Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Győr-Moson-Sopron megyei középiskolák a legjobbak között

Győr-Moson-Sopron - Az elmúlt öt év felvételi arányai alapján összegyűjtötték a hazai középiskolák legjobb tíz százalékába tartozókat. Tíz megyénkbeli intézmény neve került közéjük.

Lapunk hétfői számában már írtunk a hazai középiskolák felvételi arányainak elmúlt öt évét összegző kimutatásról Sikerkovács középiskolák címmel. Ismertettük két győri iskola – a Révai-gimnázium és a Jedlik-szakközépiskola – kiemelkedő eredményét, most pedig a táblázatokat elkészítő Neuwirth Gábor oktatáskutató segítségével a teljes lista megyei vonatkozásait gyűjtöttük ki.

A korábban építésszervezést egyetemen oktató nyugdíjas szakember évek óta foglalkozik a középiskolákat különböző szempontok alapján összehasonlító vizsgálatokkal, tapasztalatait is megosztotta a Kisalfölddel. Szerinte nem szabad a felvételi arányok alapján sorrendet, rangsort felállítani az iskolák közt. Pláne nem az alapján messzemenő következtetéseket levonni.

Ugyanis négy-öt százalékos különbség nem jelent minőségi különbséget két intézmény között.

Elvárások és eltérések
Nem csak a felsőoktatási felvételi arányok szempontjából készülnek kimutatások a középiskolákról. Vannak összehasonlítható adatok a tanulmányi versenyek, az érettségi eredményei alapján is. Nagyon érdekes például, hogy mennyire tér el az elvárt értékektől egy-egy intézmény. Minél magasabb ugyanis a szülők iskolázottsága, jobb a vagyoni helyzete, annál jobbak általánosságban gyerekeik eredményei. Ez alapján állapítják meg az elvárt értékeket. Ha azoknál jobbak a diákok eredményei, akkor az iskola sokat tett hozzá fejlődésükhöz. Tanulmányok az www.oki.hu internetes oldalon olvashatók.
A különböző iskolatípusok – gimnáziumok, szakközépiskolák, vegyes középiskolák – adatait azért nem szabad összehasonlítani, mert a képzési céljaik eltérők. A gimnáziumok elsősorban a felsőoktatásra készítenek, a szakközépiskolák fontos célja egy vagy több szakterületre való felkészítés is.

Az általános iskolákból kikerülőknek döntésüknél azért sem tanácsos Neuwirth Gábor szerint egyedül a felsőoktatási felvételi eredményekre hagyatkozni, mert az a lényeg, hogy a diák céljaihoz, képességeihez illően válasszák ki a legmegfelelőbb intézményt. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy volt rá példa – megyénkbeli iskola esetében is – és valószínűleg lesz is, hogy a listák adatait utólag pontosítani kellett. Miért foglalkozik ezzel a feladattal mégis élvezettel az oktatáskutató? Azért, mert úgy érzi, így népszerűsíthetők a kiemelkedő iskolák. De azt is tudni kell szerinte, hogy a többi is jól működik, csak kevésbé jó képességű, más célokat kitűző gyerekekkel.

A 930 hazai középfokú oktatási intézmény összevetésében a legjobb tíz százalékban tíz megyénkbeli középiskola van:

kilenc győri, egy pannonhalmi, négy gimnázium, öt szakközépiskola, egy vegyes középiskola. Ennél több intézmény csak Budapestről került fel a legjobbak listájára.

Nívódíjas szakképző
A legsikeresebb szakképző intézmények átvehették a múlt év októberében  elnyert nívódíjak okleveleit kedden a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban. A nyertesek között volt a győri Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakközépiskola,  Szakiskola és Kollégium is.
A legjobb gimnáziumok közé került a felsőoktatási felvételi arányok elmúlt ötéves összesítése szempontjából megyénkből a győri Kazinczy és a Révai, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ és a pannonhalmi bencés apátság gimnáziuma. A legjobb szakközépiskolák közé a győri Jedlik, Deák, Hild, Pattantyús és a Vocational Academy, a legjobb vegyes középiskolák közé a győri Krúdy. Ha pedig a 2003–2007 közti időszak felvételi arányát összehasonlítjuk az azt megelőző ötéves időszak mutatóival, akkor kiugró fejlődést produkált kategóriáján belül a Kazinczy-gimnázium, valamint a Deák- és a Pattantyús-szakközépiskola.

– Örülünk eredményünknek, kiváltképp annak, hogy folyamatosan, több mint tíz éve ott vagyunk, fel tudtunk zárkózni a legtöbb továbbtanulót adó intézményekhez – mondta Németh Tibor, a Kazinczy igazgatója és hozzátette: a sikerekhez motivált gyerekek, pedagógusok kellenek. Szerinte az, hogy a győri középiskolák – mint mindig – most is jól szerepeltek az összehasonlításban, mutatja a város oktatásügyi pozitívumait, reméli, ezután is annyi támogatást kapnak fenntartójuktól, mint eddig.

A legjobb hazai középiskolák tíz százalékába tartozó megyénkbeli intézmények felsőoktatási felvételi arányai és ezeknek a mutatóknak a fejlődése.

Olvasóink írták

 • 5. igazi 2008. február 24. 18:13
  „Na te "realista", igazi magyar vagy. Tényleg nincs a kisnyúlon sapka. Rajtad se legyen, amikor megméretés elé kerülsz, Szeretnék én lenni a vizsgáztatód. Igaz, soha nem tudnám meg, hogy ki vagy, mert azt sem vállalod. Bújj el inkább, de ide ne írj.”
 • 4. tricse 2008. február 21. 12:16
  „na és akkor most olvasnánk egy cseppet a legrosszabb iskolákról is

  ugye emberek?”
 • 3. Realista 2008. február 20. 10:00
  „Véleményem szerint ma csak azt nem veszik fel felsőoktatási
  intézménybe, aki nem is jelentkezik.
  Ugyanis akinek megfelelő a tudásszintje azt azért veszik fel,
  akinek nem, azt pedig azért mert tandíj formájában megveszi.
  Egyébként a középiskolák rangsora kicsit sántít, hiszen nem
  objektív dolog, hogy egy 1000 tanulót oktató iskolát viszonyí-
  tanak egy 50 tanulót oktatóhoz.”
 • 2. tg 2008. február 20. 09:24
  „az akit ma nem vesznek fel sehova pedig akarja az segg debil. (ha másért nem mert nem tud egy a képességeinek megfelelően elég szar felsőoktatási intéznényt kiszúrni pl SZE) 20 évvel ezelött amikor harmad ennyi hely volt a felsőoktatásban még jelentett valamit de ma??? nincs még egy olyan ország a világon ahol ez alapján ítélnek meg eg középiskolát.”
 • 1. kérdező 2008. február 20. 09:10
  „Hol vagytok sárdobálók, köpködök? Itt egy objektív mérés azt mondja, hogy a voki középiskolája az ország élvonalába tartozik!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 és 2 forintosok: Nem bírnak a pénztárosok a kerekítéssel?

Magyarország - A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint a pénztárosok teljesen… Tovább olvasom