Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Félmilliárd forintos zárolás

Több mint hétmilliárd forintot zároltak a felsőoktatási intézmények költségvetéséből, a kormány "egyenlegjavító intézkedése" érintette a megyei egyetemeket is: a Széchenyinek mintegy 200, a Nyugat-magyarországinak 330 millió forintot kell kigazdálkodnia – megkérdeztük, min spórolnak.

A Széchenyi István Egyetem (SZE) költségvetéséből 200 millió 800 ezer forintot zároltak, ez a működésre fordítható állami támogatásuk hat százaléka.

"Ez az összeg az intézmény dolgozóinak egyhavi bére és járuléka" – érzékeltette a nagyságrendet Barth János gazdasági főigazgató.

– Nem tudjuk még pontosan, hogy hol fogjuk meg ezt a kétszázmillió forintot, a következő napok feladata lesz mazsolázgatni a költségvetésből.

Át kell tekintenünk a kötelezettségeinket, hiszen meglévő szerződéseket nem bonthatunk fel, a kért szolgáltatásokért, mint a villany, a víz, a fűtés vagy az internet, fizetnünk kell. Emiatt jelent komoly problémát az évzárás előtti zárolás, hiszen már élő megállapodások vannak – nyilatkozott az új helyzetről Barth János.

Hozzátette: – Nem tehetünk mást, mint hogy a tervezett megrendelésekről leteszünk, új szerződéseket nem kötünk. Valószínűleg nem lesz például idén már felújítás, javítás, karbantartás. Ezenkívül a dolgozók nem kapnak év végi jutalmat sem. Nálunk évek óta nem volt fizetésemelés, hanem az egész évi munka alapján, minősítés után jutalmaztuk év végén alkalmazottainkat egy-két havi fizetéssel, erre idén nem költünk.

Kérdésünkre, hogy a zárolás miatt sor kerülhet-e elbocsátásokra, vagy érinti-e az intézkedés a hallgatói juttatásokat, ösztöndíjakat, így válaszolt: – Létszámkeretünk így is feszes, nem pazarló a struktúra, elbocsátásokban egyáltalán nem gondolkozunk. A hallgatói juttatásokra biztosított támogatást a zárolás elrendelése nem érintette, így ennek továbbhárításáról nem is lehet szó.

Szerencsére vannak tartalékaink, ezért a zárolást nagyobb dráma nélkül, a tartalékok kimerítésével végrehajtjuk.

A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) 330 millió forinttal kevesebből kénytelen kigazdálkodni az évből hátralévő másfél hónapot. – Idén év elején már elszenvedtünk egy egymilliárd forintos elvonást, így az idén 1,3 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodunk. Nem hoztunk még semmilyen intézkedést, a napokban ülünk össze, osztunk-szorzunk, de valószínűleg kénytelenek leszünk fájdalmas, esetleg személyi döntéseket is meghozni – mondta megkeresésünkre Faragó Sándor.

A rektor ugyanakkor problémásnak tartja, hogy a közalkalmazottak felmondási ideje elbocsátás esetén legalább fél év, így a munkabér-megtakarítás csak jövőre jelentkezik a költségvetésben. – Az egyetem működését nem akadályozza a zárolás, igyekszünk olyan intézkedéseket hozni, ami hallgatóinkat és az oktatás színvonalát nem érinti – jegyezte meg.

A zárolás nem egyenlő az elvonással, a zárolást bármikor feloldhatják, így az összeg újra az egyetemek költségvetését gyarapíthatja – elméletben.

Barth János és Faragó Sándor sem kételkedik abban, hogy "a zárolásból – mint máskor is – év végére elvonás lesz".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kotorják a hármas `ruszki´ tavat Adyvárosban - képgalériák, videó

"Elkezdték Adyvárosban a hármas `ruszki´-tó kotrását" - írta Tudósítónk, aki fotókat is küldött. Tovább olvasom