Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Fényárban úszik az egykori győri zsinagóga is Győrben

Az idei ünnepség különlegesebb volt a szokásosnál, mert a volt zsinagóga díszkivilágítást kapott, amelyet hivatalosan vasárnap este kapcsoltak fel.
A Győri Zsidó Hitközség vasárnap tartotta hanuka ünnepét a volt győri zsinagógában. Az eseményen Totha Péter Joel főrabbi gyújtott gyertyát. A programban Dévényi Dávid, a hitközség kántora, valamint Klein Judit és a Haverim zenekar működött közre. A hanuka a fények ünnepe, amikor a Makkabeusoknak a megszállók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi templom megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeznek.

Az idei ünnepség különlegesebb volt a szokásosnál, mert a volt zsinagóga díszkivilágítást kapott, amelyet hivatalosan vasárnap este kapcsoltak fel.

Ebből az alkalomból Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője, Földesi Péter, a Széchenyi-egyetem rektora, Prédl Antal, a városi útkezelő szervezet vezetője, Gasztonyi Péter, a kivitelező Vill-korr Hungária Kft. projektvezetője és Villányi Tibor, a győri zsidó hitközség elnöke szólt az egybegyűltekhez a Bethlen téren. Elhangzott: a mostani beruházással már mind az öt felekezet újvárosi temploma fényárban úszik esténként.

A fejlesztés technikai megvalósítása egyébként nem volt egyszerű részben az idén 148 éves épület műemlék volta miatt, részben pedig mert körbe van építve. Így hat új kandelábert kellett elhelyezni, emellett taposófényeket alkalmaztak. Ez esetben nem a korszerűbb LED-fényforrásokat használták, mert azok fényei nem illettek volna a volt zsinagóga vajszínű homlokzatához.

A beruházás 51 millió forintba került.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ennyire nyugatiasak lennénk? A megyei ingatlanok között egy érdekes kincset találtunk...

Ennyire nyugatiasak lennénk? A megyei ingatlanok között egy érdekes kincset találtunk...
Ausztria, Bad Mitterndorf. Stájerországi, lélegzetelállító területen egy hotel kínálja… Tovább olvasom