Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Fenn a csúcs: ipari alpinisták 113 méter magasban szerelték a 4,2 tonnás új antennát Győrben - fotók, videó

Svájci helikopterszemélyzet segítségével szerelték fel a szabadhegyi tévétorony új, digitális antennáját csütörtökön. Az első két próbálkozás után harmadszorra sikert értek el. Képgaléria plusz interjú a helikopterpilótával.16 óra 58 perc - Összefoglaló egy melós győri napról 113 méter magasban

Csütörtök reggel erős morajlásra ébredtek a szabadhegyiek: orosz gyártmányú, Kamov 32-es típusú, dupla rotorú helikopter szállt le a víztorony közelében nem sokkal nyolc óra előtt.

A gép fedélzetén svájci helikopterszemélyzet és egy, az alpesi országból származó ipari alpinista tartózkodott, akik hét magyar ipari alpinistával kiegészülve azt a feladatot kapták, hogy az Antenna Hungária Zrt. tulajdonában álló tévétorony csúcsán lévő analóg típusú műsorszórót cseréljék ki a jövő technológiáját jelentő digitális antennára.

Miután a régi csúcsot alig pár perc alatt leemelték, az új, 4,2 tonnás digitális fejet 113 méter magasban kellett felhelyezniük a szakembereknek.

Fotók: Kerozingőzös.hu

Az első próbálkozás során a spirális vonalvezetésű tv-adó annyira pörgött a levegőben, hogy komoly esély nem nyílt a biztonságos felhelyezésre.

Tekintettel, hogy a hatalmas súlyú tömeg miatt a helikopter tankját nem tudták terhelni jelentősebb mennyiségű kerozinnal, a Kamov 32-esnek vissza kellett fordulnia a péri repülőtérre üzemanyagért.

A második repülés 11 óra után sokkal több bizakodásra adott okot, de a húsz percig tartó művelet végén az egyre üresedő üzemanyagtartály ismét meghiúsította az antenna biztosítását.

Ipari alpinisták a győri tévétorony csúcsán - fotók: Schneemeier Csaba (Tudósító)

Ezt követően a helikopterszemélyzet tagjai újra utántöltöttek kerozinból Péren, majd harmadszorra, negyed kettő körül siker koronázta a "légtáncot" a kiáltó magasban.

"Az első két repülés során meggyűlt a bajunk a légörvényekkel, így nem kockáztatunk, inkább vártunk a megfelelő alkalomra, s hosszabb, duplán biztosított kötéllel tértünk vissza. A mi szakmánkban a legfontosabb szabály a magasban dolgozó társaink biztonsága, így inkább visszafordultunk péri bázisunkra, s ebéd közben átgondoltuk még egyszer a ránk váró munkát.

A teljes képhez tartozik, hogy hasonló formájú antennával eddig még nem dolgoztunk, s az új helyzet elé állított bennünket, hogy nem húzni, hanem kissé csavarni kellett a csúcsot az alapzatra" - mondta a Kisalföld érdeklődésére Rolf Thomann, a svájci csapat helikopterpilótája.

Arra a kérdésünkre, hogy az ehhez hasonló nehézségű erőfeszítéseket meg szokták-e közösen ünnepelni a tízfős svájci csapat tagjai, Rolf Thomann úgy válaszolt: "természetesen akad sok példa a közös sikerek ünneplésére, nem csupán a munkában alkottunk nagyszerű közösséget, hanem a magánéletben is.

Most azonban a csapat egyik fele Bulgária fővárosába, Szófiába indul, míg a másik része haza veszi az irányt Svájcba, vagyis a mai napon biztosan nem lesz alkalmunk közösen lazítani.

A helikopterpilóta beszélgetésünket követően több közös fotót is vállalt a győri gyerekekkel; a svájci csapat közvetlenségére jellemző, hogy már reggel a dupla rotorú helikopter közelébe engedték az érdeklődőket, s váltottak néhány szót velük.

Fotók: Schneemeier Csaba (Tudósító)

"Ennél a típusú munkánál – legyen akármilyen meglepő – nem a legszerencsésebb a teljes szélcsend, mivel a helikopter rotorjaiból leáramló légörvényeket nem semlegesíti az oldalszél.

Összességében természetesen örülünk, hogy Győrben különösebb komplikációk nélkül meg tudtuk oldani a felmerülő problémákat a svájci helikopterszemélyzettel, s helyére került az antenna" – közölte Kreicsi Bálint, az ipari alpinista munkát kivitelező, Nordtechnik Kft. műszaki vezetője.

14 óra 54 perc - Interjú a svájci csapat helikopterpilótájával, Rolf Thomannal

"Az első két repülés során meggyűlt a bajunk a légörvényekkel, így nem kockáztatunk, inkább vártunk a megfelelő alkalomra, s hosszabb, duplán biztosított kötéllel tértünk vissza.

A mi szakmánkban a legfontosabb szabály a magasban dolgozó társaink biztonsága, így inkább visszafordultunk péri bázisunkra, s ebéd közben átgondoltuk még egyszer a ránk váró feladatot.

A teljes képhez tartozik, hogy hasonló formájú antennával eddig még nem dolgoztunk, s az új helyzet elé állított bennünket, hogy nem húzni, hanem kissé csavarni kellett a csúcsot az alapzatra" - mondta portálunk érdeklődésére Rolf Thomann, a svájci csapat helikopterpilótája.


Indulnak haza a svájciak. A fekete pólós férfi, Rolf Thomann, a svájci csapat helikopterpilótája.
Indulnak haza a svájciak. A fekete pólós férfi, Rolf Thomann, a svájci csapat helikopterpilótája.


Arra a kérdésünkre, hogy az ehhez hasonló nehézségű munkákat meg szokták-e közösen ünnepelni a tízfős svájci csapat tagjai, Rolf Thomann úgy válaszolt: "természetesen akad sok példa a közös sikerek ünneplésére, nem csupán a munkában alkottunk nagyszerű közösséget, hanem a magánéletben is.

Most azonban a csapat egyik fele Bulgária fővárosába, Szófiába indul, míg a másik része haza veszi az irányt Svájcba, vagyis a mai napon biztosan nem lesz alkalmunk közösen lazítani".

Tudósítóink fotói a szabadhegyi tévétorony új antennájának felhelyezéséről

A helikopterpilóta beszélgetésünket követően több közös fotót is vállalt a győri gyerekekkel; a svájci csapat közvetlenségére jellemző, hogy már reggel a dupla rotorú helikopter közelébe engedték az érdeklődőket, s váltottak néhány szót velük.

Ide kattintva olvashatnak bővebben a Kerozingőzös.hu repülési szakportálon a svájci csapat által használt helikopterről, a Kamov 32-esről

A Kerozingőzös.hu fotói a szabadhegyi helikopteres akcióról


13 óra 15 perc: Harmadszorra 10 perces próbálkozás után sikerült rögzíteni az antennát, a kampót leakasztották a helikopter tetejéről.

Majd a helikopter leszállt a víztorony mellett, ahol a népes tömeg tapssal köszöntötte a csapat földre szállt tagjait.

Érdekesség egyébként, hogy a harmadik sikeres próbálkozás közben erős szél támadt fel, ennek ellenére a nyolc főből álló - köztük egy svájci -, magyar ipari alpinista csapat, a Nordtechnik Kft. megoldotta a szédítő magasban a feladatot.

Az alpinisták laikus szemmel nézve "félelmetes" mutatványokat hajtottak végre. Volt, amikor mind a négyen gyakorlatilag szinte lábujjhegyen egyensúlyoztak és ágaskodtak a torony tetején - természetesen többszörös hevederbiztosítás mellett -, s húzták kötéllel minél közelebb magukhoz a 4,2 tonnás monstrumot.

A siker pillanatai.
A siker pillanatai.

Fotók: Cseh Róbert

11 óra 40 perc - A kisalfold.hu biztos forrásból úgy tudja, hogy harmadszorra is nekivágnak az új antenna felhelyezésének az ipari alpinisták, vagyis Pérről hamarosan újra Szabadhegy felé veszi az irányt a helikopter.Videó: Cseh Róbert.

A rendkívül látványos akciót egyébként egyre többen figyelik a helyszínen; ha tehetik, nézzék meg Önök is élőben az újabb próbálkozást.

11 óra 10 perc - Továbbra sem sikerült az antennát a helyére tenni. Helyszíni tudósítónk szerint hamarosan újra próbálkoznak a szakemberek. A helikopter azonban ismét Pérre repül tankolni.

A másodjára sokkal hosszabb, 80 méteres kötéllel igyekeztek helyére tenni a szórófejet az ipari alpinisták. A közel 20 percig tartó küzdelemben kétszer is közel jártak az ipari alpinisták a megoldáshoz, de végül nem sikerült a csúcsot rögzíteni.

Másodszorra majdnem sikerült.

A helyszínen tartozkodó két külföldi mérnök angolul zajló párbeszédéből annyit sikerült "elcsípnünk", miszerint a problémát az okozza, hogy az ipari alpinisták eddig kupolaszerű antennákat helyeztek helyükre, s eddig még nem találkoztak hasonló csúccsal.  

10 óra 50 perc: Visszaérkezett a helikopter. Ismét kísérletet tesznek a digitális antenna felhelyezésére.

9 óra 45 perc: A helikopter pilótáknak és a torony tetején tartozkodó ipari alpinistáknak egyelőre gondot okoz a spirális vonalvezetésű, új tv-adó csúcs felhelyezése.

Az antenna a levegőben erősen elkezdett pörögni, s így egyelőre esélytelen volt a felhelyezése.

A rövidebb kötéllel esélytelen volt a csúcs felhelyezése.

Ráadásul a helikopter kerozinja  fogyni kezdett - az ehhez hasonló bevetésekhez kevés üzemanyagot tankolnak, hogy minél kisebb legyen a gép súlya -, így visszatért a Péri Repülőtérre utántölteni.

9 óra 14 perc: Az utóbbi háromnegyed órában öt alpinista rögzítette a tévétorony új csúcsának a pillérét, a helikopter most fog újra felszállni, és felhelyezik az új csúcsot.

8.10 - Nem sokkal 8 óra előtt megérkezett a helikopter Győrbe, s a szabadhegyi víztorony mellett szállt le. A legénység kipakolta a helikopteren szállított felszerelést, majd leemelték a TV torony régi csúcsát.

Jelenleg az új tornyot teszik a helyére. A helikopter teherbírása három tonna.


Hasonló készül Győrben: magyar ipari alpinisták 2008-as munkája a Kab-hegyen - forrás: YouTube.com.


7 óra 41 perc

A 113 méter magas, Antenna Hungária Zrt. tulajdonában álló tévétorony több antennáját is cserélik a magasban dolgozó alpinisták.

Úgy tudjuk, a cserékre a digitális földfelszíni televíziós és rádiós műsorszórás elindítása érdekében van szükség.

A digitális műsorszórás jelenlegi (át)állásáról ide kattintva olvashatnak bővebben, míg az analóg és digitális technológia közötti legfőbb különbségekről itt találnak információkat.

A látványos szabadhegyi helikopteres akciót hamarosan megtekinthetik videón.

Svájci ipari alpinisták helikopteren Győrben

Ezzel a helikopterrel szálltak fel az ipari alpinisták a péri repülőtérről.
Ezzel a helikopterrel szálltak fel a svájciak a péri repülőtérről. Forrás: www.facebook.com/kerozingozos

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. elemér 2012. szeptember 01. 01:38
  „Ügye csak akkor lehet müsort fogni ingyen ha van adás antennára, mert kábelre van. Antennával viszont ingyenes. Az amit állitanak és a realitás nem mindig egyezik, vagy azon könnyen változtathatnak. Azért mert az nincs az új alkotmányban. (digital tv adás antennára) http://tinyurl.com/8v3kz36”
 • 61. elemér 2012. augusztus 31. 15:52
  „58. h.sz. Karcsika
  "Miért svájci az alpinista?" Nagyon jó kérdés, miért nem kinai ? Azért mert ez a munka az unioban van és nekik van szerzödésük ott. Mikor mi 56-ban az USA-t választottuk az azért volt, mert tudtuk hogy az a bevándorlók hazája, mert ök épitették. Nyilvánvaló hogy esélyeink jobbak lesznek. Mi vagyunk predesztinálva a világuralomra, mert mi képviseljük a világot. Okos kinaiak is ide tartanak és gyereküket itt iskoláztatják az egyetemeken. Azoknak már nehéz mesélni ha hazamennek. Én is igyvagyok törpe meséjivel.”
 • 60. elemér 2012. augusztus 31. 15:07
  „Elösször én találkoztam a spirális höcserélökkel az olajfinomitókon a mult században. A világ legnagyob épitészmérnöki cégeinek dolgoztam. http://tinyurl.com/8mplrzx
  Manapság a total olajfinomito tervezés és a proszedura youtube-n van.
  http://tinyurl.com/8muq6p4”
 • 59. elemér 2012. augusztus 31. 14:21
  „Azoknál lehet gond, akik tető- vagy szobaantennával fogják az analóg adást, ÉS tévéjük nem képes a digitális adás vételére. Nekik egy konverter box és antenna kell. Aki kábeles azt nem érint a földi analóg sugárzás leállítása. Valójában én inkáb megtalálom ami engem érdekel, mert hülye az aki mindent tud.
  Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez és antennaerősítőről.
  http://tinyurl.com/94uxdmb”
 • 58. Karcsika 2012. augusztus 31. 14:11
  „"hatalmas súlyú tömeg"
  Most súly, vagy tömeg?
  Az egyik Newton, a másik kg. Köztük meg ~9,81 m/s^2 a szorzószám.

  Miért svájci az alpinista?
  Mer az hogy az Antenna Hungária Zrt. is francia kézben van már.
  Gondolom milliárdokat visznek ki a kis hazánkból. (Havonta!)

  Ezt is meg kéne venni!”
 • 57. elemér 2012. augusztus 31. 12:13
  „Azért valami fontos itt kimaradt. Digital-t az elöfizetésest jobban tudják kontronálni az irodában. Tehát nemlehet mindent megoldani. Antennás szitu talán még rosszab lehet. Kábelnál van hogy csak egy telefonhivás a szerelötöl megoldja a problémát. Aki nem fizet vagy gyanus, mert pár T.V.- használ stb. annak kikapcsolják az adást. Ezt nem mondják, csak rágd a körmöd és hivd ki a szerelöt. Ez nem müszaki hiba és gyakran automatikusan kizárnak. Egy szüröt raknak a kábelba ami érzékeli hány készülék van bekötve. Ez a elsö amit egy szerelö kérdez az elöfizetötöl, te rákötöttél valami mást ? Én pedig azt kérdezem, ti milyen szüröt használtok, mert én is olyant veszek. Szóval sokmindent tudnak digitál csinálni és ez problémákkal jár föleg a kezdetben. Befektetések is kellenek modernizálásra. Az én tapasztalatom persze az USA-bol van.”
 • 56. elemér 2012. augusztus 31. 11:56
  „A baj az ott van hogy kezdetben akadozik az átállás ami komplikált. Aztán meg helyenként is vannak problémák, van ahol vacak és ezt a szolgáltató is tudja, vagy rájön. Ilyesmit én tapasztalatbol tudok és beszélgetek a szerelökkel, meg sokminden itt van a net-n angolul. Amit tudnak azt mindig tölünk szopja a világ.”
 • 55. Mankapunka 2012. augusztus 31. 11:29
  „gyugyu

  Valami fontos dologról lemaradtál,hogy 1 napig nem láttad ezt a 3 adót???”
 • 54. Veszettzsiráf 2012. augusztus 31. 11:00
  „Elemér, te műszaki isten.

  Nem is tudtam, hogy az antennákhoz is értesz.

  Írd már le nekünk, hogy mihezmég!
  Köszönöm,

  Egy tudatlan, magyaroszági magyar.”
 • 53. gyugyu1 2012. augusztus 31. 09:22
  „Tegnap nem volt! Ma már megint van ! Akkor nem én vagyok a hülye !! Valami akkor volt a műsorszórással !!
  (m1. m2 rtl ! )”
 • 52. gyugyu1 2012. augusztus 31. 09:19
  „Tegnapelőtt még volt !!!!”
 • 51. _Zoli_ 2012. augusztus 31. 06:42
  „Most még egyszerű szobaantenna és jön a 3 adó.”
 • 50. elemér 2012. augusztus 30. 22:50
  „Az attol is függ hogy van e adás ott ahol vagy. Ezt a szolgáltatótol vagy a szomszédtol kell kérdezni. Nézd meg hogy kapsz e UHF és VHF-t az antennával. Ha csak egy van rajt, akkor vegyél olyant amin van mind a kettö. Aztán az is fontos hogy legyen ugy rákötve ahogy az elöirás mondja. Tehát ha kell box mert régi tv, akkor kösd ahoz. Elösször a tv menün kell beállitani a müsorokat, és utána kapod az adásokat. Ezek USA szabványok, de gondolom hogy hasonló ott.
  http://tinyurl.com/8cqkqhc
  http://tinyurl.com/9ovnaz6”
 • 49. gyugyu1 2012. augusztus 30. 19:30
  „Vazze ! Akkor ezért nincs analóg adás a hagyományos tetőantennával ? Valami el romlott vagy szakadt ?

  aki tudja a választ okosítson meg !!!!!!”
 • 48. ferdo 2012. augusztus 30. 17:20
  „47. buggyant
  Az antenna önmagában nem elég, kell egy set top box is. 10ezer forintból megvan. Csak a háttérzajért nem éri meg, bár két év múlva muszáj lesz beszerezni. Eredetileg úgy volt, hogy már 2012ben lelövik az analóg adást.”
 • 47. buggyant 2012. augusztus 30. 15:32
  „Köszi ferdo :)
  Akkor a drótot le kell cserélnem igazi antennára tán :))))

  Igen, pont ezért nem kell kábeltv, amíg volt sem találtam sokmindent, ez meg elmegy háttérzajnak. Könyvvel jobban járok. Ja, meg dvd.”
 • 46. elemér 2012. augusztus 30. 15:31
  „Hátrányok: Csak az újabb tévékészülékek tudják közvetlenül venni az ilyen adást, amikbe már beépítették a digitális dekódoló egységet is. A régi készülékeknél külső ,,set top box" szükséges a vételhez és Földi digitális (MindigTV) antennák. http://tinyurl.com/c3afdy3
  O.K. egyszerü csinálni egy digitális antennát. Fogsz egy fém dobozt és szöget versz a közepére, ahol egy darab kábelt raksz. Ezen van a konnektor a set top box-hoz. Ezt youtubu is mutassa az amcsi ovodás gyerek neked buggyant. http://tinyurl.com/c7gkxv3
  Előnyök: Több csatorna sugározható azonos sávszélességen, egy hagyományos csatorna (transzponder) helyén több digitális adás kaphat helyet. A hibajavításnak köszönhetően a vételi minőség romlása egy bizonyos szintig észrevehetetlen, ellenben a hagyományos TV-adásokkal, ahol szemmel is látható a romlás. Jobb képminőség (megfelelő bitráta esetén).
  Jobb hangminőség (megfelelő bitráta esetén).
  Az adótornyoknak kisebb teljesítménnyel kell sugározniuk (olcsóbb üzemeltetés)
  1993-ban alkották meg a DVB (Digital Video Broadcasting) nevű európai szabványcsaládot, melynek részei:
  DVB-T digitális földfelszíni műsorszórás a VHF-UHF sávban
  DVB-H digitális műsorszórás mobiltelefonra vagy más mobil készülékre, ami az USA-ban már régóta müxik.”
 • 45. KAP 2012. augusztus 30. 15:27
  „Kamov-32, a svájciaknak is jó az orosz technika.
  Valószínűleg azért nem magyar alpinisták csinálják, mert nincs helikopterük. A magyar honvédségnek ugyan van pár darab repülőképes helikoptere, talán csináltak is jó régen hasonlót, (templomtornyot, vagy keresztet emeltek le és vissza Mi-8-al, pontosan most nem tudom), de napi szinten nem csinálják. A repülésben meg nem úgy működik a dolog, mint a földön, hogy van egy teherautód és ma ezt a pótot húzod, holnap egy másikat, stb.”
 • 44. Infamous 2012. augusztus 30. 15:14
  „a környék pedig sugárzik a boldogságtól...és az agydaganattól...”
 • 43. ferdo 2012. augusztus 30. 15:03
  „42. buggyant

  Két külön dologról van szó. Van az analóg adás és a digitális adás. 2014 végéig mindkét adás működik majd párhuzamosan, most csak a karbantartás miatt nincs nálad TV, ha befejezik, visszaáll.
  Amúgy mind az analóg, mind a digitális adást lehet venni szobaantennával. Persze az analóg adás analóg szobaantennával és vevővel, a digitális meg digitális szobaantennával és vevővel :)

  Akárhogy is, jobban jársz az olvasással. Csak Rudolf Pétert tudom idézni a MindigTV-s reklámból: "Sok csatornával az a gond, hogy nem tisztítják rendesen, és akkor egyszer csak árad a mocsok... Jaaa, hogy TV-csatorna?! Akkor is!"”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaértek a tandemesek az Olimpiáról

Európa hat országából 14 lions klub fogott össze, hogy vak és látássértült tandemkerékpárosok kis… Tovább olvasom