Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Féléves a győri Alzheimer-kávézó

Az első magyarországi Alzheimer-kávézó Győrben jött létre tavaly szeptemberben, a Rába Hotel Belga éttermében dr. Menyhárt Miklós kezdeményezésére.

A havonta megtartott összejöveteleken eddig már hatszor találkoztak Alzheimer-betegek, családtagjaik. Hasznos tanácsokkal segítették egymást és orvosoktól, egészségügyi szakemberektől is tanácsokat kaptak.

Minden alkalommal csaknem százan vettek részt az Alzheimer Café Győr klubfoglalkozásain, már összeszokott csapat alakult ki, barátságok születtek. A betegek meglepő őszinteséggel beszéltek gondjaikról, érzéseikről, megnyugodtak attól, hogy ezt támogató légkörben tehették. A beteget ápoló családtagoknak megkönnyebbülést jelentett, hogy azt tapasztalták, mások is az övékéhez hasonló gondokkal küzdenek. Olyan apróságokban is tudtak tippeket adni egymásnak, hogyan lehet a beteget orvoshoz „elcsalni", hogyan lehet félrenyelését megakadályozni és milyen játékokkal oldható meg agytornáztatása. Minderről ma sajtótájékoztatón beszélt dr. Menyhárt Miklós bőnyi háziorvos.

Drámai történetek is elhangzottak a találkozókon, amikből az derült ki, hogy hazánkban jóval később diagnosztizálják az alzheimereseket, mint azt lehetne. Ez azért is van, mert az emberek általában keveset tudnak erről a betegségről. A megváltozott személyiségű, agresszívvá váló beteg tüneteit más okoknak tudják be, így nem kap kezelést az alzheimeres. A helyzeten az Alzheimer Café ismeretterjesztéssel igyekszik segíteni, ebben már több háziorvos is segíti. Az orvosszakma is elismeri a törekvést, ennek jegyében volt egyik találkozó házigazdája a győri Alapellátási Szabadegyetem szakmai vezetője, dr. Schmidt Péter.


Az Alzheimer és az Oscar


Nemrégiben az Oscar-díj átvételekor Julianne Moore az Alzheimer-betegségben szenvedők helyzetére hívta fel a figyelmet. Egy Alzheimer-beteget formált meg, a szellemi leépülést mutatta meg a szerepben, amiért a rangos díjat kapta. Időszerű, hogy ennek hatása legyen, mert járványszerűen hatványozódik az érintettek száma – hangsúlyozta Menyhárt doktor.

A Still Alice, Megmaradt Alice-nek című filmben nyújtott alakításáért kapta meg az Oscart a legjobb színésznő kategóriában Julianne Moore. Egy nyelvészprofesszort játszik, aki rájön, hogy egyre több dolgot felejt el, nem találja a szavakat, majd kiderül: Alzheimer-kóros. Szellemileg fokozatosan leépül és ezt a folyamatot csak lassítani lehet. Nem minden családtagja tudja megfelelően kezelni a helyzetet. Elhatározza, hogy öt alapvető kérdésre – például, hogy hogyan hívják a lányát – újra meg újra igyekszik válaszolni, így észreveheti, mikor válik súlyossá állapota. De nem veszi észre, hogy már nem tud válaszolni. Ez a betegség legnagyobb csapdája, a beteg nem szembesül a gondokkal. Nagy felelősség, teher hárul családtagjaira.

A felejtés betegsége

Az Egészségügyi Világszervezet népbetegséggé nyilvánította az Alzheimer-kórt, a fejlett nyugati országokban a 65 év felettiek több mint tíz, a 85 éven túliak több mint negyven százalékát kezelik ezzel.

Magyarországon a súlyos szellemi hanyatlással járó Alzheimer-kórban szenvedők száma 150 ezer körüli lehet. De ez csak becslés, sajnos pontos adatok nincsenek és rengeteg lehet a diagnosztizálatlan beteg.

Klubfoglalkozások

Alzheimer-kávézóknak nevezik világszerte azokat a rendszeresen megtartott klubfoglalkozásokat, amelyek az Alzheimer-kórban szenvedőket és főként családtagjaikat segítik. Nyitottak az érdeklődőknek is, akik többet akarnak megtudni az időskori szellemi leépülés tüneteiről, azok enyhítéséről, vagy segíteni szeretnék az ismeretségi körükben lévő betegeket.

A győri Alzheimer-kávézó találkozóin a részvétel ingyenes, a szervezők önkéntesek. Minden érdeklődőt szeretettel várnak minden hónap első szerdáján 17 órától a győri Rába Hotel Belga éttermében. (Kivétel július-augusztus.)

A találkozókon dr. Menyhárt Miklós mellett rendszeresen tanácsokat ad dr. Feller Gábor pszichiáter. Az Alzheimer Café Győr együttműködő partnere az EESZI, a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény.


A győri példa hatása

A győri példát, az Alzheimer Café Győr példáját több hazai településen is követik. Tatabányán már megalakult az Alzheimer-kávézó és remélhetőleg Pécsett, Keszthelyen és Mosonmagyaróváron is hamarosan létrejön. Ehhez nem kell más, mint néhány jó szándékú önkéntes. A szervezés nemzetközileg bevált gyakorlata az Alzheimer Café Győr honlapján elolvasható.
E-mail: info@alzheimercafegyor.eu
Weboldal: www.alzheimercafegyor.eu
Facebook: www.facebook.com/alzheimercafegyor

A kezdeményező

Dr. Menyhárt Miklós jelenleg a bőnyi háziorvosi praxis tulajdonosa. Sebész és háziorvostan szakorvos, főorvos, egészségügyi szakmenedzser. Korábban több évet franciaországi kórházakban töltött szakmai kiküldetésben. Ott szerzett másoddiplomát, az Alzheimer formáinak diagnosztizálása terén képezte magát, e kórral kezeltek kórházi részlegét vezette. Részt vett úgynevezett Alzheimer-kávézók összejövetelein. Követendő példának tartja, ahogy a franciák készülnek az Alzheimer-kór elterjedésére, ami nálunk is várható, ugyanis egyre hosszabb ideig élnek az emberek, így több az idős és jobbak a diagnosztikai módszerek, így többeknél felfedezik a kórt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezártak egy utat Abdán

A kápolnához vezető utat az önkormányzat sorompóval lezárta. Tovább olvasom