Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ha lassan is, ébredezik Újváros

Újváros rehabilitációja régi álom. Ám dacára a sokadszor újraálmodott terveknek, most úgy tűnik, minden korábbinál közelebb került a megvalósítás.

A garancia 1,1 milliárd forint uniós támogatás, amelyhez az első fordulós pályázat – kézzelfogható előkészületekkel – lassan a végéhez közeledik.

Csaknem fél év telt el azóta, hogy először adtunk hírt a regionális fejlesztési ügynökség uniós pályázatáról, amelyen a megyeszékhely Újváros egy meghatározott területének szociális rehabilitációjával indul.

Az elnyerhető támogatás 400 millió forint önrész mellett 1,1 milliárd forint, a megvalósítás 2011-ben kezdődhet. Az előkészítő munkáról Kalmár Ákos, a városrész képviselője beszélt portálunknak.

– A városnak a pályázathoz egy akcióterületet kellett kijelölnie, amelyen belül kell minden fejlesztést megtennie. A terület déli határa a Bálint Mihály utca közepe, északi határa a Bercsényi liget északi útja, míg a nyugati a Jakobinus utca a római katolikus templomnál, a keleti pedig a Rát Mátyás tér és a Petőfi tér. A pályázati feltételeknek megfelelően a területen található lakóépületek legalább húsz százalékát fel kell újítani, egyébként pedig az akcióterület lakosságának legalább ötszáz főnek kell lennie a 2001-es népszámlálási adatok alapján.

A Kossuth utca 45. számú épület felújítását követően most a Kossuth utca 58. felújítása közeledik a befejezéséhez, oda költözik a 24-es szám alól a családsegítő központ, valamint a Kossuth utcai időse
A Kossuth utca 45. számú épület felújítását követően most a Kossuth utca 58. felújítása közeledik a befejezéséhez, oda költözik a 24-es szám alól a családsegítő központ, valamint a Kossuth utcai idősek klubja. Fotó: H. B. E.

Ami a felújításokat illeti: a huszonkilenc lakóépületből hetet újítana fel teljes körűen az önkormányzat a támogatásból, s az Inszol még ebben az évben nekifog a munkának. Elképzelhető, hogy partnerként csatlakozik a projekthez a katolikus egyház, így önrész fejében belevesszük a tervekbe a templom külső homlokzatának átfestését is.

A Bercsényi ligetnek a Híd utcától a Jakobinus utcáig terjedő részén található három ˝teknőben˝ pihenőpark, felújított kézilabda- és kosárlabdapálya, játszótér, illetve egy KRESZ-park kapna helyet, kapcsolódva a projekt további kötelező, úgynevezett ˝soft elemeihez˝, amelyek a szociális rehabilitáció szolgálatában nagyrészt képzési, közösségfejlesztési, családi és sport-, illetve a közbiztonság erősítését célzó programokat jelentenek. Minderre mintegy 130 millió forintot kell fordítani a pályázati pénzből – a felét, legfeljebb kétmillió forintonként civil szervezetek által. A ˝soft programok˝ megvalósításának határideje három év.

A pályázat sikeres megvalósítása lökést adhat annak a hosszabb távú, átfogó újjáépítő programnak, amely révén Újváros közfunkciókban, szolgáltatásokban gazdag, a városlakók számára magas presztízsű, a most még távolról szemlélődő vállalkozások, befektetők számára pedig vonzó városrésszé léphet elő. Az uniós pályázat első fordulójára a pályázati dokumentáció április közepére készül el végleges formában.

Olvasóink írták

 • 3. Marcalváros 2010. február 28. 20:04
  „A lakosokat is fel kell újítani benne:)”
 • 2. marek6 2010. február 24. 14:53
  „Hát igen rá fér a felújítás!! de most felújítják utána kb 1 év eltewltével megint hogy fog kinézi?”
 • 1. arrabonem 2010. február 24. 09:00
  „Yessss!
  "...Újváros közfunkciókban, szolgáltatásokban gazdag, a városlakók számára magas presztízsű, a most még távolról szemlélődő vállalkozások, befektetők számára pedig vonzó városrésszé léphet elő."
  Így legyen. Sokkal értékesebb része Újváros Győrnek, mint amit most mutat.
  Dea külső megújulás mellett egyfajta belső megújulásra is szükség lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bíróságon ért véget az autós üldözés

Brutális módon bosszulta meg egy győri társaság az egyikük kocsiján esett kárt – az öt… Tovább olvasom