Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Gyógyíthatatlan betegség: egyre gyakoribb a sclerosis multiplex

Magyarországon mintegy nyolcezer sclerosis multiplexes beteg él. Elsősorban a fiatalokat, közülük is többnyire a nőket érinti a betegség.

Meggyógyulni nem lehet belőle, de a beteg korlátok között tartalmas életet élhet.

Az Egyenlítőtől a sarkok felé haladva egyre gyakrabban fordul elő a sclerosis multiplex. Az SM-betegség egy autoimmun folyamat, gyulladás következményeként alakul ki, feltehetően genetikai okok és környezeti hatások miatt.

– Elsősorban a fiatal, a húszas-harmincas korosztálynál jelentkezik, és többnyire a nőknél. Magyarországon ma hozzávetőleg nyolcezer ilyen beteg él – említette érdeklődésünkre Rum Gábor, a megyei kórház neurológus főorvosa, aki másfél évtizede foglalkozik SM-esekkel. – Rendkívül sokféle tünettel jár. Többek között látászavarral, zsibbadással, egyensúlyzavarral, bénasággal, vizelési panaszokkal, fáradékonysággal.

Bukovszky Hedvig betegsége ellenére megtalálta azokat a kapaszkodókat, amelyektől tartalmasnak érzi az életét, most például attól, hogy nem egy, hanem három évre kapta meg a jogosítványt. Fotó: Bertle
Bukovszky Hedvig betegsége ellenére megtalálta azokat a kapaszkodókat, amelyektől tartalmasnak érzi az életét, most például attól, hogy nem egy, hanem három évre kapta meg a jogosítványt. Fotó: Bertleff András

Meggyógyítani nem lehet, de például nagy dózisú, vénás szteroidterápiával féken lehet tartani a gyulladásos folyamatot. Ennek eredményeként javul a beteg mozgása és javulnak az érzékelésben jelentkező hiányosságai is. A gyógyszerek mellett nagyon fontos, hogy az SM-es meg tudja őrizni lelki egyensúlyát, le tudja győzni szorongásait.

Ezzel el lehet érni azt, hogy ritkábban forduljanak elő a ˝fellángolások˝, a ˝subok˝, ahogy a rosszulléteket nevezzük. Fontos, hogy a betegek bizalmat találjanak az orvosban és lássák a kiutat. Lássák, hogy ugyan egy krónikus, senyvesztő betegségről van szó, ami örök életükben elkíséri őket, de a korlátok, a drámai történetek ellenére tartalmas életet élhetnek vele.

Erről tanúskodik a győri Bukovszky Hedvig esete is. Nála 26 éves korában – 12 évvel ezelőtt – jelentkeztek a sclerosis multiplex tünetei.

– Hosszú ideig nem tudtam mit kezdeni a helyzettel, ezért gyakran bekerültem a neurológiára. Más ilyen korban családot alapít, tovább tanul, én pedig ott voltam a semmiben. Menekültem a világból. Járóbottal, fal mellett tudtam közlekedni – mesélte Hedvig, akinek betegsége előtt testnevelőként a mozgás nélkülözhetetlen lételeme volt.

– Négy évvel ezelőtt egy nagyon súlyos subot éltem át, azóta csend, minden más lett. Egy nehéz évtized elteltével helyreállt bennem a rend, megtaláltam a helyemet. Önálló életet tudtam kezdeni és azóta a tünetek ugyan megmaradtak, de nem jelentkeztek újabb fellángolások. Fontos, hogy az ember megtalálja a kapaszkodókat. Nekem ilyenek például a szüleim, valamint a rendszeres úszás. Így már könnyebben tudom kezelni az alkalomszerű depressziókat, a fokozott érzékenységet, ami ennek a betegségnek a velejárója. Nekem például most nagy élmény – másnak ez természetes –, hogy nem egy, hanem három évre kaptam meg a jogosítványomat.

Olvasóink írták

 • 3. igazszó 2010. július 15. 22:11
  „Sok erőt, kitartást, és rejtett vágyaid megvalóssításának lehetőségét kívánom! Tudod, sokszor érik az embert fájdalmas pillanatok, elkerülhetetlen kudarc, néha megalázzák az embert, monadnak ismeretlenül véleményt, van, hogy abban kell csalódnunk, akit barátnak hittünk, és még sorolhatnám, de nemteszem!

  Az a fontos életünkben, hogy tudjunk szeretni, tisztelni egymást, és ha fáj valami, tudjunk mérelgelni, dönteni!
  Ami a legfontosabb, túl kell élnünk félelem nélkül, mert amitöl félünk, azt be is vonzzuk! Tudjuk élni, és kezelni ezeket a helyzeteket. Néha érdemes mérlegelni, tanulságot levonni, és van amikor egyszerüen át kell lépni BIZONYOS HELYZETEKET, hogy gödörbe ne essünk!

  Csodálatos, és sikeres életet kívánok, amiben hinni kell, és bíznunk saját magunkban!
  Ezt kívánom Neked is, kedves Hedvig!”
 • 2. Truder 2010. július 15. 10:07
  „Kedves Hedvig!
  Sok örömteli pillanatot kívánok neked!”
 • 1. borosné551201 2010. július 15. 09:53
  „Az optimizmus egyébként más esetekben is sokat segít a gyógyulásban ,úgyhogy hajrá KEDVES Hedvig ön nagyon nagyszerű ember és ismeretlenül is kívánok minden elérhető jót az életében!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégek a Tatár-hágó derekáról Győrújbaráton

Kárpátaljai diákokat látott vendégül a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) kisalföldi tagozata. Tovább olvasom