Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Fotók a győri Akkordeon Zenekar koncertjéről

Az Akkordeon Zenekar 2000-ben alakult a győri Német Kulturális Egyesület közreműködésével.


2006-ban – innét kiválva – a zenekar létrehozta a Győri Harmonika Egyesületet, melynek keretei között ma is működik a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár szabadhegyi József Attila Művelődési Házában. Itt zajlanak az együttes próbái is, heti két alkalommal 17–19 óra között.

Kezdetben a zenekar célja a német kisebbség kultúrájának, zenei hagyományainak ápolása volt, a későbbiek során bővült a repertoárja tánczenei darabokkal. Mára különböző népek zenéje, előadási darabok, filmzenék, jazz örökzöldek is hallhatók előadásukban.

Induláskor 10 harmonikás alkotta a zenekart, majd fokozatosan bővült egy dobossal, egy tubással és két trombitással. Természetesen a tíz év alatt cserélődtek is a tagok, jelenleg 13 tagú az együttes. Örömmel fogadják az újonnan csatlakozó fiatalokat.

A 10 év alatt az ország számtalan városában, községében szerepeltek fesztiválokon, ünnepségeken, falunapokon, harmonikás találkozókon, bálokon és különböző rendezvényeken.

Galéria! Fotók: Szük Ödön

Győr zenei életében is meghatározó színfolt az Akkordeon Zenekar, a város rendezvényeinek állandó szereplője.

A 10 év során sok emlékezetes fellépése volt az együttesnek, többször szerepelt a győri Revita TV-ben, a győri és a móri zenepavilonban, a Soproni Nemzetiségi Harmonikatalálkozón, a Paksi Országos Harmonikai Fesztiválon, a Tököli Harmonikatalálkozón, a Keszthelyi Országos Harmonika Gálán és sikerrel lépett fel Bécsben, Galántán is.

A Győri Harmonika Egyesület szervezésében a zenekar rendszeresen ad önálló harmonika esteket a József Attila Művelődési Házban, rendez bálokat (farsangi, húsvéti, szüreti), minden évben karácsony előtt megtartja adventi koncertjét.

A tagok zenei tudásukat – a rendszeres próbákon túl – egyhetes zenei táborban fejleszthetik Balatongyörökön, ahol minden este három órás műsorral szórakoztatják az érdeklődő vendégeket.

A zenekar eddigi legnagyobb elismerése a Keszthelyi Országos Tabányi Mihály Gálán elért második, illetve első helyezés volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videó és fotók a felhőszakadásról: állt a víz az utcákon Győrben

Hatalmas eső zúdult le vasárnap kora este Győr térségében. A vihar fákat döntött ki, a pincékbe… Tovább olvasom