Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Ezeréves temetőt találtak Győrszentivánon

Egy tavaly megtalált ezeréves falu temetőjére bukkantak a régészek Győrszentiván határában. Őskori település nyomai is előkerültek ugyanott.
A közeljövő legfontosabb győri közlekedési beruházása az M1-es autópályától a 14-es (vámosszabadi) főútig tartó keleti elkerülő megépítése lesz. A kivitelezés állami pénzből valósul meg. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lapunkkal nemrégiben azt közölte, hogy az első ütem kivitelezési közbeszerzése zajlik, s a munkálatok várhatóan most ősszel megkezdődhetnek, jövő nyár végére pedig befejeződhetnek. Ez a szakasz a sztráda győrszentiváni lehajtójától az Audi-gyárig ér majd. A nyomvonal egy részén, a Révhegyi tagon már folyik a megelőző régészeti feltárás.

„Előkerült egy XI. századi, azaz nagyjából ezeréves Árpád-kori temető részlete. Mintegy harminc sírt találtunk. Az elhunytak között viszonylag sok volt az olyan kicsi gyermek, aki még a fogváltáson sem esett át. Akadt, amelyiküket kis bronzcsörgővel a nyakában, másikukat pedig zsugorítva – azaz oldalra fektetve, felhúzott lábakkal, magzati pózban – temették el. Ezek talán a szeretet kifejeződései lehettek. Egyébként a sírok mellékletanyaga szegényes, ami jellemző a kereszténységre: ekkor már nem helyeztek útravalóul ételt, italt a halott mellé" – fejtette ki Deák Andrea régész. A XI. század volt egyébként az a korszak, amikor két talán legjelentősebb királyunk, I. (Szent) István és I. (Szent) László is uralkodott.

Mintegy harminc sírt találtak a győrszentiváni ásatáson. Felvételünkön Berényi Ádám bontja ki az egyik nyughelyet. Fotó: Bertleff András
Mintegy harminc sírt találtak a győrszentiváni ásatáson. Felvételünkön Berényi Ádám bontja ki az egyik nyughelyet. Fotó: Bertleff András


Ha temető van, településnek is kell lennie. Ebben az esetben a kutatók szerencsések, mert a falura már korábban rábukkantak. Néhány száz méterre a mostani helyszíntől, az Audi logisztikai csarnoka helyén zajlott tavaly megelőző feltárás, ahol egy szintén Árpád-kori telep nyomai kerültek elő.

A terület egyébként nemcsak a középkorban, hanem jóval régebben is lakott volt. „A legrégebbi leletek a kora bronzkorból származnak, vagyis több mint négyezer évesek, de vannak kora vaskoriak a Krisztus előtti I. évezred első feléből. Rengeteg edény és tál került elő darabokban a földből, sőt, kemencék és házak nyomait szintén megtaláltuk. Utóbbiak között akadnak gödörházak és nagyobb, cölöpvázas építmények is" – mondta Deák Andrea.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borlovagrendközpont Győrben

Az Európai Borlovagrend Győrbe helyezte magyarországi konzulátusának székhelyét. Tovább olvasom