Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Falvakban is E.ON-gondok

Győr-Moson-Sopron - Rendszeresen túllépi a rögzített határidőket az E.ON, ha karbantartásról van szó. Van település, ahol fél éve várnak az égőcserére. A falvak úgy érzik, a szolgáltató visszaél monopolhelyzetével.
A találomra felhívott számos megyei kistelepülés között nem nagyon találtunk olyan önkormányzatot, amelynek ne lennének problémái az áramszolgáltatóval. Hiába a sorozatos hibabejelentés, a polgármesterek sem érnek el semmit

A panaszok, amelyek többek között a legutóbbi téti kistérségi ülésen is felvetődtek, szinte mindenhol ugyanazok: a meghibásodások kijavítása, az égők cseréje gyakran heteket, de előfordul, hogy hónapokat késik, ami a korai sötétedést és a havas-jeges járdákat tekintve fokozottan balesetveszélyes. Darnózselin például a Fő utcán – azaz a falun átvezető szigetközi főúton – 18(!) lámpa nem világít immár két hónapja, másik négy utca pedig két hete borult teljes sötétségbe. Sokorópátkán már két hónapja több szakaszon nincs közvilágítás, Győrladaméron pedig a Hunyadi utca közel tíz lámpájából mára mindössze három ég – a javításra fél éve vár a falu...

A javítási határidőket kormányrendelet szabályozza; csoportos hiba (egymás melletti három vagy több lámpahely hibája) esetén a bejelentéstől számított 8, más esetekben 14 napon belül köteles a szolgáltató helyreállítani a világítást. Miután ez sokszor nem történik meg, a lakók jogos elégedetlensége gyakran az önkormányzaton csapódik le. Pedig általában az is tehetetlen; a polgármesterek szerint érdemben még velük sem hajlandó szóba állni a szolgáltató...

– Küldözgetnek ide-oda, illetékessel nem tudok beszélni, arra pedig végképp nem kapok választ, miért késik és mikorra várható a javítás – panaszolja Tatai Ernő Zoltánné győrladaméri polgármester. Hasonló tapasztalatai vannak Mecséri Lajos sokorópátkai polgármesternek is, aki legalább ötször jelezte (hiába) a sorozatos meghibásodásokat. A hibabejelentésre legfeljebb annyi válasz érkezik, hogy „a panaszt felvettük", de ez a sokadik alkalom után már kevés... Főleg, mert úgy tűnik, az E.ON dolgozói sem tudnak egymás munkájáról, arról, hogy a bejelentett probléma megoldásával hogy állnak a javításokat alvállalkozóként végző EH-SZER Kft. szakemberei.

Apropó, kommunikáció: jellemző, hogy amikor megkerestük az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt.-t a fenti problémákkal, valamint azzal a kérdéssel, hogy van-e egyáltalán kapacitásuk a bejelentett hibák határidőre történő kijavítására, mindössze a következő választ kaptuk: „A hibabejelentéseket ügyfélszolgálatunk rögzíti, így a hibák állapotáról bármikor naprakész adatokat lehet lekérni. Társaságunk ügyfelei között sem földrajzi helyzetük, sem más szempontok alapján nem tesz különbséget; bárhonnan is érkezik a hibabejelentés, szakembereink mindig a rendelkezésre álló kapacitások alapján igyekeznek orvosolni a problémát." Hogy ez a kapacitás pontosan mire elég, arra nem kaptunk választ. Mint ahogy arra sem, érvényesíthetnek-e az érintett önkormányzatok bármiféle szankciót a szolgáltatóval szemben – tekintve, hogy a szerződésben foglaltak elmulasztásáról van szó – és volt-e már rá precedens. Annyit megtudtunk még az E.ON közleményéből, hogy amennyiben a javítás határidőn túl történik, a kiégett lámpák után nem kell fizetniük a településeknek – igaz, ez az érintett önkormányzatokat (és főleg a lakókat) egyáltalán nem vigasztalja...

Kiégett lámpák: balesetveszély. Van, ahol már hónapok óta várnak a cserére. Fotó: Kriszán Csaba


Győrben sem működik a rendszer

Nemcsak a falvakban, de még a megyeszékhelyen sem működik a határidőn belüli hibaelhárítás. Az év első két hónapjában beérkezett 1127 hibabejelentésből például mindössze 482-t sikerült „időben" elhárítani, s bár Németh Zoltán alpolgármester szerint a hivatalos csatornákon történő hibabejelentés menete azóta javult, az utcákon ebből szinte semmi nem érzékelhető.

Olvasóink írták

 • 9. dövö 2008. január 07. 13:04
  „Az igaz, hogy gyakran előfordulnak problémák a lakásokban vagy az utcai közvilágítással, de azt nem veszi senki figyelembe, hogy hányan cselekednek helytelenül, amellyel megnehezítik az EON dolgát. Gondolok itt azokra, aki lopják az áramot, rongálják az EON tulajdonát, alkatrészeket lopkodnak stb. Ezzel annyit érnek csak el, hogy a korlátozott számú szerelők kimennek, ez idő alatt nem tudnak valós hibákon dolgozni. Szerintem azokra is jobban kellene figyelni, akik ezeket teszik, így a lakosság és az Eon helyzetét is megnehezítik.”
 • 8. Cseter János 2007. november 23. 20:41
  „A minap ollóztam ki a Kisalföldből! Vajon bölcs dolg? Ne gondolkodj!
  hagondolkozol, ne mond el! Ha el mondtad ne írd le! Ha leírtad ne írd alá! Ha aláírtad, ne csodálkozz!
  Ugygondolom, hogy a gyáva népnek nincs hazája akkor meg minek nekik világítás? hisz nyíltam bátran a saját nevükkel nem merik követelni azt amiért fizettek, vagy megdolgoztak! Még mindíg félnek,
  Kitől félnek? A mai kormánytól? Vagy a "gumibotosoktól"? Vagy a neki,mparancsolóktól? Miért nem írják meg? Itt van 7 jogos panasz és nincs aki a nevét is merné adni hozzá? Hát ezért röhögnek tele pofával az illetékesek! Persze így vanez más témában is! Nem is lehet csodálkozni !”
 • 7. Győr Illyés Gyula utcai lakos 2007. november 23. 18:30
  „Én már ez év januárjában jeleztem az e.ON-nak, hogy a parkolóban az egyik lámpa nem világít, azóta sem történt semm.”
 • 6. zsu 2007. november 23. 11:35
  „Kedves aaa!

  Mi a véleményed az ott dolgozókról??? Nagyon szeretném hallani.”
 • 5. dohogi 2007. november 23. 11:08
  „Az elmúlt 1-2 évben visszatért az áramszolgáltatás színvonala a 80-as évekbe. Akkor volt olyan, hogy áramszünet volt, ha kicsit nagyobb szél volt. És most újra van.Meghota a retrohullám. Sőt, van, hogy az se kell hozzá, csak úgy ripsz-ropsz megszakad az áramszolgáltatás.

  Nyáron gyakoriak voltak nálunk a néhány másodperces áramszünetek is, amik épp elégnek bizonyultak ahhoz, hogy az összes elektromos berendezés élükön a számítógépekkel újrainduljon.

  Közben meg kézzel-lábbal ellene vannak minden alternativ energiaforrásnak, amiből nem csak nekik jutnak szíros falatok, hanem esetleg mások is jól járnának (pl a fogyasztóik). Miért nincsenek szélerőművek nálunk? Ausztriában miért éri meg?”
 • 4. aaa 2007. november 23. 10:22
  „A szent István úton sem képesek több hét (jelzem most sem működik pár) alatt megjavítani a villanyt akkor nincs mit csodálkozni ha egy faluban még többet kell várni! Inkább nem írom le a véleményema cégről meg az ott dolgozókról mert kimoderálnának!”
 • 3. Adminisztráció 2007. november 23. 10:06
  „Tisztelt Szerző!

  Miért nem szól a cikk egyben a rengeteg áramszünetről. A cégünk internet szolgáltatással foglalkozik és pont az ilyen kisebb településeken.
  Bármilyen kis szél, eső, hó, akármi történik ami több mint az üvegbúra alatti élővilág, azonnal áramszünet lesz. Vannak települések ahol az EON ha tudja, hogy gond lesz, egyszerűen kikapcsolja az áramot. Még mindig egyszerűbb nekik mint, esetleg után javítani az elégett berendezéseket.
  Sorolhatnánk a településeket, ahol hetente van áramszünet, akár az egész településen.
  A cégünk az előfizetőktől meg azt hallja, hogy nincs internet szolgáltatás mert sokszor egy-egy áramszünet egész napig tart és több települést is érint.
  Megkerestük az EON-t, azt válaszolták, hogy nincs válasz, vegyünk szünetmentes tápegységet. De akkora nem létezik, amekkora egy mikrohullámú bázisállomást akár 1 napig képes kiszolgálni. Vagy építsünk reaktort minden állomás mellé?
  Jelenleg több mint 1 millió forint ilyen jellegű kárt számláztunk ki az EON felé.
  Van tavaly lejárt számlánk szintén hasonló be nem jelentett áramszünet miatt.
  Cégünk képviseletében a múlt héten intézkedtünk, hogy a lejárt számlák miatt az EON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. felszámolást kérjük. Az ügy folyamatban van. Így a hálózat vélhetően visszakerül az állam tulajdonába és egy felelősebb szolgáltatóhoz lehet kiadni.

  Tisztelettel

  RLAN Internet Kft.
  Sopron”
 • 2. Tomi 2007. november 23. 09:56
  „1.) Az energia hivatal gyorsan reagál az e-on-nal kapcsolatos panaszokra TAPASZTALTAM!!
  2.) a közvilágítási lámpák száma után számláz az e-on és nem a fogyasztásuk után . Ha nem világít akkor az önkormányzat miért nem tartja vissza a kifizetést. majd csak észbekapnak.”
 • 1. H.Béla 2007. november 23. 07:42
  „T. Megyei Politikusok!

  Itt az idő megmutatni, hogy milyen erőt is képviselnek. Miért nem jelezték még az Energia Hivatalnak, hogy proobléma van a szolgáltatóval? Miért nem hallottam még hírt, hogy a megye összes települése megtagadja a díjfizetést a szolgáltatónak? Mindenkit lekötnek a hálózatról? Most kellene a szakértő jogászokat elővenni, és a német-francia tulajdonosokat Brüsszelben beperelni! Egy kistelepülés polgármestere, ahogyan a nagyé sem tud mit kezdeni a multival, de együtt??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden Volán-sztrájk lesz reggel hétig

Győr-Moson-Sopron - November 27-én üzemkezdéstől reggel hét óráig várhatóan nem járnak sem a helyi, sem a helyközi járatok a megyében. Az elégséges szolgáltatásról pénteken kezdenek tárgyalni a felek. Tovább olvasom