Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Fél évszázad a zeneoktatásért

Muzsikával ünnepelte önállóságának ötvenedik „ születésnapját ” a győri Liszt Ferenc zeneiskola. A jubileumi koncerten a legifjabbaktól az érett művészekig együtt szerepeltek az intézmény növendékei.
A hajdani Győri Állami Zeneiskola 1952 őszén vált ki a konzervatóriumból és városi támogatással önálló – nem szakképzés jellegű zenei továbbtanulásra is kiterjedő – intézményként működött tovább. Első vezetője Fodor Kálmán karnagy volt. Az ünnepi alkalomból róla is megemlékezett Szakács Erika igazgató, majd köszöntötte „ közvetlen " elődeit, dr. Nagy Miklóst, Czágásch Józsefnét, illetve Pintér Ferencet, a megjelent nyugdíjas tanárokat, és hálával szólt azokról az alapítókról, egykori pedagógusokról, növendékekről is, akiknek munkája nyomán a zeneiskola az elmúlt ötven évben gyarapodhatott, fejlődhetett.
Az igazgatónő megjegyezte: a mostani oktatók méltó utódok. Munkájuk sikerét bizonyítják azok az eredmények, amelyeket az iskola diákjai helyi és országos versenyeken elérnek. Tanárok, diákok egyaránt tevékenyen részt vesznek Győr zenei életében: városi ünnepségekhez kapcsolódva színvonalas műsorral szerepelnek, jótékonysági koncertekkel segítenek. Ez utóbbi szándékot igazolja, hogy az elmúlt években többször támogatták szereplésükkel a Gyermekek a Gyermekekért Alapítvány munkáját, illetve május 28-án nagy sikerű hangversenyt rendeztek, amelynek bevételével a kórház onkológiai osztályát segítik a zeneiskola oktatói, növendékei.
– A zeneiskola elsődleges hivatása, hogy maradandó élményekkel zeneértő és -élvező, érzelmileg gazdag, harmonikus egyéniségeket formáljon, neveljen. Az már „ csak " külön büszkeségünk, hogy intézményünk falai közül művészek, professzionális muzsikusok kerülnek ki – hangsúlyozta Szakács Erika igazgató.

Ezüst emlékérem

A zeneiskola jubileumi ünnepségén Balogh József polgármester a város nevében Zechmeister Károly ezüst emlékérmet adott át Bánki Horváth Sándornak, Czágásch Józsefnének, Kovacsicsné Megál Máriának, Princzinger Lászlónénak, Szakács Erikának és Törökné Marosi Évának.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ENSZ-közgyűlés: Szakács is felszólalt

A spanyol és a horvát miniszterelnökkel, valamint a román elnökkel egy napon szólalt fel Szakács… Tovább olvasom