Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Fehéredő online szerencsejáték?

Jövő januártól egy törvénymódosítás értelmében a szervezőknek 20 százalékos adót kell fizetniük az online lóversenyfogadások és pókerversenyek nyereségei után.

Az internetes sportfogadást a szabályozás nem érinti. Az online szerencsejátékon megnyert összeg (ha az nem a Szerencsejáték zrt.-től érkezik) adóköteles.

Jelentős adóbevételt vár és kifehérítené a kormány az online szerencsejátékot: a jelenlegi törvény ugyanis nem vesz tudomást az online szerencsejátékok létezéséről.

Nemrégiben fogadta el a parlament azt a jogszabályjavaslatot, mely szerint jövő januártól bevezetik a távszerencsejáték fogalmát (melyhez a lóversenyfogadás és a kártyajáték tartozik, ha azt hírközlő rendszeren keresztül szervezik), melyben a tiszta játékbevétel után a szervezőknek 20 százaléknyi adót kell fizetniük.

A törvény az adóhatóság engedélyéhez köti 2012. január elsejétől a távszerencsejáték-szolgáltatást: a legalább 200 millió forintnak megfelelő tőkével rendelkező szervezőnek magyarországi székhelyű vagy lakhelyű képviselővel kell rendelkeznie. Az engedély nélküli szolgáltató akár 100 millió forintos bírsággal is sújtható, nem hirdethet és nem jelenhet meg médiatámogatóként, bankszámláit be kell fagyasztani, weblapját elérhetetlenné kell tenni.

Az állam jövőre 30 milliárdos adóbevételt vár az online szerencsejáték adójából: egyes becslések szerint azonban ennek töredéke juthatna csak a büdzsébe. Az új hazai szabályozás azonban nem terjed ki az internetes sportfogadásra vagy például az online rulettre: ezt elvileg csak a Magyar Szerencsejáték Zrt. (esetleg más szolgáltató koncessziós jog birtokában) szervezhetné.

A törvény kidolgozásának fontosságát erősítette az Európai Bíróság szeptemberi döntése is. Az osztrák állam beperelt egy Máltán bejegyzett on-line szerencsejáték-szolgáltatót, ugyanis a cégnek nem voltak ausztriai engedélyei. A bíróság az osztrákoknak adott igazat, mondván, az alperes nem hivatkozhat az unión belüli szolgáltatások szabad áramlására.

A hazai törvényváltozás pozitívan érintheti a magyar on-
line pókerjátékosokat, hiszen ezentúl legálisan hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek és egyfajta védelmet is élvezhetnek a törvény által. Az NRC Piackutató Kft. 2008-as adatai szerint a magyarországi internetezők mintegy 9 százaléka, vagyis több mint 200 ezer ember játszik online szerencsejátékokat: ez a szám az elmúlt három évben folyamatosan nőtt.
A legnépszerűbbek a számsorsjátékok, a sportfogadás és a póker, ezeket a játékosok több mint harmada kipróbálta. A felnőtt magyar lakosság 1,2 százaléka, azaz csaknem százezer ember szerencsejáték-függő. E felmérés apropóján Somorai László, a Magyar Szerencsejáték Zrt. szóvivője korábban hozzátette: az online szerencsejátékot választja a függők 48 százaléka.

Sokan nem tudják, az illegális online szerencsejátékon nyert pénz – tehát nem a Szerencsejáték zrt.-től nyert összeg – is adóköteles. Ezt – elvileg – az éves adóbevallásba kell beírni, méghozzá úgynevezett önálló jövedelemként.

Olvasóink írták

  • 1. nymisi66 2011. november 22. 18:13
    „Kíváncsi lennék, hányan vallották be eddig, az internetes póker nyereményüket......
    Tippelhetek ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórház nevében gyűjtenek

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház nevét felhasználva gyűjt(ött) pénzt egy fővárosi bejegyzésű… Tovább olvasom