Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Győrött nem az üzlet miatt van még bilincselés

Győr - Az autósok most nyilván nem sírják el magukat, de ettől még tény: egyre kevésbé éri meg kerékbilincselést és autóelszállítást vállalni Győrben. A feladatot végző cég már a kiszálláson gondolkodik – hacsak nem történik valami.
Ha a célt nézzük viszont, akkor sikertörténet: Győr történelmi belvárosában valóban kevesebb a szabálytalanul parkoló autó most, mint volt akár egy évvel ezelőtt is. Üzletileg ez jóval kevésbé örömteli, legalábbis a  Kontroll-P Kft. számára, amely 2005 júliusa óta ezt a munkát végzi.

A Kisalföld úgy tudja, a cég azt fontolgatja, kiszáll ebből az üzletből, ugyanis a rezsiköltségeket sem tudja így kitermelni. Nem ez lenne az első ilyen lépés, a megyeszékhely ugyanis egyszer már megpróbálkozott, de zátonyra futott: igaz, akkor a szabálytalanul parkoló autók elszállításával. Más okból is ugyan (nem volt összhang a rendőrség, a közterület-felügyelet és a munkát akkor elvállaló cég között), de hónapokig állt a büntetés érvényesítése.

A kerékbilincs alkalmazását 2006 nyarán az egész városra kiterjesztették. Más kérdés, hogy az elvi engedélyen túl az is kellene, hogy az autóelszállításra felszólító kis táblákat felszereljék az új övezetekben is.

Ahol van ilyen tábla, ott elszállíthatják az autókat. A feladatot végző cég szerint ebből is kevés van Győrben. Fotó: H. Baranyai Edina

Nem egy helyen ugyanis éppen azért nem tud mit tenni a cég, mert nincs tábla, amelyre hivatkozhatna. Az ő szempontjából ugyanis a „Megállni tilos!" kevés.

De lássuk a győri számokat, még ha a helyzet meglehetősen hektikus is: volt, hogy egész hónapban mindössze 36 kerékbilincset raktak az autókra, máskor 210-et.

Összességében viszont két év óta folyamatosan az üzletileg várt határ alatt vannak az eredmények, s ugyanez igaz az autóelszállítások számára is. A büntetési tétel itt áfával együtt 18 ezer forint, a tárolásért pedig naponta – de már az első megkezdett perctől – 2400-at kell fizetni. A bírság „csupán" 9 ezer forint abban az esetben, ha a szabálytalankodó „tetten éri" az őt büntető párost.

Aki Győrben jár vagy él, az el is csodálkozhat akár az alacsony számokon, hiszen a Bécsi kapu téren és környékén (amely régen a tilosban parkolók „Mekkája" volt) kívül azért bőven vannak még olyan utcák, ahol a szabálytalanul parkoló autók között kell most is szlalomozni – autóval, gyalogosan egyaránt. De a válasz rövid: táblák kellenek.
A Kontroll-P Kft. azzal is tisztában van, hogy bizonyos városrészekben (lakótelepeken, de például a belváros tízemeletesekkel körülvett utcáiban is) kevesebb a parkoló, mint amennyi az autó, így a tulajdonosok este, munka után szinte csak szabálytalanul tudnak megállni. A szigorú büntetést nyilván nem rájuk vetik ki.

A szállító cégnek az sem előnyös, hogy munkaidejét (pontosabban a munkaórák számát) a közterület-felügyeletéhez kell szabnia. Ezt felvetettük a városvezetésnek és a közterület-felügyeletnek is: Borkai Zsolt polgármester ígéretet tett arra, hogy a helyzetet megvizsgálja, a munkaórák kitolását mindenesetre támogatni tudja. A közterület-felügyelettől pedig már most azt az információt kaptuk, hogy a munkatársak nyolc órán túl is teljesítenek. Hogy aztán ez mennyire lesz elég, hamarosan ki kell hogy derüljön. Most még jobban teszik az autósok, ha komolyan veszik a figyelmeztető táblákat – ahol találnak. 

Olvasóink írták

 • 3. Törvénytisztelő 2008. március 25. 20:36
  „Egy Győri!

  Nem értek veled egyet.. A törvény mindenkire vonatkozik, a turista akit említesz nagy eséllyel olyan országból jön, ahol egy tilosban parkolásért akár 400euro-t is kérhetnek... itt a lopóautós történet is max 30eHUF, ha jól tudom.. Szóval parkolj ott, ahol nem tiltják és ne sajnáld a 180,-Ft-ot egy órára... a környező országokban 3-4x-ese a díj ha egyáltalán van parkolóhely...”
 • 2. Egy Győri 2008. március 19. 18:17
  „Siessetek nyárig végezzetek, mert a maradék turistát csak akkor tudjátok végre elüldözni !!!

  Büszke vagyok Városunkra!
  Büszke vagyok auzokra, akik ezt az ügyet bármiképp szorgalmazzák!
  Megtaláltátok a RÁBA helyett Győr város új iparágát.
  Mi dolgozunk mint a barom, ti pedig nap és kicsi lopóként vadásztok ránk.
  Szerencsétek van, hogy ezt csak nappal teszitek, mert a sötétség leple alatt lehet, hogyx megkapnátok méltó jutalmatokat!”
 • 1. crazyengel 2007. november 14. 08:12
  „hat bizony, akkor hajra! a tablak kihelyezesevel!
  amennyiben azok kikerülnek, lesz meloja az elszallito cegnek! Igazan jol menö vallalkozas lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi legyen a Rába kétmilliárdjával?

Győr - Környezetvédelemre, útkorszerűsítésre, és a győri polgárok által leginkább igényelt célokra… Tovább olvasom