Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Felpöröghet a gázmotor

A Győri Hőszolgáltató Kft. folyamatos fejlesztéseinek részeként ma délelőtt ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődik az országosan is egyedülálló 12 megawatt kapcsolt, villamos és hőenergiát termelő gázmotorerőmű-beruházás.
A gázmotorerőmű terve
– Társaságunk a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés bevezetésével kívánja növelni a hőtermelés energetikai hatékonyságát, egyben a szolgáltatás gazdaságosságának további javítását. A módszer energetikai haszna abban rejlik, hogy e két termék együttes előállításához szükséges tüzelőhő csaknem harminc százalékkal kevesebb, mintha azokat külön-külön fűtőműben, illetve kondenzációs erőműben termelnénk meg. Ugyanakkor a kisebb tüzelőanyag-felhasználásból adódóan csökken az energiatermelés környezetszennyezésének mértéke, ami hozzájárul nemzetközi kötelezettségeink, az EU-csatlakozás előírásainak teljesítéséhez is – mondta el a Kisalföldnek H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. ügyvezető igazgatója.

Erőmű önerőből

A társaság régóta foglalkozik a győri távhőrendszerre alapozott kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés megvalósításával. Miután egy nagyobb teljesítményű gáz-, gőzturbinás erőmű megvalósítása – a társaságon kívül álló okok miatt – meghiúsult, megvizsgálták egy önerőből megvalósítható, kisebb teljesítményű erőmű létesítésének lehetőségeit.
– A város önkormányzatának illetékes bizottságaival megkezdődtek a tárgyalások, előzetes egyeztetések alapján – első ütemben – tizenkét megawatt villamos és ugyanilyen hőteljesítményű gázmotoros egység létesítésének részleteiről. Jellemző a beruházás jelentőségére, hogy gépbeszállításra hat, a telepítéssel, beépítéssel kapcsolatos fővállalkozói munkára három, a pénzügyi finanszírozásra hat banki ajánlatot kapott a Győrhő. Az ajánlatok komplex műszaki, gazdaságossági értékelése nyomán a város közgyűlése tavaly októberben döntött a gázmotoros fejlesztés megvalósításáról – tudtuk meg H. Szováti Miklóstól.

Egész évben üzemelnek

A két darab 6 MW egységteljesítményű gázmotort a finn Wärtsilä cég szállítja, a fővállalkozó a budapesti székhelyű Kipcalor Energetikai Kft. lett, a finanszírozást pedig a legkedvezőbb ajánlatot tevő OTP Bank Rt. nyerte el.
A gázmotoros fűtőerőmű teljesítményét a nyári távhőigényre méretezték. Így a motorok – a kötelező karbantartási időszakokat leszámítva – egész évben üzemelhetnek, ami nagyban javítja a beruházás gazdaságosságát. A termelt villamos energia Győr összes villamosenergia-felhasználásának mintegy ötöde, amit a vonatkozó jogszabályok alapján a helyi áramszolgáltató vásárol meg. A termelt hőenergiát a győri távhőhálózatba táplálják be, 22 százalékkal csökkentve a forróvíz-kazánokban termelt hőmennyiséget.

2,2 milliárd forint

A gázmotoros fejlesztés várható költsége 2,2 milliárd forint, megtérülési ideje hat és fél év. Az ország legnagyobb gázmotoros fűtőerőműnek tervezett üzembe helyezési időpontja ez év októbere.

Korábban:

Zöld út a gázmotornak (2002.03.06.) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermektragédia

Szülei karjában halt meg a kórházba szállítás közben az a kétéves kisgyerek, akit egy személyautó… Tovább olvasom