Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Főigazgató: a győri sebészek levele indokolatlanul sért orvoskollégákat, vezetőket

A Petz-kórház főigazgatója már békét szeretne látni az intézményében, csakhogy ezt béralku nélkül kellene megteremteni. Az intézményvezető mindenesetre reagált tizenöt sebésze csütörtöki kijelentéseire
 
Dr. Tamás László János, a győri Petz-kórház főigazgatója mondatról mondatra kezdte vesézni a sebészek csütörtökön nyilvánosságra került levelét, majd cáfolta minden mondatát. Végül a legfontosabbakat tárta a közvélemény elé. A leghangsúlyosabb mondat így szól: a kórház vezetése bértárgyalásokat egyszer sem folytatott a sebészekkel, ahogy másokkal sem.  

Mint mondta, az intézmény vezetése jól felfogott közös érdekből és a beadványt benyújtó aláírók külön kérésére kezelte diszkréten a helyzetet. Nem tárta a nyilvánosság elé a bérkövetelések összegszerűségét; azt a tényt sem – amely a hálapénzzel nyilván összefügg –, hogy hány olyan (egyszerűbb) műtétet végeznek el a győri kórházban a sebészek, amit kisebb intézményekben is gond nélkül megcsinálnának. De az orvost felkéri egy területen kívülről érkező beteg, ő pedig elvállalja az operációt. A hálapénzzel kapcsolatban igaz, hogy csökken a nagyságrendje, de a sebészszakmáknál még mindig jelen van – számos más orvosi területtel szemben. 

„Az intézmény vezetése alapos elemzést végzett a levél tartalmát meghatározó extrém túlterheltséggel kapcsolatban. A számok azt mutatták, hogy nem bizonyítható egyetlen osztályunknak sem az extrém terhelése a többiekéhez képest, akár a betegellátás, akár a képzés területén." A főigazgató elismeri kollégái munkáját, de a kezdettől hangsúlyozott álláspontján nem változtat: „Fedezetlen kötelességvállalást nem tehetek." A jövedelmük nyolcvanöt százalékos emelésére nincs mód. Ha ezt az arányt a kórház minden dolgozójára levetítenék – hiszen etikailag csak ez lenne elfogadható –, akkor az a győri kórháznak havonta plusz 450 millió forint többletkiadás jelentene. A kórház költségvetése jelenleg 1,2 milliárd forint havi szinten, ehhez kell viszonyítani a plusz 450 milliót. 

A csütörtökön megjelent levelük a főigazgató szerint hamis, megalapozatlan, igaztalan állításokat tartalmaz. Indokolatlanul sért orvoskollégákat, vezetőket, háziorvosokat. „Az intézmény vezetése és munkatársai nevében vissza kell utasítanom azt az állítást, hogy a betegellátás és a betegbiztonság az ő felmondásuk nélkül is gyalázatos színvonalon van. Ez mélységesen sérti az intézmény jóérzésű és magas színvonalú munkát végző dolgozóit. Egyben alkalmas arra, hogy kórházunk hírét rontsa."

Dr. Tamás László János szerint „munkajogilag nehezen értelmezhető az ügyvédi letétbe helyezett felmondás". Az biztos, hogy az intézményvezetőhöz eddig egyetlen levél sem érkezett jogviszony megszüntetése iránt. Elvben lehet legfeljebb végiggondolni ezért, hogy mi történne, ha a tizenöt sebész valóban egyszerre felmondana. Akkor öt sebész maradna még az osztályon, s a két hónapos felmondási idő alatt kellene – amennyire lehet – a pótlásról gondoskodni. A főigazgató továbbra sem ezzel a verzióval számol, mint mondja, az intézmény békéje és a betegbiztonság érdekében kéri és reméli, hogy a tizenöt aláíró felhagy „az értelmetlen nyomásgyakorlás eszközével".  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaj az Iparcsatonán Győrben

Csütörtök délelőtti olajszennyezést vett észre az Ipar csatornánál a regionális vízügyi igazgatóság. Tovább olvasom