Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Győr-Szabadhegy: túl nagy lesz a lakópark?

Tiltakoznak a győr-szabadhegyi lakók a régi szovjet laktanya területét érintő rendezési terv ellen.
A városházán tartott lakossági fórumon nem sikerült kompromisszumot kötni a városvezetéssel, a közgyűlés előreláthatóan február 24-én tárgyalja a leendő lakópark ügyét.

Szinte telt házas érdeklődés kísérte a városházi díszteremben tartott lakossági fórumot, ahol többek között Eredics Imre alpolgármester hallgatta meg a szabadhegyi lakók kifogásait. A városépítési iroda által szervezett lakossági fórum nem az első volt a lakópark ügyében, november 9-én szinte ugyanezen érvek és ellenérvek hangzottak el, a vitázóknak sikerült is kissé elveszni a részletekben.

A volt katonai raktárbázis, köznapi nevén „a laktanya" területét a város eladta egy vállalkozónak, aki az itt engedélyezett úgynevezett szintterület-sűrűségi mutató emelését kérte. Ez az érték a zöld és a lakott terület arányát jelzi. Győr-Szabadhegyen, a hagyományos sorházas, családi házas övezetben megszokott 0,6-os mutatónak több mint a dupláját, 1,3-as sűrűséget engedélyezné a város a tervezett rendezésiterv-módosítás szerint.

– Úgy gondoljuk, hogy megengedhető lenne háromszáz-háromszázötven lakás építése ezen a tizenkét hektáros területen – mondja Simon Róbert, a már többedik lakossági fórum kezdeményezője. – A tervezet szerint viszont hétszázötven lakás épülne egy bevásárlóközponttal. Ezt nem tudjuk elfogadni, és minden lehetőséget megragadunk, hogy megakadályozzuk – szögezi le a József Attila utcai férfi, aki többedmagával amellett is érvelt, hogy az amúgy is túlterhelt utakon a forgalmat csak megfelelő feltételek mellett szabadna tovább növelni. Vita volt a József Attila utcára tervezett körforgalom pontos elhelyezkedésével kapcsolatban is, de főként arról, hogy a körforgalmat a lakóparkkal egyidejűleg kell-e megépíteni, vagy ráér később is. Egy hozzászóló szerint nem szabad húzni-halasztani a dolgot.

A lakók hangsúlyozták, hogy a forgalom növeléséhez óhatatlanul szükség van a 82-es főút bevezető szakaszának megépítésére is, mivel a 81-es főúton született megoldás az érintett környék problémáját nem oldja meg. Csak tovább tetézi a problémát – vélték többen is –, hogy a tervezett bevásárlóközpont még várhatóan nagy teherforgalmat is indukál.

A városvezetés meghallgatta és rögzítette az elhangzott érveket, de itt most nem született kompromisszum, mint ahogy az előző lakossági fórumon elhangzott észrevételeknek sem volt látszatja az újra bemutatott tervezeten. Simon Róbert szerint a vezetésnek nem a beruházó, hanem a lakosság érdekeit kellene elsősorban védenie.
A fórum kezdeményezője szerint a vezetésnek nem a beruházó, hanem a lakosság érdekeit kellene elsősorban védenie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden ötödik új lakás eladatlan

Becslések alapján az új lakások 15–20 százalékát (más ingatlanszakértők szerint 30–50 százalékát) nem tudják, vagy csak nehezen eladni az építési vállalkozók. A legtöbben háromszobás lakást keresnek Győrben, 10–15 millió forint közötti áron, elsősorban Nádorváros vagy Ménfőcsanak területén. A kínálat is nagyjából hasonló, mégis sok új építésű lakás eladatlan. Tovább olvasom