Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Győri buszgyűjtő: Gergely több mint 4500 fotót lőtt a helyi buszokról

A Győribuszok.hu oldalon az összes helyi közlekedésű győri busz fotója fellelhető, melyekről számos érdekességet gyűjtött össze Zátonyi Gergely. Képgaléria.

A kisalfold.hu Olvasóinak ismerősen csenghet a Győribuszok.hu oldal, hisz buszközlekedést érintő témákban portálunk többször vett át hivatkozással fotókat innen.

Most részletesen bemutatjuk a győri helyi közlekedés teljes busz-adatbankjának ötletgazdáját és megvalósítóját.

Több mint 4500 kattintás a megyei buszokról

"Kisgyerekként is imádtam buszokon utazni, majd 2006-ban kezdtem el fotózni a győri buszokat. Két éven keresztül készítettem a képeket, mire 2008-ban úgy döntöttem: érdemes belevágni a weboldal szerkesztésbe, s megosztani a buszrajongókkal az összegyűlt galériákat.

Kizárólag saját képeket töltők fel az oldalra, jelenleg 4500 fotónál és 31 videónál járok" - kezdte portálunknak Zátonyi Gergely, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karán tanul.

"A győri helyi közlekedésben sikerült az összes forgalomban lévő buszt lefotóznom - több mint száz buszról van szó -, a többségükről belső képeket is készíthettem.

Tekintettel, hogy Győrben az utóbbi három évben nem szereztek be új buszokat, más kihívás után néztem. Elkezdtem a soproni és mosonmagyaróvári, valamint a megyében közlekedő helyközi járatokat is megörökíteni. E téren egyelőre akad még bőven tennivalóm, különösen a soproni buszok számítanak `fehér foltoknak´ a gyűjteményemben.

Hangsúlyozni szeretném ugyanakkor, hogy minőségi fotókra és felvételekre törekszem: egy-egy videóhoz akár hetekig is gyűjtöm a vágóképeket" - folytatta a győri fiatalember.


Zátonyi Gergely Ikarus 280-assal a Révai utcában: utóbbi járgány is természetesen megtalálható az adatbankjában - fotó: Mészáros Mátyás
Zátonyi Gergely Ikarus 280-assal a Révai utcában: utóbbi járgány is természetesen megtalálható az adatbankjában - fotó: Mészáros Mátyás


A Faros 55-östől a 200. ezredik Ikarus 280-asig 

"Havonta több ezer ember látogatja a honlapomat: ennek megfelelően igyekszem folyamatosan frissülő buszos hírekkel és érdekes információkkal megtölteni az oldalt. A megye egyetlen faros busza, az Ikarus 55-ös a Kisalföld Volán tulajdonában van.

Erről a múltidéző járgányról több anyagot is publikáltam, s nemrég értesültem arról a `szomorú´ hírről, hogy a másik korábbi győri farost, a 66-ost eladta a tulajdonosa, s Fótra költözött. Győrben több olyan busz is közlekedik még, melyek a nyolcvanas évek elején kerültek a Kisalföld Volán állományába.


Videó: Győribuszok.hu (Zátonyi Gergely)


Az Ikarus 200-as szériából a 200. ezredik darab a mai napig szállítja az utasokat. Ezt a 280-as buszt eredetileg Oroszországba szánták, s ráncajtóval érkezett a Kisalföldre, de most már bolygóajtóval rója a köröket.


A 200. ezredik 200-as típusú Ikarus a mai napig Győrben köröz - fotók: Győribuszok.hu (Zátonyi G.)


A Kisalföld Volán utolsó emeletes, négy méter magas busza még rója a köröket

A mosonmagyaróvári és győri gyártmányú Credo-buszokból szűkebb pátriánkban fut a legtöbb, mint ahogy a 500. Credo busz is Győrben szolgál.

Az Ikarus 412-es gyártmánya prototípusként mutatkozott be Győrben - melyet sokáig csak virágos buszként nevezték a festése miatt -, napjainkban pedig már hagyományos sárga festéssel szolgálja az utazó közönséget.

A Kisalföld Volánnál üzemben lévő utolsó emeletes, négy méter magas buszról - a Győr-Budapest járatok nyár eleji megszüntetéséig két emeletes szállította az utasokat - nemrégiben készítettem videót, melyet több mint 3000 tekintettek meg a YouTube-on.


Videó: Győribuszok.hu (Zátonyi Gergely)


Az oldalon egyébként nem csak működő, hanem a leselejtezett megyei buszoknak is fellelhető az archívuma. Tekintettel, hogy ezeket a járműveket többnyire vagy eladják, vagy alkatrésznek elbontják, máshol már nem tudnak találkozni velük az érdeklődök" - magyarázta Zátonyi Gergely.

A győri fiatalember végszóként megemlítette a Kisalföld Volán munkatársainak segítőkészségét: e nélkül szegényebb volna a Győribuszok.hu.

Olvasóink írták

 • 6. urbaniastapista 2013. október 03. 11:14
  „http://index.hu/bloghu/omnibusz/2013/10/02/magyarazza_a_bizonyitvanyat_a_raba”
 • 5. urbaniastapista 2013. október 02. 08:16
  „Gyűjtse csak, mert új magyar busz a fidesz akaratából már nem lesz.:
  http://index.hu/gazdasag/2013/10/02/nincs_magyar_alkatresz_a_nemzeti_buszban/”
 • 4. Mankapunka 2013. október 02. 00:40
  „Mert érdekel, hogy mikor jársz a Fehérvári úton a munkába, hogy néha meglássalak.”
 • 3. Lacika62 2013. október 01. 20:03
  „2. Mankapunka 2013.10.01. 16:29 Akkor te mit keresel itt???”
 • 2. Mankapunka 2013. október 01. 16:29
  „Úgy látszik, az ide járó embereket hidegen hagyja a sok múzeumszökevény.”
 • 1. omarhulm 2013. szeptember 30. 18:39
  „Már elnézést de az "emeletes" nem 12 méter magas. A cikkben kétszer is említik... Maradjunk a 4 méternél szerintem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs csődegyezség a Raabvill alvállalkozóival

Csődegyezés nincs, felszámolás jöhet: a Nemzeti Adó– és Vámhivatalnál kiemelt ügyben vagyonzárat kértek az alvállalkozók. Tovább olvasom