Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Gyanú: négymilliárdos áfacsalás a megyében

A Kisalföld információja szerint a NAV regionális bűnügyi igazgatósága közel 4 milliárdos áfacsalás gyanújával őrizetbe vette, a bíróság pedig elrendelte a CBA-üzletlánc franchise rendszerének megyei boltjait ellátó társaság tulajdonosainak előzetes fogva tartását.


A cégnél és több más helyen tartott házkutatás során a nyomozók nagy mennyiségű iratot foglaltak le.

Lapunk információja szerint a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága őrizetbe vette a CBA-üzletlánc franchise rendszeréhez tartozó abdai székhelyű Delikát Kft. tulajdonosait, közülük kettőnek a bíróság elrendelte előzetes fogva tartását.

A gyanú szerint a cég vezetésének számlájára közel 4 milliárd forintos áfacsalás írható.

Úgy tudni, a vezetés papíron külföldre szállított áruk után igényelt vissza áfát, majd az árut itthon értékesítette. Emellett beszállítóktól vásárolt áru esetében is történhettek visszaélések. A vámnyomozók a házkutatás során nagy mennyiségű iratot foglaltak le, ezek elemzése tart.

Megkeresésünkre a NAV regionális bűnügyi igazgatója, Csiszár Csaba alezredes annyit megerősített, hogy valóban nyomoznak egy közel 4 milliárd forintos áfacsalás ügyében, amelyben Győr környéki cég érintett, s amelynek tulajdonosai közül ketten előzetes letartóztatásban vannak.

Az alezredes türelmet kérve megjegyezte, a nyomozás eredményeiről a NAV országos sajtótájékoztatón számol be részletesen néhány nap múlva.

A CBA-üzletlánc kommunikációs vezetője, Fodor Attila érdeklődésünkre elmondta:

– A menedzsment természetesen tud a történtekről. De mert az érintettek a CBA-nak nem tulajdonosai, hálózatukkal franchise rendszerben csatlakoznak az üzletlánchoz, bővebb információval nem rendelkezünk.

A nyomozás eredményeiről a NAV országos sajtótájékoztatón számol be részletesen néhány nap múlva.

Mindenesetre gondoskodunk az érintett üzletek ellátásáról, zavartalan működéséről, hogy a vásárlók érdekei ne sérüljenek – mondta Fodor Attila kommunikációs vezető.


Falat bontottak volna. Ismeretlenek falbontással akartak bejutni Abdán a Delikát üzlet irodájába október 9-én estéről másnapra virradó éjszaka. Igyekezetük hiábavaló volt, nem sikerült az irodába bemenniük. Azonban több, a műveletükhöz használt szerszámot is hátrahagytak.


Olvasóink írták

 • 18. Contar 2011. október 12. 20:11
  „17. öröksoproni!
  Hozzászólásd végéről hiányzik: Papiron. Illetve, hogy ennyivel tartoznak. Na de, én sem fizetési papírral járok vásárolni. Készpénzzel vagy olyan kártyával, amin van fedezet!”
 • 17. öröksoproni 2011. október 12. 16:11
  „Még egy - két ilyen, hozzáadva az elmúlt 2-3 évben történt gazdasági bűnügyeket, aztán meglesz a költségvetési hiány fele.”
 • 16. soppet 2011. október 12. 15:36
  „Van még a megyében olyan vállalkozás, vállalkozások- nagykereskedelem-sport- ingatlan tárgykörben - melyeknél ez az ÁFA-csalásos történet megállna! Csak akarat kell hozzá a NAV-tól a lebuktatásukhoz.”
 • 15. Tudós-1 2011. október 12. 15:31
  „???”
 • 14. adóellenőr 2011. október 12. 15:04
  „Számomra meglepő, hogy négymilliárdos gyanu esetén, még nem zárolták a cég bankszámláit, árukészletét vagyonát?
  Vajon ennek mi az oka?”
 • 13. Tündenéne 2011. október 12. 14:27
  „moderálva köszönjük”
 • 12. hobelebanc 2011. október 12. 13:55
  „és még hány ilyen 4 milliárdos adócsaló van az országban..., ezért tartunk ott, ahol vagyunk.”
 • 11. cisike 2011. október 12. 13:49
  „GYŐRIFOCI!

  Miért kellene felszámolni a céget?Tudod te mit beszélsz? Te fogsz adni munkát az ott dolgozóknak,akiknek a megélhetést jelenti?”
 • 10. boltos 2011. október 12. 12:51
  „Dexter!
  Az ETO-parki CBA már nem a Tarsolyé, mert totál veszteséges volt, ezért átvették Baldaufék és Ők csináltak belőle Centet. Egyébként két hete történt a Delikátos dolog, de eddig ( valakiknek az utasítására) országos hírzárlat volt.
  Egyébként Baldauféknál meg 16 raklap pénztárgép kontrollszalagot talált a NAV olyan pénztárgépből , amik nem voltak bejelentve az APEH nak. Annyira bátrak voltak, hogy el sem tüntették, hanem a pincében őrizgették.”
 • 9. győrifoci 2011. október 12. 12:22
  „4 milliárd, szép. Börtönbe a csalókkal. Fel kéne számolni a céget, gusztustalan CBA.”
 • 8. Dexter 2011. október 12. 12:08
  „Már múlthét csütörtökön lehetett tudni, hogy lecsukták Lakiékat.
  Felsőbb CBA-s körökben is ugyanez megy, csak ott vannak Fideszes kapcsolatok. Nem véletlenül kaptak állami támogatást és tettek ajánlatot a Match és Profi boltok megvásárlására.”
 • 7. Dexter 2011. október 12. 11:36
  „Az ETO-Parki CBA-nak semmi köze a Delikáthoz, az Tarsolyékhoz tartozik.”
 • 6. Gab2000 2011. október 12. 11:07
  „Cba vezetése mossa a kkezeit nem is csodálkozom miért is.

  Másik kérdés ezt a hírt már szombaton közzé lehetett volna tenni mert akkor már megtörténtek az események.

  Közlöm ez csak a jéghegy csúcsa, csak hát a CBA üzletlánc egy bizonyos politikai cosporthoz köthető.”
 • 5. elemér 2011. október 12. 11:07
  „Ez a adományozás nagyon népszerü Mo.-n, mint fizetési eszköz. Van ott tennivaló ha az államkasszát menteni akarják.”
 • 4. Vale 2011. október 12. 10:35
  „Pappe! a fentiek miatt is lehetett olcsóbb..
  Remélem ezzel nem lesz vége!..”
 • 3. bojtár 2011. október 12. 10:23
  „ami a kisalföldből kimaradt megint:
  Százmilliók mentek a CBA-vezérektől az NBH pénzmosodájába

  Mi maradt ki belőle?Több száz millió forinttal támogatta az egyik legjelentősebb magyar üzletlánc, a CBA a csempészési ügybe és immár vesztegetés gyanújába keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítványt. Legalábbis ez utóbbi nyilvántartása szerint. A szerkesztőségünk birtokába került papírok szerint a CBA-csoporthoz tartozó vállalkozások mintegy 670 milliót adományoztak a szervezetnek. A CBA részéről egyrészt nem tudtak, másrészt nem akartak nyilatkozni.
  Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány működésének újabb furcsa részére bukkant a HVG. A laphoz került papírok szerint - ezek a pénzügyőrök által végzett nyomozás anyagának oldalai - jelentős összeg jutott a kormánypárti politikusokkal jó kapcsolatot ápoló CBA-csoporttól a társadalmi szervezethez. A tavaly egymilliárd forintos profitot elért CBA-csoporthoz tartozó 18 vállalkozás 2006-ban mintegy 400 millió forintot, az azt követő évben pedig négy kft. - a Hamsa-Kontakt Kft., Krupp és Társa Kft., a Breier és Társa Kft, illetve a B.B.K. Drinks - 270 millió forintot adományozott - két napon, január 3-án és 12-én - az Egymásért számára.
  A CBA-ban is tulajdonos és ügyvezető Breier László, a Breier és Társa Kft., valamint Krupp József, a Krupp és Társa Kft. vezető-tulajdonosai az Egymásért Egy-Másért Alapítványnak adott milliókról nem kívántak nyilatkozni.
  A mindennapok megoldása
  A HVG szerette volna megkérdezni, hogy megfelel-e a valóságnak az alapítvány nyilvántartása, és mi magyarázza a Magyarországon szokatlanul gáláns támogatásokat. Azt is szívesen megtudtuk volna, ami a papírokból nem derült ki, hogy az alapítvány az adomány felhasználásáról miként számolt el velük szemben. Megkerestük hát a CBA központi társaságát, a CBA Kereskedelmi Kft.-t. Már csak azért is, mert a B.B.K. Drinks Kft. - ma Central Drinks - tulajdonosai között az adományozás idején Breier László és Krupp József mellett ott voltak a CBA-csoport fő emberei, Lázár Zoltán és Vilmos, valamint Baldauf László, Tomicsek János, Viszokay Árpád is. A B.B.K. Drinks 30 millió forintos adományáról ennél többen is tudhattak, mert 2005 májusa és 2007 szeptembere között a cégben tagként szerepelt a Mádi Kft., a CBA Invest Kft. és a CBA Holding Kft. is. A 2006-os adományok között pedig az egyik legnagyobb összeggel, 65 millió forinttal szerepel a Resti Kereskedelmi Zrt., amelynek tulajdonosai között nemcsak Breier és Krupp érdekeltségei lelhetőek fel, hanem Lázár Vilmos kistarcsai székhelyű Lázár és Fia Kft.-je is.
  Fodor Attila, a cég kommunikációs igazgatója a HVG-nek azt mondta, hogy az Egymásért Egy-Másért Alapítványnak történő adományozásokról a CBA központjának nincs tudomása, és nem is érintett bennük. Sem Fodor Attilától, sem Breier Lászlótól és Krupp Józseftől nem tudtuk meg, hogy a csempészési ügyben folytatott nyomozás során meghallgatták-e a cégcsoport bármelyik vezetőjét, illetékesét a hatóságok.
  Csempészet, sikkasztás
  Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány tevékenysége kapcsán csempészet és sikkasztás miatt ítélték hét évre a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő kuratóriumi elnököt, Földesi-Szabó Lászlót. Ellene adócsalás miatt is büntetőeljárás indult. A kiemelten közhasznú szervezet megalapítása után abban rövid ideig szerepet vállaló Jakubinyi Róbertet vesztegetés gyanúja miatt szeretnék Ausztriából hazahozni a nyomozó hatóságok, ám a kiadatási eljárás eddig nem járt sikerrel.
  Az alapítvány működését segítette több volt nemzetbiztonsági tiszt. A szervezetben folytatott tevékenységükhöz kapcsolódva jelenleg mindannyian eljárás alatt állnak. Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját kémkedéssel, illetve vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség. Az utóbbi bűncselekmény miatt indítottak eljárást Gyarmati György, az NBH volt főosztályvezetője és Simon Ibolya, a titkosszolgálat egykori jogásza ellen.”
 • 2. pappe 2011. október 12. 09:31
  „Az ETO-Parki CBA viszont - szvsz - az aátalakyítás óta sokkal jobb és főleg olcsóbb (!) lett!”
 • 1. lr 2011. október 12. 08:35
  „Jó a vásárlóknak!!
  DE mi lesz a dolgozókkal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Railjet a legnépszerűbb: Győr és a főváros között utaznak a legtöbben vasúton

Tíz éve nem utaztak ennyien vasúton Győr és Budapest között, mint az elmúlt egy évben. Tovább olvasom