Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Győrött sem vonulhat Hess-menet

Győr - A rendőrség a közlekedés akadályoztatása miatt nem engedélyezi a Nemzeti Munkáspárt győri, péntekre tervezett Rudolf Hess-emlékmenetét. Az év tavaszán bejegyzett párt a megyei bíróságon kérheti a határozat felülvizsgálatát.


Ez év tavaszán jegyezte be a megyei bíróság a Nemzeti Munkáspártot, amelynek tagjai kedden tettek bejelentést a rendőrségen, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényt kívánnak tartani. Annak során Győrben, a megyeháza előtti térről a Baross út–Arany János u.–Aradi vértanúk útja–Bécsi kapu tér útvonalon a Radó-szigeti hősi emlékműhöz vonulva tartanának emlékmenetet, Rudolf Hess – Hitler egykori, ám kegyvesztett helyettese – előtt tisztelegve.


"Eljárás ez ügyben nincsen folyamatban"

Csütörtök délig felülvizsgálati kérelemmel nem fordultak a Győr-Moson-Sopron Megyei Bírósághoz a szervezők, eljárás ez ügyben nincsen folyamatban - közölte Becher Rezsőné, a megyei bíróság elnöke az MTI-vel. Jogorvoslati kérelem benyújtására három nap áll rendelkezésre, és a bíróságnak is három napja van az elbírálásra. Az olyan ügyeket azonban soron kívül intézik, ahol rövid az idő - ismertette a jogszabályi környezetet az elnök.

Az idén tavaszon bejegyzett Nemzeti Munkáspárt kedden tett bejelentést a rendőrségen, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényt kívánnak tartani Rudolf Hess emlékére. A tiltó határozatot szerdán kézbesítették a kérelmezőknek.

Két héttel ezelőtt a rendőrség Budapesten is megtiltotta a Rudolf Hess emlékére tervezett menetet, amellyel Hitler náci vezér harcostársának akartak emléket állítani a szervezők.
 

A bejelentésben szerepel, hogy a rendezvény során Rudolf Hess feliratú molinót vinnének az első sorban lévők, valamint a megjelenteknél nemzetiszínű, valamint Árpád-házi zászlókat, emellett piros alapon fekete kelta keresztes és fekete alapon piros kalapácsot és kardot ábrázoló zászlókat vinnének.

A Győri Rendőrkapitányság vezetője, Horváth Csaba alezredes tájékoztatása szerint a gyülekezési törvényben meghatározottak alapján a rendezvényt közlekedés akadályoztatása miatt a rendőrség megtiltja, mivel az említett utakon a zavartalan közlekedés másként nem oldható meg. Az erről szóló határozatot tegnap késő délután vette át a Nemzeti Munkáspárt.

A kapitány hozzátette, ha a tiltás ellenére a szervezők mégis megtartják a felvonulást, úgy a rendezvényt a rendőrség feloszlatja. A rendőrségi határozat felülvizsgálatát a párt a megyei bíróságon kérheti.

Mint köztudott, Hess sírja a bajorországi Wunsiedelben található, s ott 2007-től betiltották a felvonulást. Hasonló rendezvényt Budapesten sem engedélyeztek két hete. Európa több országában jogszabályok teszik lehetetlenné az ilyen események megtartását. A Rudolf Hess-menet egy volt nácit éltet, s több olyan nemzetközi szerződés is van – például az 1947-ben Párizsban aláírt békeszerződés is –, ami tiltja ezeknek a nézeteknek a terjesztését. Az ügyről  dr. Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, győri országgyűlési képviselő közleményt adott ki.
A történelem szégyene nem lehet Győr szégyene!

Nem! Ez lehet az egyetlen válasz arra, amelyet Győr városának utcáin a pénteki napon terveznek. Utcáink és tereink nem a nácik és fasiszták gyülekezőterei, nem a nürnbergi perben elítélt háborús bűnösök méltatlanul ápolt emlékének utcái, hanem a demokráciagyakorlás és a békés egymás mellett élés színterei. Neonácinak lenni nemcsak politikai ravaszság és tiszteletlenség, hanem ostobaság. Ez viszont azok baja legyen, akik a Mein Kampf megírásában segítséget nyújtott Rudolf Hessnek emlékmenetet akarnak tartani.
Mi helyettük és a cinkos hallgatók helyett nem magyarázkodhatunk. Ahhoz, hogy gyermekeink ne a történelem leggyalázatosabb korsza-
kára felnéző, a szégyennel egyenértékű mozgalmak tagjait lássák Győr utcáin, úgy most lépnünk kell. Tiltakozni nemcsak szóban és írásban, hanem tettekben is.
Bízom benne, hogy az illetékesek hasonlóan járnak el, mint a korábbi, Budapestre tervezett menet alkalmával. Nem szabad, hogy ez az esemény a győri nyár „részét" képezze. Nemcsak városunk hírneve, hanem az itt élők politikai tisztessége a tét.
Ezzel nem lehet játszani.
Dr. Molnár Csaba
győri országgyűlési képviselő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászemlékverseny

A megyei horgászszövetség felnőtt, ifjúsági és női horgászoknak egyéni bajnokságot rendez Győrben, az Iparcsatornán augusztus 30-án, vasárnap. Tovább olvasom