Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Gyermekek az autóban, biztonságban

Győr-Moson-Sopron - A KRESZ gyermekek autóban utaztatásával kapcsolatos szabályai módosultak az elmúlt évben. A 12 éves korhatár kikerült a jogszabályból, s a testmagasság a meghatározó. Az első ülésen csak 150 centinél magasabb gyerek utazhat, vagy 3 évnél fiatalabb, de csak biztonsági ülésben, s háttal a menetiránynak.
Sok autós a KRESZ gyermekek utaztatására vonatkozó előírásait sem ismeri, a tavalyi módosításokkal még inkább nincs tisztában. A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Kiss Zoltán alezredes lényeges változásnak nevezte, hogy kikerült a szabályok közül a 12 éves korhatár, ami a gyerek első ülésen való utazásának egyik kritériuma volt.

– Az első ülésen csak százötven centinél magasabb gyerek utazhat, illetve gyermekülésben a háromévesnél kisebb, ha biztonsági gyermekülésben van és a menetiránynak háttal ül. De csak akkor, ha az autóban nincs légzsák vagy az kikapcsolható – hívta fel a figyelmet Kiss Zoltán.

Az osztályvezető elmondta, a 150 centinél alacsonyabb gyerek csak hátul utazhat, a testsúlyához igazodó gyermek biztonsági rendszerben rögzítve. Ez lehet gyerekülés vagy ülésmagasító, amin ülve a jármű biztonsági öve biztonságosan megtartja a kisebbeket ütközéskor. A három évnél fiatalabbak csak gyerekülésben szállíthatók.

A 150 centinél alacsonyabb gyerek csak hátul utazhat, a testsúlyához igazodó gyermek biztonsági rendszerben rögzítve. Fotó: Krizsán Csaba

– Ha a biztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi gyári kialakítása miatt nem alkalmas – például a régi Ladákban, Skodákban, Wartburgokban –, nem kell a gyerekeket rögzíteni. Az ilyen járművekben három évnél kisebbek csak elöl, gyermekülésben rögzítve, menetiránnyal háttal szállíthatók, s a százötven centinél kisebbek is csak hátul ülhetnek.

Ahol nincs hátul biztonsági öv, ülésenként két, tíz évnél fiatalabb gyerek ülhet, de mindegyiknek idősebbnek kell lennie háromévesnél – magyarázta Kiss Zoltán.

Az alezredes tudatta: így akár hat gyerek is szállítható hátul. Azonban olyan járműben, amelyben van öv hátul, csak megfelelő ülésben vagy magasítóval utaztathatók a gyerekek, legfeljebb hárman.
– A gyermek biztonsági rendszert nem kell használni, ha a gyermek hátul utazik, háromévesnél idősebb, s legalább 135 centi magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető. A közúti ellenőrzésnél a kollégák nem mérik le centivel a gyerekeket, azonban a KRESZ előírásait betartatják – mondta végül Kiss Zoltán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példák a szeretet nyelvén

Pannonhalma - Többéves hagyomány, hogy családi napot szerveznek a bencések a böjti időszakban. Ma 10… Tovább olvasom