Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Felmondtak Korcsmáros Györgynek

A tárgyalás nyílt volt, mert az érintett ehhez írásban hozzájárult, ennek hiányában zárt ajtók mögött tartották volna.
Ismeretes, a Győri Nemzeti Színház igazgatója ellen február 22-én indítottak fegyelmi eljárást. Indokként a gazdálkodási területen tapasztalt ismétlődő, nagyszámú és jelentős súlyú hiányosságot, valamint jelentős összegű költségvetési túlköltekezést hozott fel a képviselő-testület. A színidirektort a vizsgálat befejezéséig felfüggesztették állásából.

Kalmár Ákos fegyelmi biztos, fideszes önkormányzati képviselő azt a javaslatot terjesztette a közgyűlés elé, hogy közalkalmazotti jogviszonyából eredő lényeges kötelezettségei többszöri, ismétlődő megszegése miatt büntetésként elbocsátással sújtsák az igazgatót.

Kalmár Ákos fegyelmi vizsgálóbiztos jelentésében a legkirívóbb vétségnek azt ítélte meg, hogy a színház 29 millió forintért vásárolt üdülési jogokat tavaly, amikor már ismert volt, hogy jelentősen túllépte költségvetését. A szerződés értelmében ráadásul az intézmény 2037-ig évente több mint egymillió forintot fizet használati díjként. „Megállapítható, hogy a kötelezettségvállalás többszörösen jogszabálysértő, mert erre az intézménynek sem előirányzata, sem pénzügyi fedezete, sem pedig jogosultsága nem volt" – szögezte le Kalmár Ákos.

A fegyelmi biztos szerint az eljárási szabálytalanságok – például visszadátumozott dokumentumok – azt a benyomást keltik, hogy látszatpályázatokon nyert el munkákat az a vállalkozás, amelynek cégjegyzésre jogosult tagja a színház ügyvezető igazgatójának, Tichi Lászlónak az unokatestvére. Megkérdőjelezte azt is, volt-e tényleges teljesítés egy dohányzóhely kialakítására kifizetett 1,7 millió forint mögött. Több jogszabályra hivatkozva azt állította: Korcsmáros György egy személyben felelős intézményéért, függetlenül végzettségétől, érdeklődési körétől. Megállapította, a teátrum 2006-ban 113 millió forintos hiányt produkált, de nem pusztán túlköltekezésről van szó, hanem gazdálkodási szabály- és törvénysértések tömkelegéről.

Régóta kevés a pénz?

Korcsmáros György Borkai Zsolt polgármester kérdésére – „mit tud felhozni mentségére?" – elmondta: az intézmény hosszú évek óta alulfinanszírozott, így elkerülhetetlen a túlköltekezés. „Szeretném, ha egyszer azt vizsgálnák meg, hol van elrontva a rendszer" – tette hozzá. Az üdülési jogok vásárlásáról elismerte, hiba volt, de azzal védekezett, hogy úgy vélte, a tervezettnél nagyobb jegybevételből valamit visszaadhat a színészeknek, a dolgozóknak.

Nem művészeti kérdés

A Fidesz–KDNP frakciószövetség tagjai felszólalásaikban jelezték, egyetértenek Korcsmáros György elbocsátásával. Szijjártó Péter frakcióvezető azzal érvelt, hogy nem művészetértékelési, pusztán gazdálkodási kérdésről van szó. Hangsúlyozta: ha a színházigazgató elkövethet ilyen szabálytalanságokat, akkor más intézményvezető is úgy érezheti, megteheti. Jelezte: a frakciószövetség megszavazza a vizsgálóbiztos javaslatát. Hasonlóan érvelt Szabó Jenő, Somogyi Tivadar, Dézsi Csaba András, Szabó Erik.
Bárány István, a Pro Urbe Egyesület frakcióvezetője úgy vélte, az üdülési jog vásárlása „védhetetlen".

Vádirat vagy ítélet?

A szocialisták ugyanakkor jelezték, nem szavazzák meg az elbocsátást. Kun András több szempont mérlegelését kérte a testülettől. Bécsi Zoltán a vizsgálóbiztosi jelentésről – A tanú című film egyik jelenetére utalva – megkérdezte: ez a vádirat vagy az ítélet? Kijelentette, az eljárásnak koncepciószaga van, amihez ő nem adja a nevét. (Kalmár Ákos kategorikusan visszautasította mindezt.) Eredics Gergely nem értette, miért Korcsmáros Györgyön akarják elverni a port, amikor a szabálytalanságok túlnyomó többségét az ügyvezető igazgató követte el.

A legsúlyosabb büntetés

A közgyűlés zárt ülésen szavazott a büntetésről. A döntést Borkai Zsolt hirdette ki. Eszerint Korcsmáros György közalkalmazotti jogviszonyából eredő lényeges kötelezettségeit megszegte, s ezzel fegyelmi vétséget követett el. A testület a lehető legsúlyosabb büntetést, az elbocsátást szabta ki. Lapunk úgy tudja, hogy ezt 21-en szavazták meg, egy képviselő tartózkodott, kilenc pedig nemmel voksolt. A képviselő-testület emellett kötelezte a polgármestert, tegyen büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen a színházban tapasztalt visszásságok miatt, különös tekintettel a karbantartási-felújítási számlákra.

A döntés ellen tizenöt napon belül halasztó hatályú fellebbezés nyújtható be a munkaügyi bíróságon. Korcsmáros György – akinek védője, dr. Bárándy György végigülte a közgyűlést – a Kisalföld kérdésére közölte: perel. „A revizori vizsgálat megpróbálta a gombhoz varrni a kabátot. Nemhogy bűntelennek tartom magam, hanem úgy érzem, kifejezetten jó állapotban lévő színházat hagyok ott. Számtalanszor lehetett volna tisztázni a problémákat, de az új városvezetés egyszer sem volt hajlandó leülni velem. Úgy érzem, már akkor tudták, hogy bűnös leszek, amikor még nem volt vizsgálat. Nagyon örülök, hogy tizenöt évet itt töltöttem, szerettem az intézményt, a társulatot, megszerettem Győrt" – mondta Korcsmáros György.

Ez volt a harmadik

A mostani volt a harmadik fegyelmi eljárás Korcsmáros György ellen tizenöt éves színház-igazgatói tevékenysége során. A korábbi kettőt is gazdálkodási problémák miatt indították. A direktort 1999-ben megrovásban részesítették, míg 2002-ben büntetést nem szabtak ki, csak utóvizsgálatot rendeltek el.

Temetni jöttek, nem dicsérni: Korcsmáros György (jobbról) a városházi díszterem pulpitusán válaszolt a kérdésekre. Mellette Kalmár Ákos fegyelmi vizsgálóbiztos, dr. Horváth Klára aljegyző és Borkai Zsolt polgármester.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tésztahíd bírta a terhelést

Új rekord: túlszárnyalták a világbajnok eredményét. Tovább olvasom