Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Formula Student Hungary Győrben - Hatalmas érdeklődés mellett német győzelem - fotók

Tizenöt kategóriában hirdettek győztest, köztük természetesen összetettben, ahol a képzeletbeli dobogóra kizárólag német csapatok állhattak.

Formula Student: a győriek a 11. helyen

A Formula Student Hungary 2015 idei versenyéről lapunk tegnapi számában olvashattak – Győr kulcsot adott a Formula Studentnek címmel. Vasárnap este véget ért a seregszemle, megvannak az eredmények. Tizenöt kategóriában hirdettek győztest, összetettben a képzeletbeli dobogóra kizárólag német csapatok állhattak. A Formula Student 2015 fődíját a KA-Racing Electric nyerte, megelőzve a Rennstall Esslingen és a Running Snail Racing Team csapatát. Legjobb magyarként a győri Széchenyi-egyetem színeiben az Arrabona Racing Team végzett, az előzetes számítások alapján – 43 induló közül – a 11. helyen.
A versenyen tizenöt kategóriában hirdettek győztest. Fotó: H. B. E.

Győr kulcsot adott a Formula Studentnek

Míg az egyetemistákból álló csapatok az utolsó beállításokat is elvégezték az autóikon, a Formula Student Hungary sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy Győr hosszú távon otthona lesz – szimbolikusan kulcsot ad – a rendezvénynek.

A Formula Student versenysorozatról nem először írunk, de az olvasók között talán még nem mindenki ismeri, ezért röviden a lényegét összefoglaljuk: a sorozat 1981-ben az Egyesült Államokban indult, Magyarországon 2010 óta rendeznek futamokat. Az egyetemi és főiskolai hallgatókból álló csapatok versenyautó tervezésében és építésében mérik össze tudásukat. Ugyanakkor olyan szemlélettel kell a kicsi, együléses autót kifejleszteniük, mintha egy sorozatgyártásra készülő gyár kérte volna fel őket a prototípus elkészítésére.

 Idén tizennégy ország negyvenhárom csapata – közel ezer autóipari mérnökhallgató – versenyzett a győr–gönyűi kikötőben. A Formula Student Hungary négynapos, a közönség számára a harmadik nap, vagyis a szombat a leglátványosabb. Ekkor ugyanis a versenypályán az időmérővel is versenyeznek a csapatok.

De ez nem játék. Jól mutatja a Formula Student rangját, hogy például az Audi Hungaria vezérkara – a hamarosan Győrtől búcsúzó Thomas Faustmann-nal az élen – kilátogatott megnézni az általuk támogatott csapatokat. Tudni kell, hogy a Formula Student Hungary verseny főszponzora az Audi Hungaria Motor Kft., amely támogatja az Arrabona Racing Teamet, a budapesti BME Formula Racing Teamet és a motortervező győri SZEngine csapatot.

A BME Formula Racing Team csapatvezetője, Boriszov Dávid szombaton lázas szerelés közben annyit mondott: idén teljesen új fejlesztéssel mutatkoznak be, számukra ezért most a részvétel a fő cél. Azt azonban látja, hogy a csapatok évről évre erősebb és jobb autókkal érkeznek. A többi mellett a Rába Holding által is támogatott BME csapatnak ugyanez a célja: az új prototípust jövőre még tovább fejleszteni.

A Formula Student helyszínén tartott sajtótájékoztatón dr. Földesi Péter, a győri Széchenyi István Egyetem rektora bejelentette: a versenyt rendező X-Meditor Kft.-vel együttműködési megállapodást kötnek. Ennek célja az is, hogy a „Formula Student tevékenységet" integrálják a műszaki felsőoktatási intézmények képzési rendszerébe. 


Formula Student Hungary Győrben - Hatalmas érdeklődés mellett német győzelem

Véget ért a Formula Student Hungary 2015! Eddig soha nem látott érdeklődés mellett zajlott a verseny, melynek negyedik napja is a másodpercekkel folytatott küzdelem jegyében telt – látványos formában.

A mezőny a zárónap estéjén a Széchenyi István Egyetem aulájába költözött, ahol a díjátadót rendezték. Tizenöt kategóriában hirdettek győztest, köztük természetesen összetettben, ahol a képzeletbeli dobogóra kizárólag német csapatok állhattak. A Formula Student 2015 fődíját a KA-Racing Electric nyerte, megelőzve a Rennstall Esslingen és a Running Snail Racing Team csapatát. Legjobb magyarként a Széchenyi István Egyetem színeiben az Arrabona Racing Team végzett, az előzetes számítások alapján – 43 induló közül – a 11. helyen.

Formula Student Hungary 2015 - 4. nap. Fotók: Cseh Róbert

A kategóriánkénti győztesek:

Manufacturing, cost and sustainability (gyártás, költséghatékonyság és fenntarthatóság): Rennstall Esslingen (Németország)
Engineering Design (mérnöki tervezés): Joanneum Racing Graz (Ausztria)
Business Plan Presentation (üzleti terv prezentáció): Bodensee Racing Team (Németország)
Effiency Award (hatékonyság): Metropolia Motorsport (Finnország)
Acceleration (gyorsulás): KA-Racing Electric (Németország)
Skid Pad (8-as körpálya): TUfast Racing Team (Németország)
Autocross (időmérő): KA-Racing Electric (Németország)
Endurance (tartósság): KA-Racing Electric (Németország)
Static Events Overall (statikus verseny): Joanneum Racing Team (Ausztria)
Dynamic Events Overall (dinamikus verseny): KA-Racing Electric (Németország)
Best Self-Made Vehicle Award (legjobb saját készítésű jármű): ULaval Racing (Kanada)
The Best Newcomer Team of FSH 2015 (legjobb újonc csapat): ULaval Racing (Kanada)
Video Special Award: E-gnition Hamburg (Németország)
Continental Special Award – Best presentation (legjobb prezentáció): Joanneum Racing Graz (Ausztria)
FORMULA STUDENT HUNGARY 2015 CHAMPION: KA-RACING ELECTRIC (NÉMETORSZÁG)

Videó: Cseh RóbertHarmadik nap:

Ugyancsak nagy érdeklődés kísérte sajtótájékoztatót, melyen dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora bejelentette: a versenyt rendező X-Meditor Kft-vel együttműködési megállapodást kötnek, melytől azt várják, hogy a Formula Student mozgalom, azon belül pedig kiemelkedően a győri Formula Student Hungary az eddigieknél is hatékonyabban szolgálja a Széchenyi István Egyetem felsőoktatási céljait, nemzetközi rangját és elismertségét.

A sajtótájékoztató résztvevői. Fotó: Lukács Gabi
A sajtótájékoztató résztvevői. Fotó: Lukács GabiAz együttműködés célja az is, hogy példát mutatva az FS-tevékenységet integrálják hazai és nemzetközi szinten a műszaki felsőoktatási intézmények képzési rendszerébe.

Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár üdvözölte a győri Formula Student Hungary fejlesztését, mely közös szándék a kormányzat, Győr városa, a Széchenyi István Egyetem, a helyi cégek (azon belül is különös tekintettel az Audi Hungariára), valamint a szervező XMEDITOR részéről egyaránt. Azaz Győrben mindig is lesz Formula Student!

Formula Student Hungary 2015 - 3. nap. Fotó: Cseh RóbertDr. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetemen működő Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja azt emelte ki, hogy az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. jól átgondolt befektetése az FSH támogatása, mely segíti azt, hogy kész mérnökök kerüljenek ki a felsőoktatásból.

Formula Student Hungary 2015 - 3. nap (II)Szerinte egyébként a Formula Student Hungary olyan színvonalú verseny, ahová a világ minden tájáról szívesen jönnek. Az FS-mozgalom legrégebbi dizájnbírája, Pat Clarke úgy fogalmazott: szívéhez kétségkívül a győri rendezvény áll a legközelebb, amely szervezettségében a legjobbnak számít.

Második nap:

A Formula Student Hungary 2015 második napján tovább folytatódtak a statikus versenyszámok, azon belül is elsősorban a prezentációk álltak a középpontban. A csapatok a nap folyamán a vállalatok képviselőinek mutatták be az autók műszaki megoldásait, a kalkulált gyártási költségeket, valamint az üzleti terveket.  A holnapi dinamikus versenyszámok előtt a versenyzők már aktívan használják a tesztpályát, szükség esetén pedig állítanak az autókon.

Az aktivitásokat a szponzori megjelenések is színesítették, melynek keretében a Formula Student Hungary fő támogatója, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. részéről dr. h.c. Thomas Faustmann ügyvezető igazgató és dr. Knáb Erzsébet személyügyekért felelős ügyvezető igazgató is tiszteletét tette a versenyen, hosszasan beszélgetve a résztvevőkkel, külön figyelmet fordítva az általuk támogatott Arrabona Racing Team és SZEngine csapatokra.

Formula Student Hungary 2015 - 2.nap

Még délelőtt kezdődött a kamarák és a szakoktatás kapcsolatát bemutató előadássorozat, melynek előadói a magyar középfokú oktatásban bekövetkező szükségszerű változásokat ismertették, továbbá az ipar szereplői is megszólaltak. Mihalicz Antal győri kamarai elnök köszöntője után Horváth Szabolcs, a Professio Klaszter elnöke szólalt fel. A tagok nevében aggodalmát fejezte ki a szakember-utánpótlás terén, ugyanis a főként győri régióban tevékenykedő fémipari cégek folyamatos hiányt szenvednek a kiváló szakemberekből. Az erőforráshiány már gátolja a kis vállalatok gazdasági növekedését. A klasztert azért hozták létre 2008-ban, hogy a külön-külön kis érdekérvényesítő erővel bíró KKV-k (félretéve a gazdasági versenyüket) közösen lépjenek fel közös céljaikért. Horváth Szabolcs előadásában kiemelte, hogy elsődleges feladatuk a szakmák megismertetése, a sztereotípiák legyőzése és a diákok megfelelő motiválása. A hét éve folyó munkának kézzel fogható eredményeit is bemutatta, így például a hiányszakmák Győrött bevezetett ösztöndíjrendszerét, melyet országosan is átvettek, vagy a Győri Járműipari Életpályamodell kialakítását.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főosztályvezetője, Mayer Andrea a szakképzés-átalakítás részleteiről számolt be, kiemelve, hogy az új szakképzési centrumoktól hatékonyságot, közös erőforrás-felhasználást, tagolt képzési profilokat és erősödő „igazi" duális képzést várnak.

Szilágyi János képzési igazgató fokozatos javulásról számolt be, melynek egyik kézzel fogható eredménye a diákok Wordskill és Euroskill versenysorozatokon elért kimagasló teljesítménye. A duális képzésben a jelenleg lemorzsolódók megállításának eszközét látja, A diákok megszólításában fontos szerepet szán a versenyeknek, kiváló példa szerinte a Formula Student Hungary, melyen amerre csak néz, vidám és motivált hallgatókat lát.

A magyar csapatok számára a szervezők és a szponzorok délután egy kerekasztal-beszélgetést rendeztek, melyen a hallgatók megoszthatták egymással fejlesztéseiket és problémáikat, hogy közösen gondolkodhassanak a megoldásokon, és elősegítsék, hogy a magyar csapatok előkelő helyen végezzenek a Formula Student versenyeken. A szponzorok is felszólaltak, felvázolva, hogy milyen segítséget tudnak nyújtani a jobb eredmények eléréséhez.

A mai programot a Formula Student mozgalom mindig vidám atyja, Pat Clarke előadása zárta. Az ausztrál frappáns előadására nagyon sokan voltak kíváncsiak.Korábban:

A magyarországi megmérettetésen az öreg földrész nyugati részét képviseli huszonegy csapat képviseli, ugyanennyi érkezett a kelet-közép-európai térségből, míg egy team Kanadából tette meg a nem éppen rövid utat.

Formula Student Hungary - 2015 (II) Fotók: Cseh Róbert

Reggel fél nyolckor kezdődhetett a regisztráció, ezt követően foglalhatták el helyeiket a csapatok, hogy aztán kezdetét vegye az autók technikai átvizsgálása és a tesztelés. A nyitónapon az időjárás mindvégig kegyes volt a résztvevőkhöz, az egyetlen pici fricskát a panorámafotó elkészítésekor pár percig csepegő eső jelentette – de ez nem rontotta el az FSH versenyén induló csapattagok és az önkéntesek hangulatát, sőt…

Formula Student Hungary - 2015. Fotó: H. Baranyai Edina


Az első nap kísérőrendezvényeként a szponzor workshop keretében a Continental részéről Michal Jurisa tartott előadást a Formula Student versenysorozatra tervezett gumiabroncsukról. A 2016-os évadra fejlesztett abroncs főleg a tapadási jellemzőiben lesz jobb az eddigieknél, valamint a külső átmérője csökken.

Az átmérőcsökkentés és az átgondolt keverékkialakítás eredményeként majd 1 kilogrammot nyertek az abroncs tömegén. Ez nagy segítség a 13 colos kereket használó csapatoknak. Az előadást a versenyzők részéről nagy érdeklődés övezte.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberségből jeles: így segítettek a rendőrök az utcára került győri férfinak

˝Aki a földön fekszik, az érzi igazán, mit jelent egy ilyen gesztus" - mondta Kálmán Tamás. Az… Tovább olvasom