Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Győri tehetség: aranykeszkenő fuvolaszóval

Azt mondják, a tehetség az, aki többet tud annál, mint amit megtanult. A tizenegy éves győri kislány, Keszei Johanna a jelek szerint közülük való. Legutóbb második díjas lett a Jeney Zoltán országos fuvolaversenyen, elnyerve a versenybizottság különdíját. Szabadidejében „kockul" legszívesebben, s csokifagyiból három gombócot eszik, ha éppen nem tiltják el tőle…

Az ország legtehetségesebb fuvolás diákjai, a jövő fuvolaművészei versengtek nemrégiben Kaposvárott a VII. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyen, ahol Keszei Johanna, a győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola ötödikese és a Liszt Ferenc Zeneiskola harmadikos diákja korcsoportjában az előkelő második díjat szerezte meg.

A helyezés értékét növeli, hogy e megmérettetést csupán háromévente rendezik meg. Az ország minden tájáról érkező mintegy 700 indulóból 77 jutott be a kétfordulós, háromnapos országos versenyre.

Gázserné Horváth Anna fuvolatanárnő tanítványával, Keszei Johannával. Fotó: Mészáros Mátyás
Gázserné Horváth Anna fuvolatanárnő tanítványával, Keszei Johannával. Fotó: Mészáros Mátyás

Gázserné Horváth Anna, a Liszt Ferenc Zeneiskola fuvolatanárnője örömmel számolt be az elért közös sikerről.
– Két és fél éve dolgozunk együtt Johannával, aki tüneményes, szorgalmas, lelkiismeretes, eltökélt. Az órákra mindig mosolyogva érkezik, alig várja, hogy elővehesse a hangszerét. Szeret szerepelni, magától gyakorol, ideális tanítvány.

Az elmúlt félévben hatalmasat fejlődött, ha nem veszít a lelkesedéséből, és ha ő is akarja, akár fuvolaművész is lehet belőle. Még most is alig hiszem el, hogy ilyen szép eredményt értünk el. Ő az első tanítványom, akivel országos versenyen dobogóra értünk. Megpróbálom kihozni belőle a legtöbbet, ami benne van, s ehhez minden segítséget megkapunk a szülőktől, az iskola igazgatónőjétől, Szakács Erikától és tanszakvezetőnktől, Pál Ildikótól.

De a sikerhez mindez, ha szükséges is, önmagában kevés. Van, akiből ki lehet hozni, ami benne van, van, akiből nem. Johanna az előzőek közé tartozik. Annyiszor nyújtja a maximumot, ahányszor kell.

Ezt bizonyította már sokszor, az Ifjú Muzsikusok helyi és területi versenyein is maximális pontszámmal kapott nívódíjat. Hozzá tudja tenni a személyiségét is a darabhoz, képes átadni a benne rejlő muzikalitást, és ez ritka adottság. Nagyon büszke vagyok rá, tudom, hogy tehetséget találtam.

A tizenegy éves kislány mosolyogva hallgatta tanára szavait és csacsogva válaszolt, amikor arról kérdeztem, hogyan talált egymásra ő és a fuvola.
– Amikor hangszert választottunk, a zongorát és a fuvolát jelöltem meg.

A zongorás helyek azonban hamar beteltek, így nekem a fuvola maradt. Először kicsit elkeseredtem, de aztán nagyon megszerettem a fuvolát, s most már örülök, hogy végül így alakult.

Keszei Johanna regionális táncversenyen eddig négyszer indult szólóban, s háromszor Aranykeszkenő-díjat nyert. Fotó: Dusa Gábor
Keszei Johanna regionális táncversenyen eddig négyszer indult szólóban, s háromszor Aranykeszkenő-díjat nyert. Fotó: Dusa Gábor

– A sikert nem adják ingyen, mennyit kellett gyakorolnod érte?
– Hetente két órám van, de mindennap gyakorolom azt, amit Anna néni kér. Néha apával is zenélgetünk, de vele nem Donizettit, hanem Quimbyt vagy After Cryingot játszunk. Amikor fuvolázom, minden mást kizárok magam körül, akkor csak a zene számít.

– Mi járt a fejedben, amikor egymást követték a válogatók?
– Volt bennem izgalom, de nagyon vártam a fellépéseket. Szeretem a színpadot, s bár én is izgulok, mint bárki más, azt mondják, ez nem látszik rajtam. Nem hátráltat, inkább segít abban, hogy jól szerepeljek, s Kaposváron is minden jól alakult.

– Akár táncolhattál volna örömödben!
– Hát igen, mert már négy éve néptáncolok is, a Harmónia Művészeti Iskola Rege csoportjában, Vrábel János és Vrábel-Vehrer Krisztina tanítványaként. Hetente kétszer próbálunk és sokat járunk fellépésekre. Regionális táncversenyen eddig négyszer indultam szólóban, s háromszor Aranykeszkenő-díjat nyertem, amit a legügyesebbeknek ítélnek oda.

– Úgy tűnik, neked csupa zene az életed…
– Igen, tánc és fuvola. És tanulok is, eddig végig mindenből kitűnő voltam.

– Mi leszel, ha nagy leszel, tudod már?
– Kisebb koromban régész szerettem volna lenni, de mostanra elbizonytalanodtam. Nem tudom még.

– És ha akad egy kis szabadidőd, mit csinálsz legszívesebben?
– „Kockulok" – mondja nevetve –, mint minden más gyerek. Szeretek a barátaimmal lenni, játszani, szeretem a nyaralásokat és a Balatont.

– Ha visszagondolsz, mi volt a legnehezebb a felkészülés alatt?
– Anna néni megtiltotta, hogy fagyit egyek és nem is biciklizhettem. Ezt nehéz volt megállni.

– De a verseny után csak leültetek fagyizni egyet?
– Hát persze! Egyszerre három gombóccal ettem. Csokoládét. Mert az a kedvencem.


 A döntőbe jutottak. A győri Liszt Ferenc Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézményt Johannán kívül négy növendék képviselhette az országos döntőben. Wendler Enikő (I. korcsoport, IV. helyezés, és a versenybizottság különdíja a kötelező mű kiemelkedő előadásáért – felkészítő tanár: Marosné Kovács Tünde), Bénes Dalma (II. korcsoport, IV. helyezés, fk. t.: Lizán Katalin), Gyarmathy Andrea (IV. korcsoport, IV. helyezés, fk. t.: Marosné Kovács Tünde) és Nagy Viktória (V. korcsoport, fk. t.: Beyer Viola Katalin). A zongorakísérők Simon Lívia és Domsi Géza voltak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek éjjel permetezik a gesztenyefákat Győrben

A Győr-Szol Zrt. – az időjárási viszonyoktól függően – pénteken este tíz és szombat… Tovább olvasom