Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Felrobbantották az olajgyári kéményt Győrben - újabb videó, fotók

Videókon, fotókon is mutatjuk a robbantást. Minden a tervek szerint történt, csaknem 40 kilónyi robbanóanyagot használtak fel.
Várjuk olvasóink fotóit, videóit - amennyiben lehetséges, saját YouTube csatornájukba, közösségi oldalukra töltsék fel, és a linket küldjék el nekünk - a robbantásról ide: tudosito@kisalfold.hu.
Fotók: Vass Ádám


14.10 Vigyázat, robbantás!
 
˝Már jóval a megjelölt időpont előtt emberek százai gyülekeztek a helyszín körül kijelölt sávokban, hogy tanúi lehessenek egy gyárkémény felrobbantásának. Úgy tűnt, hogy az emberek tudomásul vették -bár az idősebbek fájó szívvel-, hogy egy ipartörténeti emlékkel kevesebb lesz Győrben.

Az óvodásoktól az éltesebb korúakig fegyelmezetten várta mindenki a ˝nagy bumm˝ bekövetkezését, bár senki nem gondolta, hogy ez pontban 11 órakor meg is történik. 

Aztán mégis percre pontosan, tompa durranással elhangzott a végítélet: a kémény három helyen is megtörni látszott és porfelhőt hagyva maga után fokozatosan megadta magát. Éppen csak felocsúdtunk a vártnál kisebb robbanás zajára és még időben tudtunk exponálni a fényképezőgépekkel, mobilokkal-megörökítve az eseményt.
Fotó: Takács Zoltán
Fotó: Takács Zoltán

Az egész nem tartott egy percig sem, és a kémény darabjai pontosan a kijelölt nyomsávba hulltak. A kivitelezők, vagy jobban mondva a bevégzők, igazán profi módon vitték végbe a rájuk bízott feladatot, az ember igájába hajtva a világ egyes részein sajnos az életek pusztításra használatos robbanóerőt˝ - fogalmazott a péntek délelőtti eseményekről olvasónk, Takács Zoltán.
 
Fotó: Takács Zoltán
Fotó: Takács Zoltán
 

 
Fotók: Beledi Márta
 
Fotó: Radics Zoltán
Fotó: Radics Zoltán


12.30 - Kollégánk, Cseh Róbert videója az előkészületekről és a robbantásról - lassított felvételen is:
 

 
Fotók: Cseh Róbert
 
Fotó: Sári Richárd
Fotó: Sári Richárd


Rengetegen nézték a robbantást:
 

11.58 - Újabb olvasói videók
 

11.45 - Nincs már az olajgyári kémény
Fotók: Béres Márton
 
A nagy bumm után. Fotók: Bögi Tamás11.40- Fotók a robbantásról:
 
Felrobbantották az olajgyári kéményt Győrben. Fotók: Bertleff András
 
Felrobbantották az olajgyári kéményt Győrben

11.31 - Olvasói videók
 
 


11.05

Felrobbantották az olajgyári kéményt, minden rendben zajlott -
jelentette kollégánk a közelből. Az eseményt rengetegen nézték a Simor János püspök térről és az Erkel utcából is. A helyszín felett még jelenleg is három-négy drón köröz, több felvétel is megörökítette, ahogy előbb a kémény alja indult meg, majd a torony is kettétört, és a tervezett irányba dőlt. 

A felvételen a 10. perctől látható a robbantás:

Kollégánk beszámolója szerint nincs akkora por a robbantás után, de a szennyeződések feltakarítása érdekében locsolóautót és úttisztító gépet is bevetnek. Hamarosan jelentkezünk még videóval, fotókkal.
9.52 -

A robbantást megrendelő beruházó közölte: „minden előkészület és előzetes tevékenység az engedélyeknek és a hatósági előírásoknak megfelelően történt, a lakókat értesítettük, az ideiglenes forgalom terelést biztosító táblákat kihelyeztük." 

A kocsik tulajdonosai előző este önként elálltak az érintett parkolóhelyekről. 

A C.T. AND PARTNER Kft. tulajdonosa, Szabó Ákos szerint a kéményen a szükséges furatokat kifúrták és centiméter pontosan a kiszámított helyre került a csaknem 40 kilónyi robbanóanyag. A területen a szükséges földsáncokat, ágyazatot és prizmákat elkészítették, s csütörtök este óta őrizték a területet.

A biztosítási feladatokkal a jelentős rendezvény lebonyolítási tapasztalattal rendelkező Patent S. Kft-t bízták meg, amely 30 emberrel van jelen a helyszínen, ott s vannak természetesen a robbantás végző tatai cég szakemberei, a rendőrség és a városi közterület felügyelet munkatársai. 

Buszt béreltek azok részére akiknek el kell hagyni az otthonukat , hogy addig is fedett,esetleg fűthető helyen tudjanak tartózkodni. 

A beruházó felé öt tévétársaság jelezte forgatási szándékát, engedéllyel rendelkező szakember drón-felvételeket is fog készíteni az eseményről.

 A robbantás után az esetleges porszennyeződés feltakarítása érdekében locsolóautót és úttisztító gépet is bevetnek – mondta Szabó Ákos.

9.15 - 
Amint arról beszámoltunk, pénteken 11 órakor robbantják fel a 107 éves olajgyári kéményt, emiatt fél 10 és dél között el kell hagyniuk az otthonukat azoknak, akik az ipari létesítmény 70 méteres körzetében élnek.

A monstrum két oldalán prizma épült, amely felfogja a robbantáskor kirepülő repeszeket. A pár méter magas földkupacból pedig egy körülbelül 45 méter hosszú ágyazatot húznak a tervezett dőlés irányába, ez fogja fel a várható dinamikus rezgést.

S azért csak 45 méteres, mert a robbantást végző cég szerint a 66 méteres épület nem afféle faként dől ki, hanem várhatóan összeroppan egyes helyeken.

A kémény egyébként 557,3 köbméternyi anyagból áll, s ehhez számíthatjuk a 157 köbméternyi alapot. Az aljánál 4 méteres átmérőjű, s mire a csúcsáig ér, 3 méteresre csökken, külső fala pedig 85 centi vastag. A külső tartást adó „réteg" alatt légrés húzódik, s legbelül ágaskodik felfelé a belső kémény, a kürtő. 

A robbantást ugyanaz a tatai cég végzi, amelyik a kis kéménynél is ellátta a feladatot 2016-ban.

Az Ecet utcában és az olimpiai falu egy részében lakóknak ki kell költözniük fél 10 és dél között, a szervezők ellenőrzik, hogy nem maradt-e senki az otthonokban. Az ablakokat is érdemes becsukni a por miatt. 

Itt találja az útzárral kapcsolatos információkat >> 
 
A kémény utolsó naplementéje. Fotó: Beledi Márta
A kémény utolsó naplementéje. Fotó: Beledi Márta

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolóház épül az ifjúsági ház helyén Győrben - itt tart a munka

Parkolóház épül az ifjúsági ház helyén Győrben - itt tart a munka
Helyzetképet kértünk a beruházó Győr-Szoltól. Tovább olvasom