Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -1°C | 12°C Még több cikk.

Gönyű lehet a vízi turizmus központja

Gönyű - A dunai vízisport-élet fejlesztéséhez, azon belül egy gönyűi kajak-kenu kikötő megépítéséhez 292 millió forint támogatást ítélt meg turisztikai pályázatainak első fordulóján a regionális fejlesztési tanács. A „Megye hét csodája" közé tartozó Postakocsi-fogadó is megújulhat egy későbbi eredményes pályázattal.
A Kisalföld a napokban számolt be arról, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a nyugat-dunántúli operatív program turisztikai pályázatainak első fordulóján 14 pályázatnak ítélt oda támogatást összesen 3,2 milliárd forint értékben. Ezen belül az Írott-kő Nyugat-dunántúli Regionális Érdek-képviseleti Egyesület a dunai vízisport-élet fejlesztéséhez 292 millió forinthoz jut.

Az Írott-kő egyesület elnöke, Paár Attila lapunk érdeklődésére elmondta, a tervezett fejlesztés keretében Gönyű központtal egy komplex, aktív turisztikai egység valósulhat meg. A program legfőbb célja a dunai vízisport-élet fejlesztése és a folyó kínálta turisztikai lehetőségek aktívabb kihasználása, a rendelkezésre álló infrastruktúra kibővítésével, fejlesztésével.

Látványtervek: A gönyűi Postakocsi-fogadó felújítása és a kajak-kenu kikötő megépítése egymást kiegészítő projektek, a megvalósítás összes költsége eléri a 3–3,5 milliárd forintot.
Látványtervek: A gönyűi Postakocsi-fogadó felújítása és a kajak-kenu kikötő megépítése egymást kiegészítő projektek, a megvalósítás összes költsége eléri a 3–3,5 milliárd forintot.

– A vízi turizmus és folyami turizmus jelenleg hiányzó infrastruktúráját Gönyűn egy sport- és kedvtelési célú kishajókikötő teremti meg. A kilencvenegy férőhelyes kikötő egyben az evezősturizmus kiemelt fogadóterülete. A komplex programkínálat szerves része az ugyancsak Gönyűre tervezett egyedülálló témapark, amelynek funkciója a dunai vízi élet fejlődésének, hagyományainak és eszközeinek bemutatása – magyarázta Paár Attila.

A tervezett kikötő megteremti a Duna, Mosoni-Duna és Rába vízitúra-útvonalai közötti összeköttetést.

Gönyű lehet a vízi turizmus központja?
A programban a Rajka–Győr–Gönyű–Almásneszmély–Esztergom közötti vízitúra-útvonal 280 kilométeres szakaszán 14 település bevonásával információstábla-rendszer elhelyezése is szerepel.
– Reményeink szerint a regionális fejlesztési tanács a második fordulóban is támogatásra érdemesnek tartja pályázatunkat – mondta végül Paár Attila.

A pályázatban benyújtott látványterveken a gönyűi, Mária Terézia korabeli műemlék – a „Megye hét csodája" közé tartozó – Postakocsi-fogadó is felújítva látható. Az Írott-kő egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, az egy másik pályázat része, amelyet a Gönyűi Postakocsi-fogadó Kft. egy következő, a szállodafelújításokat támogató operatív programra nyújt be. A két projekt kiegészíti egymást, a megvalósítás összes költsége eléri a mintegy 3–3,5 milliárd forintot.

Olvasóink írták

 • 5. helybéli lakos 2008. augusztus 04. 15:48
  „Először is nem Győrről van szó, hanem egy Győr környéki településről, amelynek az életében igenis nagy fellendülést -gazdasági - hozhat egy ilyen komplexum felépítése, és nem utolsó sorban lenne egy hely, ahová a városiak is ki tudnának mozdulni egy kicsit is unalmas hétvégéiken. Másodszor pályázati pénzekből - nem hazai, hanem uniós pénzből - illetve magánbefektetők pénzéből épülne fel, amihez semmi köze nincs az államkasszának, és mi lenne, ha már végre nem csak háborogni és mindenben a politikát keresni próbálnának kedves honfitársaink, hanem valaminek örülnének is?!
  ERRŐL ENNYIT.”
 • 4. Alma_ 2008. augusztus 01. 10:51
  „az 20férőhelyes parkoló épp elég egy ekkora épülethez! nem is értem a hiper bevásárlóközpontoknak minek csináltak ekkora parkolót :D :D”
 • 3. ref 2008. augusztus 01. 10:07
  „Rettentő szűkek a parkolóhelyek.......illene a mai kornak jobban megfelelőbb szélesebbet kialakítani.”
 • 2. Alma_ 2008. augusztus 01. 06:11
  „ezek a tervek tényleg meseszépek számtalan ilyen és hasonló terveket láttunk már de csak képeken!
  erre megint jól el lehet költeni a pénzt :) és persze a népet is belehet etetni hogy milyen szép lesz győr kb 2345be. Persze abba senki nem gondol bele hogy egy ilyen tervet senki nem csinál meg egy "köszönöm"-re.
  Szóval drága hobbi ez az álmodozás! De a győriek szívesen fizetnek ilyen álmokért elég sok pénzt. Kíváncsi vagyok mikor parkolhatok be a képen látható kis kék autó mellé :)”
 • 1. Jakab Janos 2008. augusztus 01. 02:59
  „Egyre csodalatosabb tervek keszulnek. Ezt a kepet meg fogom mutatni az olasz szomszedomnak, hadd tatsa a szajat. Vasarnaponkent az olasz TV hirek elott van a magyar. Sokszor mondta, hogy nem talal szavakat azon a fenyuzesen amit a Duna TV mutat MO-rol. Hasonlo terveket mar sokat lattunk a Kisalfold-ben. Nekem legjobban tetszett az Asvanyraroi udulokorzet terve. Azt hittem a Brunei Szultan videki rezidenciaja. Az egyre gyonyorubb tervekhez azt javasolnam, hogy most mar aranybol keszitsek azokat a biliket amibe mar non-stop belelog a kezuk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebességcsökkentő szigetek óvják a környékbelieket

Győr - Helyszíni szemlén mutatta be a nyilvánosságnak tegnap a megújult Török István utcát Herkely… Tovább olvasom