Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Figurák álomszerű környezetben - interjú Babos Ágnessel

Babos Ágnes diákjaival monumentális terepasztalt készített: Kárpát haza lett az alkotás neve.

Babos Ágnes szabadfoglalkozású művész. Sopronban az NYME Benedek Elek Pedagógiai Karán oktat.

Babos Ágnes festészetét a kort és az emberi élet jelenségeit kifejező drámai hangvétel jellemzi. Szabadon kezeli a tér- és idősíkokat, figuráit álomszerű környezetben jeleníti meg. A sejtelmesség, a formák, körvonalak oldása megfigyelhető csendéletein is. Illusztrációin hasonló szellemben, felfogásban alkotja újra a költők gondolatait (Madách, Illyés, Lezsák S.) - olvasható az Artportalon. Számos egyéni kiállításon van már túl, testvéreivel - Babos Éva és Babos László festőművészekkel - együtt azonban csak most jöhetett létre először. Ennek okairól kérdeztük Babos Ágnest.

- Mi az oka annak, hogy ez volt az első közös kiállításuk?

- Az élet olyan fura. 25 évig egy helyen éltünk, ugyanazokba az iskolába jártunk, aztán több mint 30 éve külön utakat választottunk, és talán ez az magyarázat. Az én kezdeményezésemre jöhetett létre ez a különös tárlat. Különös, hiszen olyan rég elválltak útjaink, stílusunk mégis nagyon hasonló, sok azonos vonás látszik a képeken.

Kiállítás a győri Városi Művészeti Múzeumban Forrás: nyme.hu
Kiállítás a győri Városi Művészeti Múzeumban. Forrás: nyme.hu

- 3 testvér, 3 festőművész, családi örökség?

- Nem egészen. A művészetre való hajlam talán. A család többi tagja azonban inkább a zene iránt érzett vonzalmat, abban bontakoztatta ki tehetségét.

Egészen korán 2-3 éves korunkban ismerkedtünk meg a rajzolással és a festészettel. Édesapánk napközben dolgozott, este tanult (egyetemre járt), éjszaka pedig zenélt. Édesanyánk, hogy lefoglaljon minket, papírt adott a kezünkbe, és akkor indult el az egész alkotási láz.

Mindig azt mondom, a hallgatóimnak is, egy ember 6 éves korára kész, művészileg mindenképp’. Mi is így voltunk ezzel, már az általános iskolába menet észrevehető volt ez.

Még egy kép a kiállításról                   Forrás: nyme.hu
Még egy kép a kiállításról. Forrás: nyme.hu

- Mivel foglalkozik az egyetemen?

- 15 éve tanítok az egyetemen. Jelenleg egy terepasztalt készítettünk el, több mint 100 hallgató dolgozott rajta, Kárpát haza lett a műalkotás „neve", mely a maga nemében monumentális és gyönyörű is.

Vizuális nevelést oktatok, főleg óvónőknek, de van egy csoportom, akikkel kerámiákat készítünk.

- Miben változott a festészet az elmúlt évtizedekben?

- Sajnos egy művésznek manapság önmagát kell, kellene menedzselnie, ami amúgy nem lenne feladata. Ez nagyon nehéz, aki ezzel meg tud birkózni, az fennmarad, aki nem annak esélye sincs.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eső után: jön az ár

A két napja tartó eső miatt sok helyen áll a víz, dolgoznak a szivattyúk. A Dunán árhullám várható,… Tovább olvasom