Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Gyereksürgősségi központ nyílik Győrben, a megyei kórházban - fotók

Gyereksürgősségi központ nyílik Győrben, a megyei kórházban - fotók
Tizennégymilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi és baleseti gyermekellátást az országban.
A budapesti Heim Pál gyermekkórházzal együtt összesen hat centrumban,köztük a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban is külön gyereksürgősségi osztályt alakíthatnak ki - jelentették be kedden délelőtt a fővárosban, Balog Zoltán miniszter jelenlétében.

A győri központról a Kisalföld szerdai számában olvashat részleteket.
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleménye

14 milliárdos fejlesztéssel megújul a gyermeksürgősségi és baleseti ellátás országos hálózata

A gyermekgyógyászati szakma kivételes összefogásával Európában az elsők között Magyarországon alakulhat ki az egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer.

Magyarországon a 0-18 éves korcsoport szempontjából jelentős kockázat a baleseti sérülés. Évente félmillió kezelést igénylő gyermeksérülés következik be, amelynek hatékony kezelése a jelenleginél fejlettebb ellátási feltételrendszert igényel a gyermekek gyógyulási esélyének jelentős emelkedése érdekében.

A 14 milliárd forint összköltségű, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konzorciumvezetésével, a Heim Pál Gyermekkórház, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház részvételével megvalósítandó projekt európai uniós támogatással 2020-ra kialakítja a gyermek traumatológiai és gyermek sürgősségi ellátás országos ellátórendszerét, létrehozza a III. progresszivitási szintű országos központot és térségi alközpontokat.

Az ország gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológiai csúcsintézménye Budapesten a Heim Pál Gyermekkórházban fog felépülni, az öt regionális országos alcentrum pedig Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon lesz. A jelentős infrastruktúra fejlesztésen túl betegség-, sérülés- és műtéttípusokra lebontva meghatározásra kerül, hogy milyen esetben, melyik intézménynek mi a feladata. Mindez a mentőszolgálattal összehangoltan fog működni a betegirányítás gyorsasága érdekében. Az ország bármely pontjáról egy rendkívül súlyosan sérült gyermek 90 percen belül hozzájuthat az állapota szerint szükséges lehető legjobb ellátáshoz.

Két új szakma születik, létrejönnek a gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai szakterületek. A teljes képzési rendszer kialakítása lehetővé fogja tenni, hogy minden fejlesztési helyszínen magasan képzett orvosi és szakápolói csapat lássa el a rászoruló gyermekeket.

Magyarország a megkezdett fejlesztéssel Európa élvonalába kerülhet, hiszen elsők között nálunk alakulhat ki az egységes elvek mentén felépített ellátási struktúra a gyermeksürgősség és a gyermektraumatológia területén. Mindez a gyermekgyógyászati szakma kivételes összefogásával jöhet létre.
 
Gyereksürgősségi központ nyílik Győrben, a megyei kórházban

Korábban - Tizennégymilliárd  forintból fejlesztik a sürgősségi és baleseti gyermekellátást az országban - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Balog Zoltán azt mondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásából végrehajtandó fejlesztések nyomán rövidülnek a betegutak, de lesz épületfejlesztés, műszerbeszerzés is.

A programba öt vidéki - a győri, a debreceni, a miskolci, a  szegedi és a pécsi - gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz időjárás miatt elmarad a II. Győri Parkoló nap

Rossz időjárás miatt elmarad a II. Győri Parkoló nap
Szeptember utolsó hétvégéjére halasztják a II. Győri Parkoló Napot. Tovább olvasom