Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Győr és Sopron a régiók élén

Győr és Sopron a nyugat- és a közép-dunántúli régió két legjobb helyzetben lévő megyei jogú városa. Győr gyengesége az idegenforgalom, Sopron pedig a nyugdíjak és befizetett személyi jövedelemadók összege alapján áll rosszul.

Szokatlan vállalkozásba fogott a győri önkormányzat Simon Róbert Balázs alpolgármester vezetésével: a Központi Statisztikai Hivatal tavaly év végén megjelent 2006-os évkönyveit felhasználva sorrendet állított fel a nyugat- és a közép-dunántúli régió kilenc megyei jogú városa között. Minden település összpontszáma a húszféle mutató alapján szerzett helyezések összegeként jött ki, azaz egy első helyezés 1, egy utolsó 9 pontot ért. A győztes természetesen az lett, amelyik a legkevesebb pontot gyűjtötte.

Az eredményeket csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette a politikus.

Győr többek között a kiskereskedelmi üzletek, Sopron pedig a vendéglátóhelyek számát tekintve áll az élen Nyugat- és Közép-Dunántúlon. Fotó: Krizsán Csaba és Magasi Dávid


Simon Róbert Balázs elmondta: összesítésben Győr végzett az élen, megelőzve Sopront és Veszprémet. Némi meglepetésre a Győr mellett legerősebb ipari város, Székesfehérvár, valamint Szombathely a negyedik, illetve az ötödik helyre szorult. Zalaegerszeg lett a hatodik, míg a másik megyeszékhelyet, Tatabányát Dunaújváros és Nagykanizsa is lehagyta.

Győr-Moson-Sopron két legnagyobb városa két kategóriában holtversenyben lett a legjobb: itt a legmagasabb az ivóvízhálózatba bekapcsolt lakások aránya és a legalacsonyabb az egy óvodai csoportra jutó gyermeklétszám. Győr emellett három mutató alapján végzett a dobogó legfelső fokán. Arányaiban a kisalföldi megyeszékhelyen járnak a legtöbben moziba, itt működik a legtöbb kiskereskedelmi üzlet és itt van a legtöbb telefonfővonal.

Sopron ezzel szemben a már említett kettőn kívül további hat szempontot vizsgálva lett első. A hűség városában a legalacsonyabb a nyilvántartott álláskeresők és a pályakezdő munkanélküliek aránya, a legmagasabb a turisták és a vendéglátóhelyek száma, a legtöbben ott kötöttek rá a csatornahálózatra és kapcsolódtak be a hulladékszállításba.

Az alpolgármesteri prezentáció teljes anyaga
letölthető innen >>


Győr első helyét annak köszönheti, hogy egy kategóriát kivéve minden téren legalább a középmezőnyben, de inkább az első háromban szerepel. Utolsó helyre csupán az egy szállásadóra jutó vendégéjszakák száma alapján került. Sopron viszont sok jó helyezésén kívül több gyengébbet is elkönyvelhet magának: az egy háziorvosra, házi gyermekorvosra jutó lakosok és az egy adófizetőre jutó személyi jövedelemadó alapján a hetedik, a saját jogú nyugdíjasok átlagos nyugdíját nézve pedig csak a nyolcadik a sorban.

Simon Róbert Balázs alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: olyan szempontokat választottak ki, amelyek objektívan jellemzik egy-egy város helyzetét. Kiemelte: bizonyos mutatók nem függetlenek az önkormányzattól. Így például a munkahelyteremtésért, ezen keresztül pedig az álláskeresők arányának csökkentéséért a városháza is tehet. Megjegyezte, hogy keresik a helyét egy kis ipari parknak, ahová kisebb vállalkozások költözhetnének be.

Szerinte a megyeszékhely gazdaságának erejét jelzi, hogy Győr a többi megyei jogú városhoz képest jól áll az életszínvonalat jellemző mutatókban, mint amilyen a személyi jövedelemadó összege, a kiskereskedelmi üzletek, a telefonfővonalak vagy éppen a személygépkocsik száma. Úgy vélte, Győr büszke lehet felsőoktatására is, amiben egy évtizeddel ezelőtt biztosan a rangsor végén szerepelt volna.

Olvasóink írták

  • 1. kisg 2008. január 19. 09:12
    „Ez a Robi alpolgármester teljesen bolond. Fegyelmit fog kapni a pártban. 2006-os adatokkal bebizonyítja, hogy Győr élen áll, vagyis inkább állt. 2006-ban pedig szocialista vezetés volt Győrben és Balogh Jóskának hívták a polgármestert. Tehát Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz és a tornatanár hatalomátvételekor jó mutatókkal rendelkezett a város. S. R. úr, majd a 2007-es adatokra legyél büszke! Már ha lesz mire egyáltalán.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iparűzési adó csökkentésével is maradna többlet

Győr - Az iparűzési adó (ipa) és az illetékbevétel többlete az elvonások ellenére is… Tovább olvasom