Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Győri történész kutatja a hollywoodi filmek hibáit, s meg is találja azokat!

Gondolta volna, hogy a római gladiátorok testalkata inkább hasonlított túlsúlyos emberekére, mintsem kigyúrt testépítőkére? A Győr-Ménfőcsanakon dolgozó hadtörténész, Horváth Gábor segítségével gyűjtöttük össze az amerikai történelmi filmek tévedéseit.
"Úgy folyik a vér szinte az összes részben, mint egy B-kategóriás akciófilmben"

- Tanárként melyik ismert történelmi filmeket ajánlaná az általános és középiskolás diákoknak?

- Napjaink filmjei legalább olyan pörgősek, mint a mai fiatalok. Így nem biztos, hogy azok az alkotások - Egri csillagok, Koppány aga testamentuma - elnyernék a diákok tetszését, amelyek velem megszerettették a történelmet.

Pedig a szóban forgó, regény alapján készített filmek több mint érdekesen mutatják be a magyar történelem török hódoltsági korát. A középiskolásoknak elsősorban a 2005-ben forgatott Róma című sorozatot említeném. Durvaságban nem lépnek át bizonyos határt az epizódok, mégis nem csupán izgalmasan, hanem hitelesen is mutatják be az ókor legfontosabb fejezeteit.

- Ha már szóba került a keménység: hiába korhű a szintén ókorban játszódó "Spartacus: Vér és homok" című sorozat, ha egymást követik a brutális jelenetek, a szexuális orgiák.

- Történészi szempontból ebben nincs semmi ellentmondás: az ókor brutális fejezete az emberiség történetének. Különösen igaz ez Rómára. Maga a birodalom létrejötte is több százezer lemészárolt ember életébe került, elég csak a dákok és a karthágóiak elpusztítását feleleveníteni. Az említett filmsorozatban akadnak azért bőven hollywoodi túlzások: úgy folyik a vér szinte az összes részben, mint egy B-kategóriás akciófilmben.


Horváth Gábor a Kisalföld szerkesztőségében - fotó: Bertleff András
Horváth Gábor a Kisalföld szerkesztőségében - fotó: Bertleff András


Még a Gladiátorban is akadnak történelmi tévedések

- Számos olyan római korban játszódó amerikai filmet ismerünk, mely igazi klasszikussá vált. Miért törekedtek a stúdiók a Kirk Douglas-féle Spartacus vagy a Gladiátor esetében a történelmi hitelességre? Vagy akár említhetjük a fikciós Ben-Hurt, melyből szintén rengeteget megtudhatunk az ókori hatalmi viszonyokról.

- Ezek a filmek valóban jó példák arra, hogy alapos történészi munkák még sikeresebbé tesznek óriási költségvetésű, remek forgatókönyvből írott történeteket. Más kérdés, hogy ezekben a mozikban is akadnak hibák. A Ben-Hur híres, tengeren játszódó jelenetében rabszolgák húzzák a hajót. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem rabszolgákat kényszeríttettek, hanem kikötőkben kolduló nincsteleneket fogadtak fel evezősöknek az ókorban.


Charlton Heston Ben-Hurként vonult be a filmtörténelembe
Charlton Heston Ben-Hurként vonult be a filmtörténelembe


A Gladiátor pedig bármennyire is nagy kedvencem, az arénában bemutatott küzdelmekben meglehetősen pontatlan. A játékok lebonyolításának szigorúan rögzített rendje volt. Nem fordulhatott elő, hogy más-más fegyvernemmel harcolók egymás ellen verekedjenek. Galénosztól, az ókor leghíresebb orvosától tudjuk, hogy a gladiátorok nem nagyon kaptak húst, s az egyoldalú táplálkozásnak köszönhetően a többségük túlsúlyos volt. A női nézőknek "kedveskedve" a filmekben - a Gladiátorban is - az élet-halálra küzdőket mégis többnyire kigyúrt testépítők formálják. Érdekesség ugyanakkor, hogy Russell Crowe zömök testalkata hasonlít az ókori Rómában harcoló gladiátorok felépítéséhez.

Az szintén téves ábrázolás, hogy a gladiátorok páncélt viseltek volna a játékok során. A Gladiátorban a beteg elméjű császárt, Commodust viszont remekül rajzolták meg a filmkészítők. Valóban maga is indult gladiátorjátékokon, lándzsával kiválóan dobott. Több korabeli forrás is úgy tudósít, hogy ellenfelei nem mertek ellene teljes erőbedobással küzdeni.


Russell Crowe testalkata valóban hasonlít egy gladiátor testfelépítéséhez, de az ókorban páncélt nem viseltek az élet-halálra küzdők
Russell Crowe testalkata valóban hasonlít egy gladiátor testfelépítéséhez, de az ókorban páncélt nem viseltek az élet-halálra küzdők


Kevésbé sikerült képregény adaptáció egyesre vizsgázott az ókor történelméből

- Az előbb említett hibák mennyire tartoznak a bocsánatos bűnök kategóriájába?

- Sokkal gyengébb filmalkotások esetében sokkal szembetűnőbbek a hibák. A képregény alapján készített 300-ban Leónidász spártai király felesége, Gorgó királyné feleleveníti katonáinak a marathóni csatát.

Több mint pontatlanul. Állítása szerint Themisztoklész athéni hadvezér megölte a perzsa királyt, Dareioszt fia, Xerxész jelenlétében. Nos, hármójuk közül Dareiosz és Xerxész biztosan nem volt jelen a marathóni ütközetnél, de ez Themisztoklész esetében is erősen kérdéses. Biztos ellenben, hogy a perzsa király nem akkor, hanem négy évvel később, i.e. 486-ban halt meg.

A 300-ban szintén félmeztelen testépítők veszik fel a harcot az óriási perzsa sereg ellen. Ha a valóságban is otthon hagyták volna a páncélruhájukat a spártai katonák, a csata után komoly büntetésre számíthattak volna. Spártában ugyanis az emberek élete az állam tulajdonát képezte. Az említett példánál nagyobb fegyelmezetlenséget pedig katona nem követhetett volna el.

Névjegy - Horváth Gábor

1980-ban született Csornán, Győrben járt középiskolába, majd Szombathelyen végzett a Berzsenyi Dániel Főiskolán könyvtárosként és történelem szakos tanárként.

Hadtörténész technikusként elsősorban hadtörténeti témában szokott ismeretterjesztő előadásokat tartani a Bezerédj-kastélyban. "2005 óta könyvtárosként dolgozom, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárában, és azon dolgozom, hogy a gyerekeknek bizonyítsam: az olvasás és a tudás az egyetlen út, hogy ne tévedjünk el felgyorsult világunkban" - közölte Horváth Gábor.


Kevin Costner vs. Russell Crowe, mint Robin Hood: az egyszerűbb a szerethetőbb

- Két nagyszabású Robin Hood-feldolgozást is párhuzamba állíthatunk. Az újabb alkotás, a Russell Crowe-féle mozi történelmi szempontból sokkal mélyebb, az angol-francia politikai cselszövések jól nyomon követhetők benne, mégis az egyszerűbb, a jó és rossz ősi párbaját szembeállító Kevin Costner-féle film mégis élvezetesebb és emlékezetesebb. Mennyire érdemes a történelmi mozikban egyáltalán komoly mélységeket feszegetni?

- Az öt évvel ezelőtt készült Robin Hood-filmben valóban vannak nagyon jó húzások történelmi szempontból. Az angol királyt, Oroszlánszívű Richárdot remekül mutatják be. Rendkívül bátor lovag volt, de sokszor minden ész nélkül, az első sorban harcolt katonáival. A halálát is "ennek köszönhette". 1199-ben a mai Limousinban fekvő châlus-i vár ostrománál egy francia lovag számszeríjának nyilával eltalálta. A seb elfertőződött, Richárd belehalt sérülésébe. Utolsó lovagias cselekedeteként a haldokló király megjutalmazta az őt megsebesítő lovagot. Egy zacskó aranyat adott neki és elengedte fogságából, mivel időközben az angolok bevették a várat. Erre a momentumra épül egyébként a Russell Crowe-féle mozi, miközben a Kevin Costner-féle filmben az Oroszlánszívű Richárdot alakító Sean Connery a bölcsesség, a megfontoltság megtestesítője.

Utóbbi filmnek emellett is számos hibája akad, de azt nem szabad elfeledni, hogy remekül megírt, humoros párbeszédekkel operál, valószínűleg ezért is szeretik annyian. Például amikor a Robin Hood mellett harcoló mór bajtárs megszámolja az ellenséges lovasok számát. Morgen Freeman húszat lát, de Kevin Costner ötöt mond az embereinek. Amikor a mór szaván fogja Robin Hoodot, zseniális választ kap: "csak ötig tudnak számolni, nem akarom megijeszteni őket". Ez egyébként történészi szemmel is korrekt felelet. A 12. század végén az arab emberek jóval műveltebbek voltak európai kortársaiknál.


Az egyik híres jelenet a Robin Hoodból Kevin Costnerrel és Morgen Freemannel
Az egyik híres jelenet a Robin Hoodból Kevin Costnerrel és Morgen Freemannel


A Rettenthetetlen nem földműves, hanem skót lovag volt 

- Ha már a középkori filmeposzoknál vagyunk, kihagyhatatlan a Mel Gibson főszereplésével készült Rettenthetetlen. Utóbbi mennyire hiteles?

- Maga a film remek, de bizony a stúdió itt is több esetben is meghamisította a történelmi tényeket. A skót szabadságharcot vezető William Wallace nem volt szegény földműves, hanem remek harcos hírében álló lovag. Az tény, hogy Eduárd angol király rémuralma ellen seregében főként parasztok harcoltak. A stirling-hídi csatát, ahol a skótok megfutamították az angolokat, szintén nem tudták valósághűen megjeleníteni a Rettenthetetlenben. Wallace brutális kivégzését ellenben igen.


Mel Gibson a skót szabadságharcos szerepében
Mel Gibson a skót szabadságharcos szerepébenIrány a második világháború - Annyira azért nem voltak jó fejek az amerikai katonák, mint Kelly hősei

- Ugorjunk nagyot képzeletben a második világégés idejére. A népszerű amerikai háborús filmek (Halál ötven órája, Piszkos tizenkettő, Kelly hősei) szereplői egytől egyig kitalált alakok. Miért?

- James Cameron akkor készítette el a Titanicot (1997), amikor a katasztrófa néhány túlélője még életben volt. Amikor az '50-60-as években forgatták a szóban forgó nagysikerű háborús filmeket, rengeteg második világháborút megjárt amerikai veterán szolgált még a seregben, elsősorban a haditengerészetnél. Így a korrektség jegyében egyiküket vagy egyik csoportot sem akartak kiemelni.

- A szovjet hadsereg második világháború végén elkövetett rémtettei közismertek. Legóvatosabb becslések szerint is 400-500 ezer nőt erőszakoltak meg. Az amerikai katonák valóban olyan jó fejek voltak, mint ahogy a filmekben ábrázolják őket?

- Kétségkívül, hogy sokkal jobban jártak azok a magyar katonák, akik amerikai fogságba estek - többük beszámolója szerint még csokit is kaptak a jenkiktől -, mint akiket a szovjetek hurcoltak el. Ettől függetlenül ahogy az amerikai katonákat Clint Eastwood vagy Telly Savalas megtestesítette, erős túlzás. Ők is féltették az életüket, ráadásul óriási volt rajtuk a nyomás, hogy minél gyorsabban haladjanak Németország felé. A tét ekkor már az volt, hogy a Vörös Hadsereg minél kisebb területet hódítson meg Európában. Nemrég játszották a magyar mozik A harag című második világháborús drámát Brad Pitt főszereplésével. Ebben nem léptek át elegánsan a filmkészítők azon, hogy bizony az amerikai katonáktól is féltek a polgári lakosok, elsősorban a nők.


Eastwood és Savalas a Kelly hőseiben: a valóságban nem voltak ennyire jó fejek az amerikai katonák
Eastwood és Savalas a Kelly hőseiben: a valóságban nem voltak ennyire jó fejek az amerikai katonák


"A kevesebb néha több történelmi szempontból is"

- A második világháborús csaták bemutatásának szempontjából melyik filmeket tekinthetjük etalonnak?

- Az 1993-ban forgatott Sztálingrád című filmnél hitelesebbet nem láttam csatajelenetek szempontjából. A Volga menti nagyvárosban gigantikus haderők feszültek egymásnak, ahol végül fordult a kocka. A sztálingrádi poklot dolgozza fel Az ellenség a kapuknál című film is. Utóbbi egy szovjet és egy német mesterlövész párbaját mutatja be. Bár nem megtörtént eseményeken alapul, kiváló példa arra, hogy a kevesebb néha több történelmi szempontból is.

Mennyire vehető komolyan a Titanic vagy a Sissi történészi szemmel?

- Végezetül, mennyire tekinthetők történelmi filmeknek azok a férfiszemmel meglehetősen szirupos mozik (Titanic, Sissi), melyek romantikus történetet mesélnek el?

- Nem említeném egy lapon a két filmet. A Titanicot hihetetlen kutatómunka előzte meg, maga a rendező, James Cameron rengeteget konzultált történészekkel, sőt, le is merült a hajóroncshoz. Ahogy az óceánjárót rekonstruálták, majd a süllyedését filmre vették, egészen lenyűgöző történelmi munka. Az más kérdés, hogy a hajó katasztrófája valóban mellékszál a két főszereplő szerelmi történetében.


Ki ne emlékezne Kate Winslet és Leonardo DiCaprio legendás jelenetére? A Titanic nem csupán megsíratta nézők millióit, de hitelesen is mutatta be az óceánjáró tragédiáját
Ki ne emlékezne Kate Winslet és Leonardo DiCaprio legendás jelenetére? A Titanic nem csupán megsíratta nézők millióit, de hitelesen is mutatta be az óceánjáró tragédiáját


Bár a Sissi-filmek népszerűségét nem szabad elvitatni - napjainkban is szinte biztosan sugározza valamelyik adó karácsonykor -, a történelmi tévedései súlyosak. Erzsébet császárnő és Andrássy Gyula vonzalma minden alapot nélkülöz. Valószínűleg soha nem voltak abban a helyzetben, hogy akár csak pár szót váltsanak egymással négyszemközt. Ha már tényeket keresünk filmbéli románcukhoz, az igaz, hogy Andrássy grófot imádták a nők. Jászai Mari színésznő naplójában nemes egyszerűséggel "szép akasztott embernek" hívta.


Horváth Gábor top 10-es listája a legjobb történelmi filmekről

10. Ben-Hur
Túlkoros a mezőnyben, de még ma is megállja a helyét az 1959-es remek, még ha mai szemmel néha kissé vontatottnak is tűnik. A kocsiversenyért és a tengeri ütközetért mindenképpen megérdemli a helyezést.

9. Ellenség a kapuknál
A sztálingrádi pokol adja egy mesterlövészpárbaj hátterét, amely igen hatásos. Még Jude Law-val sem lehetett elrontani.

8. Mennyei királyság
A film a ma is zajos Közel-Keletre kalauzol minket, ahol éppen a nemes Szaladin szultán foglalja vissza a keresztesektől Jeruzsálemet. Tetszett benne, hogy mindkét oldalnak megvannak a pozitív és negatív szereplői.

7. Rettenthetetlen
Az egyik legszórakoztatóbb történelmi film, amely történelmileg sok szempontból kárhoztatható, és az angolok méltán haragszanak érte, ugyanakkor drámai, pörgős és humoros egyszerre.

6. Az utolsó mohikán
Kedvenc gyermekkori olvasmányélményem filmes feldolgozása. Nagyon hangulatos film, amely ugyan a könyv eredeti változatot sok helyen pimaszul megfordítja.

5. Levelek Ivo Dzsimáról
Amerikai film, amiben kivételesen az ellenség szempontjából látjuk az eseményeket. Japán katona szemével tapasztaljuk meg, milyen is volt szembenézni reménytelen túlerővel az aprócska szigeten.

4. Egri csillagok
Nyilván némi elfogultsággal sorolom ide a magyar történelmi filmek szinte egyetlen klasszikusát. Saját korában remek film volt, és sajnos csak elképzelni tudjuk, hogy ilyen sztoriból amerikai költségvetéssel mit lehetne kihozni ma.

3. Gladiátor
Ezt a filmet aligha kell bemutatni. A történelmi háttér itt-ott hibádzik, a gladiátorjelenetek nem hitelesek, ugyanakkor az egyik legjobb csatajelenetet kapjuk és remek színészi játékot.

2. Apocalypto
Kemény és brutális film, komoly mondanivalóval, amelyben igazán egzotikus világ, az aztékok agóniáját nézhetjük végig, amint elpusztítják saját magukat.

1. Róma
Csak két évadot élt meg ez a remek sorozat, amely éppen a történelmi valóságra való törekvésével teszi átélhetővé az ókori Róma legizgalmasabb évtizedeit két katona sorsán keresztül. Olyan részletekig lementek, hogy még a háttérben a falakon látható graffitik is eredeti Pompei feliratokról lettek koppintva.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz perc foci, a száz éves győri Deák-iskolában - fotó, videó

Nézze meg fotós, videós összeállításunkat a győri Deák Ferenc Közgazdasági Szakközépiskolában… Tovább olvasom