Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Felügyelő érkezik a győri egyetemre

A Magyar Közlöny szombati számában megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök jegyezte kormányhatározat szerint azonnali hatállyal költségvetési felügyelő érkezik a felsőfokú oktatás több intézményébe – a győri Széchenyi István Egyetemre is – és más, a központi költségvetéshez tartozó intézetbe (múzeum, színház).

Egészségügyi területen az intézményekbe januártól rendelt ki a kormány költségvetési főfelügyelőt. Az államháztartásról szóló törvény ad erre lehetőséget a takarékos, szabályszerű, a költségvetés-politikához illeszkedő működés érdekében.

A feladatra kijelölt kormánytisztviselő megismerheti a költségvetési szerv kezelésében levő közpénzfelhasználással összefüggő adatokat, véleményezheti a gazdálkodással kapcsolatos belső szabályzatokat, intézkedéseket, kifogással élhet nagy összegű kötelezettségvállalások esetén.

Barth János, a győri Széchenyi István Egyetem gazdasági vezetője lapunknak elmondta, hogy nem érte meglepetésként, újdonságként őket az intézkedés. Néhány egyetemre már korábban költségvetési felügyelők érkeztek és nemrégiben tájékoztatást kaptak arról minisztériumok képviselőitől, hogy több helyre is várhatóan kirendelik őket.

A gazdasági vezető szerint a rendszeres időközönként való pénzügyi beszámolásnál ez közvetlenebb felügyeletet jelent és természetesen együttműködnek a szakemberrel, akit kiküldenek.

Elmondta azt is, hogy a Széchenyi-egyetemre fegyelmezett gazdálkodás jellemző, nem lépik túl az állami támogatás nyújtotta lehetőségeket, nincs költségvetési hiányuk.

Nemcsak a központi forrásból érkező összegekre számíthatnak, hanem saját bevételeikre is, például a költségtérítéses képzések révén befolyó pénzre és fejlesztésekkor támaszkodhatnak az intézménynek otthont adó városra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mandátumának visszaadására szólították fel a MSZP-s Molnár Csabát

Az MSZP megyei elnöksége felkérte Molnár Csabát hogy adja vissza a szocialista párt területi listáján szerzett mandátumát. Tovább olvasom