Kisalföld logö

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -2°C | 11°C Még több cikk.

Gyógyíthat a beteljesült álom - Miniszteri fogadtatás a győri rakétaezred előtt - fotók, videó

A daganatos betegséggel küzdő Ludvig Mátyás ˝megdörzsölte a csodalámpát˝, közben arra gondolt, milyen jó lenne egy minél nagyobb katonai járművet vezetni. Kívánsága kedden teljesült, s meglepetésként a katonák – öccsével együtt – lánctalpassal is körbevitték a Győr melletti gyakorlótéren.

Keveseknek adatik meg, hogy a honvédelmi miniszter fogadja egy laktanya kapujában, ám a 17 éves Ludvig Mátyásnak emlékezetes marad, hogy Hende Csaba fogadta őt és családját Győrben, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisa előtt. A daganatos betegséggel küzdő fiatalember azt kérte a Csodalámpa Alapítványtól, hogy vezethessen egy minél nagyobb katonai teherautót.

– Mátyás betegsége két évvel ezelőtt derült ki, volt műtétje is. Éppen infúziót kapott a kórházban, amikor az alapítvány képviselője megkeresett bennünket, s felajánlotta, hogy fiunk kívánhat valamit. Egyből ez a régi vágya ugrott be neki és nagy öröm, hogy álma valóra válik. S az a lámpa, amit megdörzsölt, tényleg működik. Mátyásra október közepén újabb műtét vár, de jók az eredményei. Azt kívánom a sorstól, hogy ez így maradjon – mondta az anya, Ludvigné Serfőző Csilla.

Videó: Cseh Róbert

A katonás álomhoz katonai egyenruha dukál. Mátyás és öccse, Benedek felöltötte az angyalbőrt. A gyakorlótéren technikai bemutató, s a hőn áhított H 24-es honvédségi Rába teherautó várta a vendéget. A fiú végre beülhetett a volán mögé, s miután elmagyarázták neki a gép kezelését, kísérővel elindult egy közel tízperces körre.

Édesapja, Ludvig József megérti fia kívánságát.

– Nagyon régóta készült erre. S amióta vágya valóra vált, gyakorlatilag nem lehetett letörölni a mosolyt az arcáról. Nagyon izgult. Mátyást a történelem érdekli, azon belül is a háborúk, a harcok. A gimnáziumi felvételinél a tanár kérdezte tőle, hogy miért, ő annyit válaszolt: mert ott történik valami.

Valóra vált álom. Fotók: Cseh Róbert

A próbaútról visszatérő Mátyást meglepetés várta. Egy lánctalpas járműbe is beülhetett öccsével együtt. Igaz, azt már nem ő vezette, de tettek egy nagy kört a monstrummal.

– Leírhatatlan, fantasztikus élmény volt. Ezt egyszerűen érezni kell. Azt hittem, nehezebb lesz vezetni a teherautót. Szóba jöhet, hogy a katonai pályát választom, mert sok mindent meg lehet itt tanulni, s a katonák nagyon jó közösséget alkotnak – mondta letörölhetetlen mosollyal az arcán Mátyás.

A rögtönzött sajtótájékoztatón Hende Csaba többek között elmondta, két évvel ezelőtt már teljesített hasonló kívánságot a honvédség, egy hatéves kisfiú, a leukémiával küzdő Patrik szeretett volna harckocsit vezetni. A fiúnak azóta sokkal jobb az egészségi állapota. A miniszter reméli, hogy ehhez az akkor beteljesült kívánság is hozzájárult egy kicsit.

A Csodalámpa Alapítvány képviselője, Felkai Márta elmondta, az elmúlt tíz évben több mint 2000 súlyosan beteg, 3 és 18 év közötti gyermek álmait váltották valóra. Ma már szinte az ország minden pontján naponta sikerül örömet szerezniük egy nagyon beteg gyermeknek, aki ebből az élményből erőt meríthet a gyógyuláshoz.

Az ezred parancsnoka, Kovács Ferenc ezredes hangsúlyozta, az ilyen álmok teljesítése is hozzátartozik a haza szolgálatához. Igaz, ez egy speciális kérés volt, nem mindennap fordul elő és természetesen nem áll mindenki előtt így nyitva a kapu. Azonban minden évben május 21., a honvédelem napja alkalmából kinyitják a kapukat a lakosság előtt.

Olvasóink írták

  • 3. piroskaésabarkasz 2013. október 03. 08:46
    „Emberségből:5, Kitartásból :5 !!!Sikeres gyógyulást!!Veled vagyunk Mátyás!!”
  • 2. mérpontén 2013. október 02. 20:29
    „Kedves Mátyás! Katona dolog!”
  • 1. Legs 2013. október 02. 18:34
    „Remélem Mátyás meg fog gyógyulni.Sok sikert és kitartást ehhez,hisz egy álma már megvalósult.Csak így tovább!Ha van hit ,erő ,kitartás,minden sikerül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melegszendvicshez kellett a sajt - lopás a győri áruházban

A győri fiatalember melegszendvicset akart készíteni, de a sajtra már nem volt pénze. Tovább olvasom