Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Győri Balett: Boldog, új évadot kívánunk!

Európai, trendi és kortárs. Mi az? Ha találós kérdésként tennénk fel tánckritikusoknak, a válasz adná magát: Győri Balett.

Ezekkel a jelzőkkel illetik ugyanis szakmabeliek az Áttörés című darabot, melyet a nyári premier után szeptember 17-én újra láthat a közönség.

Kiss János igazgatótól tegnap megtudtuk: október 19-ig kell vár-
ni az új bemutatóra, melyet Vámos György koreográfus már elkezdett betanítani: a Szentivánéji álmot táncolják a balett-teremben sok humorral, technikai bravúrral.

Pezsgős koccintás nem volt, de ünnepélyes évkezdet igen. Ami a hétköznapi halandóknak szilveszter napja, az a művészeknek az évadkezdés. Ezért köszöntötte úgy társulatát Kiss János balettigazgató, hogy "Boldog új évadot kívánunk!".

Ehhez elsősorban az kell, hogy Borkai Zsolt polgármester mint fenntartó jókívánsága is meghallgatásra találjon és sérülésmentes legyen a munka. A győriek nevében ő köszönte meg a sikereket, és kifejezte vágyát, hogy minél többször lépjenek fel itthon.

Az ország nemzeti minősítésű balettegyüttesének nemzetközi színpadokon is meg kell mutatnia magát, várják őket az évadban Olaszországban, Ausztriában, Németországban és Szlovákiában.

Az október 19-i premier néhány részletébe már bepillanthatnak azok, aki szeptember 12-én a színházzal közös nyílt napra ellátogatnak. A Szenti-
vánéji álom című darabot Németország ünnepelt táncos-koreográfusa, Vámos György álmodja meg balettben.

A Győri Baletthez érkező új tagok: Balikó György, Marjai Lili, Engelbrecht Patrik, Tatiana Shipilova, Gémesi Máté. fotók: Bertleff András
A Győri Baletthez érkező új tagok: Balikó György, Marjai Lili, Engelbrecht Patrik, Tatiana Shipilova, Gémesi Máté. fotók: Bertleff András


Az első előadás, az Áttörés szeptember 17-én lesz, erre főként iskolásokat várnak. A Kodály Zoltán munkássága előtt tisztelgő darabok előtt Velekei László koreográfus és egy zenetörténész fogja beavatni a közönséget.

A balettigazgató örömmel osztotta meg a kritikusok vélekedését az Áttörés című estről: egyöntetűen elismeréssel szólnak a táncosok minőségi munkájáról és a koreográfiáról.

"Európai, trendi és kortárs" – ezek a jelzők köszöntek vissza egy párizsi szakírótól. A külföldi turnékra a Zorbával és a Kodály-esttel indulnak, a gyerekekhez a Forgószél című mesedarabot utaztatják.

A társulati ülés elismerésekkel ért véget. Gratuláltak az állami kitüntetetteknek: Balog Zoltán minisztertől Molnár Ilona igazgatóhelyettes Magyar Arany Érdemkeresztet, Varga György színpadmester, ügyelő Magyar Bronz Érdemkeresztet vehetett át az országos ünnepségen.

Megtapsolták kollégái Vidos Tibort és Radványi Tamást, akik 40, illetve 30 éve dolgoznak a köz szolgálatában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izzót lopott Győben egy 46 éves férfi

A tolvajt az áruház biztonsági őre tartóztatta fel. Tovább olvasom