Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Fegyelmi a jegyző ellen

Győr - A győri közgyűlés csütörtökön késő esti zárt ülésén úgy döntött, fegyelmi eljárást indít dr. Papp László ellen. Indokként közszolgálati jogviszonyából adódó kötelezettségei vétkes megszegését hozta fel. A hivatalvezetőt a vizsgálat befejezéséig felfüggesztették állásából.

Egy napon kezdődött el Korcsmáros György volt győri színházigazgató munkaügyi pere, s döntöttek a dr. Papp László jegyző elleni fegyelmi vizsgálatról. A direktort ugyanilyen eljárás után menesztették tavaly az állásából, a jegyző esetében most kezdődik a vizsgálat.

Az eljárás befejezéséig felfüggesztették állásából dr. Papp Lászlót (korábban Korcsmárossal is ezt tették), a jegyzőről kollégái azt állították: munkahelyükön zaklatta őket, egy céges rendezvényen pedig hatalmát fitogtatta és megalázta beosztottjait. Fegyelmi vizsgálóbiztosnak Kalmár Ákos képviselőt (Fidesz) nevezték ki, neki március 27-én kell a véleményét a testület elé terjesztenie. (Ő volt a Korcsmáros-ügy vizsgálóbiztosa is.) Lapunk úgy tudja, a fegyelmi eljárás megindításáról szóló határozati javaslatot egyhangúlag fogadták el.

Dr. Papp László névtáblája mögött dr. Horváth Klára aljegyző ült a közgyűlésen. Fotó: H. Baranyai Edina

A közgyűlés leghosszabb napirendi pontja nem a jegyzőügy, hanem az önkormányzat idei költségvetése volt, amiről több mint négy órán át tárgyalt a közgyűlés csütörtökön. Az álláspontok egyértelműek voltak: a jobboldali képviselők jó szívvel ajánlották elfogadásra Borkai Zsolt előterjesztését, míg az ellenzék megszavazhatatlannak találta azt.
Hitel csak fejlesztésre Simon Róbert Balázs pénzügyekért is felelős alpolgármester (Fidesz) felszólalásában azt emelte ki, hogy Győr  gazdálkodását 2008-ban is a fegyelmezettség és a stabilitás fogja jellemezni.

Kifejtette: a büdzsé főösszege (41,2 milliárd forint) a várható iparűzésiadó-bevétel megugrása miatt hétmilliárd forinttal nagyobb a tavalyi eredeti előirányzatnál, ami egy technikai tételt leszámítva valójában hatmilliárd forintos növekményt jelent. Elmondta, hogy hitelt csak közlekedési fejlesztésre vesz fel a város a meglévő hitelkeret terhére – 1,4 milliárd forintot –, működésre nem.

Leszögezte: megduplázódik a létesítmények állagmegóvására fordítandó összeg, miközben az intézmények a 2007-esnél 870 millió forinttal többől, csaknem 21 milliárdból gazdálkodhatnak.

„Az utóbbi évek legjobbja"
Szijjártó Péter a Fidesz vezérszónokaként azt elemezte, hogy az önkormányzat működési feltételei romlottak a nullához közelítő gazdasági növekedés és a magas infláció hatására. Hozzátette, hogy Győr idén kevesebb állami támogatáshoz jut, mint 2007-ben. (Tóth Béla pénzügyi osztályvezető az eltérést 600 millió forintra taksálta.) Szijjártó Péter külön hangsúlyozta, hogy az utakra négyszer, a játszóterekre háromszor több pénz jut a tavalyinál. A fejlesztések közül a legfontosabbaknak a Széchenyi tér felújításának és a marcalvárosi uszoda megépítésének megindítását nevezte. „Ez az utóbbi évek legjobb költségvetési előterjesztése" – jegyezte meg.
Sík Sándor, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője és Ottófi Rudolf alpolgármester (KDNP) ugyancsak támogatásáról biztosította a javaslatot. Ezt tette Bárány István, a Pro Urbe Egyesület frakcióvezetője is, aki azt javasolta: az intézményfelújításoknál a győri vállalkozások élvezzenek elsőbbséget. Szabó József, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője ugyancsak üdvözölte a költségvetést, és úgy vélte: a Rábának és az Antall-kormánynak köszönhető, hogy Győr gazdasága ma olyan erős.

„Idén nem történik semmi"

Az ellenzéki képviselők ugyanakkor nem voltak elragadtatva a költségvetési tervezettől. Mohos Péter (Szabad Demokraták Szövetsége) megjegyezte: annak ellenére, hogy Győr 22,5 százalékkal több pénzből gazdálkodhat, mint egy évvel korábban, idén nem történik semmi. Hiányolta a friss, eredeti gondolatokat. Borkai Zsolt erre Balogh József volt polgármestert idézve azt válaszolta: egy beruházást a nulláról indítva három év alatt lehet megvalósítani.

MSZP: alternatív büdzsé

Eredics Imre (MSZP) az Audi adófizetővé válására utalva úgy vélekedett, hogy a bőség időszaka jön, amivel nő a felelősség is. Szerinte ezzel két évtized munkája érett be, hiszen a gazdasági szerkezetváltást lehetővé tevő ipari park szervezése a nyolcvanas évek végén kezdődött. A politikus kifejtette: a költségvetési tervezetben az intézményi saját bevételek legalább 370 millió, az osztalékbevételek egymilliárd, míg az iparűzésiadó-bevételek 300 millió forinttal alultervezettek. Kritizálta, hogy nem készülnek tervek a feszítő közlekedési problémák megoldására, például a 82-es főút új bevezető szakaszára, a keleti vagy a nyugati elkerülőútra.

Párttársa, Bécsi Zoltán vezérszónokként vetítéses prezentá-
cióban ismertette az MSZP alternatív költségvetési javaslatát. A tervezet 13 százalékát osztották újra és többek között azzal számoltak, hogy az iparűzési adó kulcsa – a győri gazdaság élénkítését megcélozva – csökken. Indítványcsomagjukban jelentősen növelték az utak tervezésére, a kamatmentes lakásvásárlási kölcsönre, a panelek fűtéskorszerűsítésére, valamint a közbiztonság javítására fordítandó összegeket.

Befogadott módosítók

A szocialisták javaslatát nem fogadta el a közgyűlés, a polgármesteri előterjesztést viszont igen, 24 igen szavazattal, tíz nem ellenében. Az eredeti verzióhoz képest százmillió forintot csoportosítottak át, miután húsz fideszes és KDNP-s, három szocialista és egy Pro Urbé-s módosító indítvány zöld utat kapott.

Olvasóink írták

 • 7. Eva- 2008. március 01. 13:36
  „Kedves Anabolika!
  később honnan lesz több pénz?
  /kölcsönből ?munkából?szócséplésből?
  valami másból?/
  Nem változik semmi, csak beláttatják velünk, hogy a majdani megszorítás/a mai folytatása/ jól kommunikálva akkor--szükséges lesz/volt/.”
 • 6. anabolika 2008. március 01. 12:19
  „Kedves Nagy János! Nem tudom, mennyire követi figyelemmel a Magyarországon folyó eseményeket, de ha cseppet igen, akkor talán észrevette, hogy többmilliárd forintot vont el a kormány az önkormányzatoktól az elmúlt évben, így a győritől is. Ha ez nem történt volna meg, most az Audi-bevétel valóban 7 milliárd pluszként jelent volna meg, s lehetne fejleszteni. Tudja, drága barátom, a kormánytól kellene megkérdezni, mi van az ígéretekkel, s nem a gatyára vetkőztetett önkormányzatokat egrecíroztatni, akik az intézményeket is alig tudják fenntartani a Gyurcsány-nomenklatúra éveiben.”
 • 5. vacak1 2008. február 29. 21:32
  „Tisztel Nagy János
  Akkor mi marad nekik?”
 • 4. Nagy János 2008. február 29. 14:25
  „A hatalmon lévők és az ellenzék is 10 évig az szajkózta, ha az
  Audi belép az iparűzési adó fizetők közé, akkor csökkentik a
  kisvállalkozások iparűzési adóját.

  Legalább egy mondatot illett volna erről ejteni.
  Elnézést ebben sem mondtunk IGAZAT”
 • 3. sörös 2008. február 29. 14:24
  „.Egyébként jó cimbora volt.”
 • 2. Rumcájsz 2008. február 29. 10:37
  „Ideje volt!”
 • 1. sörös 2008. február 29. 10:35
  „Várható volt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képzett ingázókat keresik

Győr-Moson-Sopron - Tizenötezer munkavállaló ingázik naponta Magyarország és Szlovákia között.… Tovább olvasom