Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Gereblyézték a vizet, rendőrségen az ügyük

Nyugalmazott, magas beosztású határőrt jelentettek fel orvhalászat miatt az illetékes hatóságnál a halászati ellenőrök.
Egy másik esetben a Bagaméri-ágrendszerben gereblyéző férfiak ténykedését rögzítették: ellenük állatkínzás miatt tettek rendőrségi feljelentést.

A győri Előre Halászati Szövetkezet ellenőrei mintegy másfél hónapja kezdték el figyelni Győrújfalu térségében a Mosoni-Duna egyik szakaszát, ahol a bejelentés szerint a part menti nyaralósor környékén jogosulatlan halászat folyt. A halőrök látták, amint illetéktelenek hétvégén, az esti órákban hálókat tesznek a folyóra. Ezt videokamerával is rögzítették. A két illetőhöz odaeveztek s ellenőrizték őket: kiderült, hogy egyikük nyugdíjas határőrtiszt. A rapsicok azzal védekeztek: gyanús alakokat láttak a környéken, akik letettek valamit a vízre, s ők csak megnézték, hogy mi az. A halőrök azonban feljelentést tettek a két férfi ellen az illetékes hatóság halászati osztályán jogosulatlan halászat miatt. A vízből egyébként két, 50–60 méteres tükörhálót szedtek fel.

A Bagaméri-ágrendszerben két győri férfi ténykedését rögzítették a halőrök: az orvhalászok gereblyézték a vizet. A gereblyézés hármas horgokkal vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokkal történik, ezeket húzzák, rángatják a rapsicok a vízfenék felett. A horgok beleakadnak a hal testébe, melyet így húznak ki brutálisan a partra vagy csónakba. A gereblyézés 2004 májusától bűncselekménynek minősül és tiltott halászattal elkövetett állatkínzás vétségéért akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A halászati ellenőrök a videofelvétel alapján feljelentést tettek az illetékes rendőrkapitányságon. A két férfi tükörhálót is tett a vízre, ám amikor a halőrök a visszaérkezésüket várták, a rapsicok valamit észrevehettek, mert a parton megálltak, s nem mentek vissza a folyóra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges koncertek a Győri Bornapokon - Galéria

Hatalmas tömeg gyűlt össze péntek este a Széchenyi téren, sokan kilátogattak a IV. Győri Bornapokra.… Tovább olvasom