Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Győri építészjelöltek a világ legjobbjai között

A Mediawave-központ és egy egyetemi fogadóépület tervével ért el rangos sikert két győri építészhallgató.
Lipusz Roland és Miklósi Tibor teljesítményét az egyetemen rangos eredményként értékelik.
A Mediawave-központ és egy egyetemi fogadóépület tervével ért el rangos sikert két győri építészhallgató a Nemzetközi Építészhallgatói Szervezet szakmai világversenyén. Lipusz Roland és Miklósi Tibor 750 pályázó között bejutott a 150 fős döntőbe.
– December elején jelent meg a felhívás, négy kategóriában nevezhettünk: szabad stílusú, tégla-, üveg- és acélépületekkel – mondta Roland, aki társával angolul írta meg 2–2 tervet tartalmazó pályázatát, melyekből egy-egy terv jutott a müncheni döntőbe.
Köztük Lipusz Roland terve a Mediawave-központra; ezt egy konkrét győri helyszínre, a zsinagógával szemben lévő egyik üres telekre álmodta meg a fiatal tehetség.

Az „üveg" kategóriában induló épületbe variálható kiállítótermet és művészmozit álmodott. Miklósi Tibor egy egyetemi fogadóépület tervével indult a megmérettetésen, melynek leghangsúlyosabb pontja a hatalmas elliptoid forma fogadóterében „lebegő" nagyelőadó.

A két széchenyis hallgatót dr. Géczy Nóra, az épülettervezési tanszék tudományos munkatársa kapacitálta a jelentkezésre, konzulensként Eke Zsolt egyetemi adjunktus, a győri Térfal Stúdió Építész Iroda ügyvezetője és Papp Róbert, a szintén győri Czita Építésziroda építésztervező munkatársa segített a pályaművek koncepciójának alakításában.

– Egy építésznek sokat kell skiccelnie, makettet készítenie. Ne üljenek egyből a számítógéphez, hanem legyenek szenvedélyesek és kreatívak! – biztatta Massimiliano Fuksas egyetemi professzor, a Velencei Építész Biennále elnöke a világ minden tájáról meghívott építészjelölteket. Roland és Tibor eredménye bizonyítja, hogy ezt sikerült megvalósítaniuk, miközben mindkettőjüknek határozott elképzeléseik vannak arról, milyennek is kell lenniük a jövő épületeinek.

– Az építészet Magyarországon „házszerű" dolog, s nem futurisztikus ideák víziója – mondja Miklósi Tibor.
– Egy épület a környezetében él, s ezzel az építésznek is foglalkoznia kell – teszi hozzá Roland.
– Ma egy erős irányzat, hogy az építészek csak formákat koncepcionálnak, s a többivel – mi a tér szerepe?; beázik-e az épület? – nem igazán foglalkoznak. Hiányzik tehát a megvalósítás felelőssége, kettéválik a mérnök és a művész szerepe.

A kategóriánként kiosztott három díj többségét a művészi megalapozottságú pályázati tervek alkotói kapták. A Széchenyi István Egyetemen rangos eredményként értékelik a müncheni pályázati sikert, s azt, hogy a két hallgató mellett a győri építészképzés – Magyarországról egyedüliként – a világ legjobbjai között szerepelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesen tartották fontosnak a voksolást

Ahogy négy évvel ezelőtt, vasárnap is kevesen vettek részt a győri részönkormányzati választáson, több választókerületben a jogosultak kevesebb mint tíz százaléka járult az urnákhoz. A legkisebb Ménfőcsanakon, a legmagasabb Kismegyeren volt a részvételi arány, Pinnyéden pedig jelöltek hiányában nem tartottak választásokat. Tovább olvasom