Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Győri diák: ˝Minden az elektronikáról szól˝

Hatodik helyezést ért el nemrégiben a Pattantyús-szakközépiskola automatizálásműszerésznek tanuló diákja a World Skills szakmai világverseny nemzeti selejtezőjén. A mechatronikai technikus kategóriában Losonczy László egyedüli győriként képviselte városunkat, s akár bejuthat a londoni döntőbe is.

Losonczy László 13 éves korában került közelebb az elektronikához, akkor döntötte el, hogy ezzel kapcsolatos pályát választ magának. "Egészen 7. osztályos koromig nem voltam túl jó fizikából, majd mikor az elektronika témaköréhez értünk, sorra kaptam az ötösöket. Rájöttem, hogy ez az, ami igazán érdekel, ezen a területen tudom elképzelni a jövőmet" – mesélte.

A Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola végzős diákja nemrégiben részt vett a World Skills szakmai világverseny nemzeti selejtezőjén. A 19 éves darnózseli fiú egyedüli győri diákként versenyzett a mechatronikai technikus kategóriában, munkájával a hatodik díjat nyerte el.

A döntőt Londonban rendezik majd, s ezzel az eredménnyel Lacinak jó esélye van arra, hogy beválogassák a magyar csapatba.

Losonczy László képünkön szenzort állít be egy PLC által vezérelt átrakóállomáson. Fotó: Krizsán Csaba
Losonczy László képünkön szenzort állít be egy PLC által vezérelt átrakóállomáson. Fotó: Krizsán Csaba


– Nagyon sok tapasztalatot szereztem a verseny alatt, legjobban a PLC-programozásra vonatkozó feladat tetszett. A londoni döntővel szakmailag még gazdagabb lennék, remélem, hogy kijutok a brit fővárosba. Jó lenne más nemzetek diákjaival összemérni a tudásomat s álláskereséskor is előnyt jelenthet a versenyen való részvétel – mondta Laci.

Az automatizálásműszerésznek tanuló diák szerint szakmája nem könnyű, sokrétű munka, amelynek minden munkafolyamatát – az építést, a hibakeresést, a tervezést és a programozást is – külön kell elsajátítani.

Lacihoz ez utóbbi kettő feladat áll legközelebb, mert ez igényli a legnagyobb kreativitást. Laci szerint "ebben a szakterületben van a jövő, mert a világunk már teljesen automatizált, minden az elektronikáról szól". Kiemeli: bár a szakma képviselői kétkezi munkát is végeznek, az angolnyelv-ismeret is elengedhetetlen, azzal együtt biztos megélhetést remélhetnek tőle.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszelbe a gyermekotthonból

Intézetben élő, hátrányos helyzetű gyerekek utazhattak nemrégiben a Komisz tagjaival és az NYME… Tovább olvasom