyüttes tagjai. Az évek során a népi kultúra annyira életük része lett, hogy hiányérzetük lenne, ha egy napjuk is tánc nélkül telne el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Partnerség a gyengén látókkal

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával a minap partnerségi fórumot szerveztek a Látássérültek Nyugat-dunántúli Regionális Rehabilitációs Központjában. Tovább olvasom